CEC Bank şi EximBank finanţează producătorul de sisteme de răcire local RAAL cu 5 milioane de euro

Andrei Dumitru 22/06/2022 | 17:32 Ştiri
CEC Bank şi EximBank finanţează producătorul de sisteme de răcire local RAAL cu 5 milioane de euro

CEC Bank a acordat grupului industrial RAAL din Bistriţa, unicul producător de sisteme de răcire local şi unul dintre principalii exportatori români, o finanţare de 5 milioane de euro pentru susţinerea activităţii curente, cu garanţie emisă de EximBank, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID 19, care acoperă 90% din credit.

Cu o tradiţie de 40 de ani în domeniul producţiei de schimbătoare de căldură şi privatizat în 1995, grupul RAAL are în prezent peste 2300 de angajaţi, o cifră de afaceri de circa 325 de milioane de lei şi două facilităţi de producţie în România.

”Schimbătoarele de căldură sunt folosite în soluţii de încălzire şi răcire a bateriilor auto pentru maşini electrice, maşinilor agricole, echipamentelor industriale pentru aer comprimat, trenuri, maşini pentru construcţii şi multe altele. Este un domeniu cu un mare potenţial în contextul actual al relocării activităţilor industriale cât mai aproape de utilizatorii finali, în contextul preocupărilor la nivel global pentru reducerea amprentei de carbon”, declară Bogdan Neacşu, director general CEC Bank.

Grupul RAAL are propria echipă de cercetare şi dezvoltare, iar peste 99% din producţie este destinată exportului. Printre clienţii grupului se numără John Deere, producător de utilaje agricole, Class sau Samsung.

”Susţinerea companiilor care contribuie prin activitatea lor la creşterea eficienţei energetice reprezintă o direcţie strategică pentru EximBank, mai ales în contextul unui interes crescut pentru implementarea de soluţii smart care să permită reducerea consumului de energie. Vom continua să mobilizăm resurse financiare în condiţii avantajoase pentru antreprenorii care dezvoltă tehnologii pentru utilizarea eficientă a resurselor şi vom sprijini iniţiativele firmelor care contribuie la susţinerea atingerii obiectivelor naţionale de mediu contribuind astfel la o dezvoltare economică durabilă şi asigurarea competitivităţii pe termen lung a economiei româneşti”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

RAAL produce schimbătoare de căldură folosite în instalaţii industriale şi în industria auto – un domeniu cu un potenţial foarte mare de creştere în contextul în care tehnologia schimbătoarelor de căldură poate fi utilizată şi pentru creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumului şi a cheltuielilor de energie.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 50,4 de miliarde lei, la sfârşitul primului trimestru din 2022.

CEC Bank oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking, mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.