Cel mai influent om de afaceri turc din România explică impactul controversatului referendum al lui Erdogan

Florel Manu 18/04/2017 | 13:13 Ştiri
Cel mai influent om de afaceri turc din România explică impactul controversatului referendum al lui Erdogan

Statele Uniunii Europene au avut diverse reacții după rezultatul referendumului din Turcia, în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan va beneficia de consolidarea puterilor executive. Multe voci din Uniunea Europeană vorbesc deja de stoparea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE.

Pe acest fond relațiile româno-turce nu ar avea de suferit de pe urma acestui referendum. „Cu siguranță, pentru relațiile România-Turcia, lucrurile vor fi bune. De asemenea, e posibil ca rezultatul referendumului din Turcia să avantajeze România din perspectiva investițiilor străine, vom vedea pe viitor”, susține Omer Susli, proprietarul retailerului de bricolaj Praktiker și președintele Turkish Business Council pe zona Balcani. În ceea ce privește rezultatul referendumului, omul de afaceri turc crede că acesta este unul bun atât pentru cei din tabăra puterii cât și pentru cei din opoziție. „Scorul de 51% (alegătorii turci care au susținut la urne reformele constituționale care prevăd extinderea puterilor pentru președintele Recep Tayyip Erdogan – n.r.) este o cifră foarte bună pentru ambele părți. Pentru tabăra care a obținut victoria, dacă greșește, poate pierde tot la următoarele alegeri (din 2019 – n.r), iar pentru opoziție, scorul îi oferă stimulentul de a munci și mai mult pentru viitorul scrutin”, adaugă Susli.

Citiți și: Europenii au înțeles prost Turcia

Pe de altă parte comentatorii politici români nu cred că noua orientare a Turciei ar avantaja direct economia noastră în cazul unor eventuale relocări ale unor afaceri ale companiilor europene. „Lumea trebuie să accepte noul statut al Turciei care ieri a făcut un viraj istoric. Virajul Turciei este ireversibil în timpul vieții noastre. Chiar dacă vor exista investitori care vor decide să iasă din Turcia nu o să vină sigur spre noi pentru că România nu are capacitate de absorbție pentru investiții mari, cum sunt cele din Turcia”, spune analistul de politică externă Ștefan Popescu. Acesta crede că nici economia turcă, în ansamblu, nu va avea un recul puternic. „Industria turcească are suficient debușeu în Rusia. Toate marile lucrări de construcții din Rusia sunt făcute de investitori turci. De asemenea, este foarte dezvoltat exportul de produse al industriei ușoare către Rusia”, mai arată Popescu.

Ca urmare a rezultatelor referendumului, Germania nu și-a lăsat așteptată reacția. Cunoscute fiind discuțiile contradictorii din ultima perioadă dintre Berlin și Ankara, Germania și-a reafirmat intenția de a-și retrage trupele pe care le are la baza aeriană NATO de la Incirlik, din Turcia. În plus, unii politicieni germani au s-au pronunțat în vederea suspendării negocierilor Turciei pentru aderarea la UE, în timp ce cancelarul Angela Merkel este în favoarea unor „discuții politice cât mai repede posibil, atât la nivel bilateral cât și între instituțiile europene și Turcia”. Viitorul aderării Turciei la UE a fost pus în balanță și de Austria, tot pe fondul rezultatului la referendum.  Spectaculos însă, în Germania, Austria, Franța, Belgia și Olanda, voturile au fost în favoarea lui Erdogan. În schimb, alegătorii turci din România s-au exprimat, în proproție de peste 55%, pentru nemodificarea constituție și păstrarea actualelor prerogative ale președintelui. În urma referendumului de duminică, Erdogan va beneficia de puteri administrative sporite, care îi vor permite să schimbe mai ușor miniștri ori să dizolve Parlamentul. Președintele turc a anunțat deja că intenționează să mai organizeze alte două referendumuri, unul referitor la continuarea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și altul pentru adoptarea pedepsei cu moartea.

În România, la nivel oficial, nu au apărut deocamdată reacții referitoare la rezulatul referendumului din Turcia. În urmă cu doar o lună, în urma unor întâlniri cu reprezentanții diplomației turce la București, premierul Sorin Grindeanu afirma că Turcia este un partener important în relațiile economice, mai ales din perspectiva cooperării în sectorul energetic și cel militar. Și asta în condițiile în  care între România și Turcia există un parteneriat strategic încă din 2011 care vizează schimburile economice dintre cele doă state. Mai mult, Turcia este cel mai important partener economic al României dintre țările din afara Uniunii Europene. Același Sorin Grindeanu remarca în urmă cu o lună că relațiile comerciale dintre România și Turcia au evoluat de la 2,9 miliarde de euro în 2009, la 4,3 miliarde de euro în 2016.

 


FOTO: Omer Susli, proprietarul Praktiker. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.