CEC Bank listează primele 2 emisiuni de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti

Andrei Dumitru 17/02/2023 | 13:19 Ştiri
CEC Bank listează primele 2 emisiuni de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti

CEC Bank a listat vineri primele 2 emisiuni de obligaţiuni denominate în lei şi euro, pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, cu o valoare cumulată de peste 650 milioane de lei.

„CEC Bank, banca cu cea mai lungă istorie pe piaţa financiar-bancară din România, a cărei activitate a început în 1864, listează astăzi, 17 februarie, primele 2 emisiuni de obligaţiuni denominate în lei şi euro, pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, cu o valoare cumulată de peste 650 milioane de lei. Emisiunea de obligaţiuni în lei se va tranzacţiona sub simbolul bursier CECRO25, cu o valoare totală de 175,35 milioane de lei, în timp ce emisiunea de obligaţiuni în euro se va tranzacţiona sub simbolul bursier CECRO25E, având o valoare totală de 97,3 milioane euro”, anunţă BVB.

Obligaţiunile emise de CEC Bank sunt de tip senior, nepreferenţiale, negarantate, eligibile pentru cerinţe MREL. Tranşa în lei are dobândă fixă (cupon) de 9% pe an, iar tranşa în euro are cuponul de 7,5%, ambele având scadenţa 30 decembrie 2025.

„CEC Bank a făcut azi primul pas pe Bursa de Valori Bucureşti, prin listarea primelor sale obligaţiuni eligibile MREL. Este un pas important, atât din perspectiva faptului că CEC Bank urmăreşte să fie o instituţie atractivă pentru investitori pe pieţele de capital, cât şi din punct de vedere al aplicării rigorilor de guvernanţă corporativă şi transparenţă aplicabile pe Bursă. Listarea de azi confirmă angajamentul nostru de a transforma CEC Bank într-o bancă modernă, competitivă şi guvernată pe principii profesioniste”, a declarat Bogdan Neacşu, director general CEC Bank.

Raiffeisen Bank a fost intermediar pentru cele două transe emise în decembrie. Asistenţa juridică a fost acordată emitentului de către Dentons, iar Clifford Chance a asistat juridic intermediarul, ambele case de avocatură participând prin birourile din Bucureşti şi din Frankfurt, iar KPMG Audit a asigurat auditarea.

„Bursa de Valori Bucureşti rămâne un partener de încredere pentru sistemul bancar românesc şi ne bucurăm că CEC Bank listează în premieră, 2 emisiuni de obligaţiuni în lei şi euro. La mai puţin de o lună de la prima listare de obligaţiuni din acest an, realizată tot de una dintre instituţiile bancare din România, urăm bun-venit unui nou emitent din sectorul financiar-bancar, care a ales să utilizeze platforma Bursei de Valori Bucureşti pentru a se finanţa. Acest trend pe care l-am văzut în anul precedent şi care se conturează şi în 2023 ne confirmă faptul că băncile găsesc resursele de care au nevoie pe piaţa de capital românească”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Reprezentanţii BVB spun că piaţa de capital continuă să reprezinte o soluţie pentru dezvoltarea proiectelor pe care le au instituţiile bancare din România.

„Primul pas la bursa locală realizat de CEC Bank ne arată faptul că piaţa de capital continuă să reprezinte o soluţie pentru dezvoltarea proiectelor pe care le au instituţiile bancare din România. Ne bucurăm să avem alături de noi, în calitate de nou emitent, CEC Bank, instituţie de referinţă în istoria financiar-bancară a României, strâns legată de dezvoltarea ţării noastre. Cele două emisiuni de obligaţiuni emise în lei şi euro, în valoare de peste 650 milioane de lei, demonstrează încrederea pe care banca o are în resursele oferite de piaţa de capital românească şi în instrumentele puse la dispoziţie de bursă. Debutul echipei CEC Bank pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti reprezintă un moment important pentru noi, întrucât de astăzi vom putea contribui împreună la finanţarea economiei locale”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

Cele 2 emisiuni de obligaţiuni care intră astăzi la tranzacţionare sunt primele obligaţiuni emise de CEC Bank la Bursa de Valori Bucureşti. Emisiunile de obligaţiuni vor fi folosite de CEC Bank în scopuri corporative generale, inclusiv pentru lichiditate şi îndeplinirea cerinţelor MREL.

„Suntem într-un parteneriat solid cu CEC Bank în obţinerea finanţărilor eligibile MREL şi privim cu încredere în anul 2023, la următoarele etape ce vor include emisiuni mai ample şi participarea investitorilor internaţionali”, a declarat Mihail Ion, vicepreşedinte Pieţe de Capital, Investment Banking şi Planificare Financiară Personală, reprezentant Raiffeisen Bank.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 53,4 de miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2022.