Ce trebuie să știi despre testul de sarcină? (P)

NewMoney 09/02/2023 | 11:15 Fapt Divers
Ce trebuie să știi despre testul de sarcină? (P)

Testul de sarcină este cea mai ieftină și rapidă modalitate de a depista prezența unei sarcini încă din stadiul de debut. Acesta are forma unui stilou sau unei benzi și poate fi cumpărat atât din farmacii, cât și din unele supermarketuri.

Întârzierea menstruației este primul semn că ai rămas însărcinată. Prin urmare, dacă ești activă sexual și ți-a întârziat menstruația, este recomandat să faci un astfel de test înainte de a te adresa medicului.

Iată ce trebuie să știi despre testul de sarcină!

Cum funcționează?

Testul de sarcină detectează prezența în urină a hormonului hCG (gonadotropina corionică umană), care este secretat din momentul în care are loc implantarea ovulului fertilizat în peretele uterin. De obicei, acest proces are loc la aproximativ 6 zile de la fertilizare (1).

Totuși, este important de știut că testul de sarcină nu este o metodă de diagnostic. În cazul unui rezultat pozitiv, este important să te adresezi medicului ginecolog. Acesta te va consulta și îți va recomanda investigații suplimentare pentru a confirma prezența sarcinii.

De asemenea, un rezultat pozitiv nu înseamnă că ai o sarcină fără probleme. Hormonul hCG apare și în cazul unei sarcini ectopice. Doar medicul poate stabili dacă fătul se dezvoltă normal sau nu.

Când se efectuează?

Multe femei care nu sunt informate corect efectuează un test de sarcină următoarea zi după un contact sexual neprotejat. În acest moment, însă, sarcina nu poate fi detectată, deoarece procesul de concepție nu a fost finalizat încă.

În general, testul de sarcină trebuie efectuat abia după întârzierea menstruației, pentru a te asigura că rezultatul este precis. Testele sensibile pot fi realizate încă din prima zi de întârziere (2). Unele pot detecta o sarcină cu câteva zile înainte de ziua în care este așteptată menstruația, însă precizia nu este la fel de mare.

Dacă nu știi cu exactitate când trebuie să îți vină menstruația, efectuează testul la cel puțin 21 de zile după contactul sexual neprotejat (2).

În cazul în care testul este efectuat prea devreme, acesta poate avea un rezultat fals negativ (1).

Deși majoritatea testelor pot fi realizate în orice moment al zilei, este recomandat să fie efectuate dimineața. Prima urină este mai concentrată, ceea ce înseamnă că rezultatul va avea o precizie mai mare (1).

Cum se efectuează?

Nu toate testele de sarcină se realizează în același mod. Pentru a afla cum se face testul de sarcină, citește întotdeauna instrucțiunile de utilizare ale produsului!

În funcție de tipul produsului, efectuarea testului poate presupune:

  • menținerea capătului absorbant sub jetul de urină;

  • recoltarea probei de urină într-un pahar curat de unică folosință și introducerea capătului absorbant în probă;

  • recoltarea probei de urină într-un pahar curat de unică folosință și utilizarea unei pipete pentru a transfera proba pe zona de testare. (1)

După câteva minute, rezultatul poate fi citit.

Interpretarea rezultatului

Secțiunea în care apare rezultatul este împărțită în două zone, notate cu literele C și T.

De regulă, o linie înseamnă faptul că nu ești însărcinată, în timp ce două linii sugerează prezența unei sarcini. Cea de-a doua linie poate fi mai puțin pronunțată, uneori abia sesizabilă. Indiferent de intensitate, apariția celei de-a doua linii înseamnă că ești însărcinată (1).

Anumite teste de sarcină indică, de asemenea, în ce săptămână de sarcină te afli.

Totuși, dacă apare o singură linie în zona de test (T) și nu în cea de control (C), acest lucru nu înseamnă neapărat că nu ești însărcinată. Acest rezultat este invalid, caz în care testul trebuie repetat.

Prin urmare, realizează testul de sarcină la momentul potrivit și urmează instrucțiunile din prospect. În cazul unui rezultat pozitiv, programează-te la medic pentru confirmare!

Referințe:

  1. Stuart, Annie. “Pregnancy Tests.” WebMD, WebMD, 19 Feb. 2010, www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-tests. Accessed 11 Jan. 2023.

  2. Doing a Pregnancy Test. 2023, www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/doing-a-pregnancy-test/#:~:text=How%20does%20a%20pregnancy%20test,stick%20after%20a%20few%20minutes.. Accessed 11 Jan. 2023.