Ce taxe vor trebui să plătească șoferii pentru a merge pe viitoarea autostradă Ploiești-Brașov

NewMoney 12/09/2018 | 11:59 Ştiri
Ce taxe vor trebui să plătească șoferii pentru a merge pe viitoarea autostradă Ploiești-Brașov

Șoferii care vor parcurge autostrada Ploiești-Brașov, pe care Guvernul intenționează să o cocnstruiască în partenerial public-privat, vor trebui să plătească printre cele mai mari taxe de acces din Europa Centrală și de Est, raportate la puterea de cumpărare, potrivit Digi24.ro.

Mai exact, șoferii de autoturisme vor plăti 6,3 euro pe suta de kilometri, vehiculele grele vor fi taxate cu 8,8 euro pe suta de kilometri, iar în cazul autocarelor, taxa va fi de 12,6 euro/100 km, potrivit studiului preliminar aprobat de Guvern.

Comparativ, în Polonia taxele sunt cuprinse între 4 și 6 euro pe suta de kilometri. De exemplu, șoferii care străbat cei 150 de kilometri ai autostrăzii Rusoci (Gdansk) – Nowa Wies (Torun) trebuie să plătească aproape 7 euro, adică 4,65 euro la suta de kilometri.

O autostradă ceva mai scumpă în Polonia este cea care face legătura între granița cu Germania și Konin, din centrul Poloniei, unde șoferii sunt taxați cu echivalentul a 6,4 euro pe suta de kilometri, scrie Digi24.ro.

Dacă ne raportăm la venituri, taxa de pe autostrada Ploiești-Brașov va fi una mai mare, având în vedere că polonezii câștigă în medie 763 de euro pe lună, mult peste nivelul din România, de 589 de euro.

Autostrada va costa 1,3 miliarde de euro, iar durata de operare de către investitor este de 20 de ani.


Foto: Mediafax