Cel mai mare protest de la căderea comunismului. Sute de mii de cehi au cerut demisia premierului

NewMoney 24/06/2019 | 13:19 Ştiri
Cel mai mare protest de la căderea comunismului. Sute de mii de cehi au cerut demisia premierului

Aproximativ o jumătate de milion de cehi au ieșit în stradă duminică pentru a cere demisia premierului Andrej Babiș, în cel mai mare protest organizat la Praga de la căderea comunismului, informează Reuters.

Babiș, un miliardar devenit politician și asemuit președintelui american Donald Trump, este suspectat de fraudă din fonduri europene, iar autoritățile cehe au cerut anchetarea sa în aprilie.

Protestatarii au purtat bannere pe care scria „Demisia”, „Ne-am săturat” sau „Nu vom renunța la democrație”. Organizatorii spun că peste 250.000 de oameni au participat la protest, în timp ce un operator de telefonie mobilă a anunțat că 258.000 de oameni s-au aflat în parcul Letna din Praga.

Țara niastră are multe probleme pe care guvernul nu le rezolvă, pentru că singura grijă a premierului este cum să scape de problemele sale personale. Este inacceptabil să avem un prim ministru cercetat oentru fapte criminale”, a declarat unul dintre inițiatorii protestului.

„Trebuie să transmitem un mesaj ferm liderilor noștri că nu sunt proprietarii țării noastre și nu sunt deasupra legii. Încă mai există suficient de mulți oameni cărora le pasă și care nu sunt spălați pe creier de propagandă”, a declarat un protestatar în vârstă de 50 de ani.

Mai multe proteste au fost declanșate după ce ministrul Justiției a fost schimbat din funcție la scurt timp după ce poliția a anunțat că a deschis o anchetă pe numele lui Babiș pentru fraudă. Oamenii se tem că noul ministru al Justiţiei, Marie Benesova, va încerca să-l protejeze pe premierul Andrei Babiş, scrie Reuters.

De cealaltă parte, Babiș a refuzat să demisioneze în ciuda protestelor în masă. Potrivit sondajelor, partidul său ANO rămâne cel mai popular în rândul alegătorilor cehi, deși cota sa a  scăzut ușor la 27,5% în ultimele două luni.

Premierul Cehiei, Andrej Babiș, este suspectat că a fraudat 2 milioane de euro din fonduri europene. În același timp, el este anchetat de autoritățile europene pentru conflict de interese, după ce a transferat gigantul Agrofert către două trusturi private, înainte ca el să devină premier.