Cea mai mare economie din lume își alege viitorul președinte

Andreea Neferu 08/11/2016 | 12:27 Ştiri
Cea mai mare economie din lume își alege viitorul președinte

Statele Unite, cea mai mare economie din lume, de peste 18.000 de miliarde de dolari anual, au în față o zi istorică, în care își va alege noul președinte pentru următorii patru ani.

Cei doi candidați, democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump se află în lumina reflectoarelor, în contextul în care milioane de americani vor merge la vot pentru a-și alege viitorul președinte, scrie Reuters.

Într-o bătălie electorală centrată mai mult pe personalitatea fiecărui candidat și mai puțin pe programul politic și economic, Clinton (69 de ani), fost secretar de stat și Primă Doamnă, alături de Trump (70 de ani), un afacerist din New York, și-au făcut luni seară ultima apariție în fața electoratului, în încercarea de a schimba pe ultima sută de metri opțiunea de vot a americanilor.

Alegem să credem într-o Americă plină de speranță, incluzivă”, a spus Clinton, în fața a 33.000 de oameni. „Mâine, clasa muncitoare din America va reveni în lumina reflectoarelor”, a declarat Trump, tot luni.

Discursurile cu care cei doi candidați și-au încheiat campania arată de altfel și temele politice și economice pe care le-au abordat în perioada de dinainte de alegeri, în general diametral opuse. Spre exemplu, în timp ce Clinton s-a arătat flexibilă în ceea ce privește integrarea imigranților, Trump a spus că dorește să deporteze o parte dintre imigranții aflați în ilegalitate în SUA.

Un sondaj recent Reuters/Ipsos States of the Nation a arătat că Hillary Clinton are cele mai mari șanse să câștige alegerile.

Oricare ar fi însă câștigătorul, ziua de 8 noiembrie are o semnificație aparte, urmând să influențeze atât economia americană, un colos cu un PIB anual de peste 18.000 de miliarde de dolari, cât și economia internațională.

Potrivit Bloomberg, în ziua de dinainte de alegeri piețele de capital din întreaga lume au afișat o creștere, în timp ce volatilitatea de pe piețele valutare a fost destul de redusă. Cu toate acestea, creșterea prețului aurului a semnalizat faptul că investitorii încă sunt precauți, indiferent de rezultatul alegerilor din Statele Unite.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.