VIDEO Cel mai mare incendiu din istoria Californiei: a distrus o suprafață similară cu cea a orașului Los Angeles

NewMoney 07/08/2018 | 11:39 Ştiri
VIDEO Cel mai mare incendiu din istoria Californiei: a distrus o suprafață similară cu cea a orașului Los Angeles

Două focare aflate la câțiva kilometri distanță în nordul Californiei s-au propagat cu o viteză devastatoare, alimentate de vegetația uscată, caniculă şi vânturi puternice, devenind cel mai întins incendiu din istoria acestui stat din vestul Statelor Unite.

Numite împreună ”incendiul de la Mendocino Complex”, cele două focare au distrus până în prezent 114.850 hectare de teren – o suprafaţă apropiată ca mărime imensului oraş Los Angeles – şi sunt controlate în proporţie de aproximativ 30%, a anunţat CalFire, serviciul californian de luptă împotriva incendiilor, scrie News.ro, care citează AFP.

”Astăzi (luni), un sistem de înaltă presiune a adus în regiune o vreme mai caldă, uscată şi rafale puternice de vânt. Echipe de pompieri încearcă să profite în această seară de temperaturi mai mici”, pentru a-şi consolida măsurile de control al incendiului, a declarat CalFire într-un comunicat.

Incendiul de la Mendocino Complex a depăşit ca suprafaţă distrusă incendiul Thomas, care a devastat 114.078 de hectare în decembrie 2017.

Incendiul Carr, care face ravagii în nordul Californiei, a ucis şapte persoane şi a distrus peste 1.600 de clădiri – inclusiv 1.000 de locuinţe. El era, luni, potrivit ultimului bilanţ CalFire, controlat în proporţie de 45%.

Alt mare incendiu în regiune, Ferguson, care a provocat închiderea parţială a Parcului Naţional Yosemite, în plin sezon turistic, era controlat în proporţie de 38%.

Peste 14.000 de pompieri luptă împotriva a diverse incendii în curs în statul California.

Câteva mii de persoane au fost evacuate de la începutul seriei de sinistre. Unele au fost autorizate să se întoarcă acasă în ultimele zile.

Aceste incendii sunt ”extrem de rapide, extrem de agresive, extrem de periculoase”, a declarat Scott McLean, un adjunct al şefului Departamentului californian al pădurilor şi protecţiei de incendii.

”Vedeţi cât de enorm a devenit, în doar câteva zile… Vedeţi cu ce viteză acest incendiu de la Mendocino Complex a urcat în calasamentul sinistrelor”, a subliniat McLean.


Foto: Hepta/Mediafax