Cea mai mare creștere economică de după 2008: PIB-ul a avut un plus de 4,8% anul trecut

Andreea Neferu 14/02/2017 | 10:58 Ştiri
Cea mai mare creștere economică de după 2008: PIB-ul a avut un plus de 4,8% anul trecut

Produsul Intern Brut al României a înregistrat anul trecut un plus de 4,8% anul trecut, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. În același timp, economia a consemnat o creștere e 4,7% în trimestrul al patrulea.

Datele privind creșterea economică de anul trecut sunt în linie cu cea mai recentă estimare a Comisiei Naționale de Prognoză, dar sunt ușor sub cele estimate de Comisia Europeană, de 4,9%.

Avansul economic din 2016 este cel mai mare de după 2008, fiind susținut în special de consum, dar și de diverși alți stimuli precum majorarea salariilor bugetarilor, creșterea salariului minim pe economie în mai 2016 sau reducerea TVA.

În serii brute, PIB-ul României a cresut cu 4,3% în primul trimestru al anului trecut, 6% în al doilea trimestru, respectiv 4,3% în al treilea trimestru, arată datele de la Statistică.

Pentru anul acesta, Comisia Națională de Prognoză estimează o creștere economică de 5,2%, în timp ce Comisia Europeană a anunțat recent că vede un plus mai mic, de 4,4%.


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.