Ce stă în spatele deciziei fraților Pavăl de a investi în real estate

Andreea Neferu 24/01/2017 | 13:56 Financiar
Ce stă în spatele deciziei fraților Pavăl de a investi în real estate

De la bricolaj la o investiție-gigant în industria de real estate pare să nu fie decât un pas pentru frații Pavăl. Ce stă însă în spatele unei astfel de mutări și în ce măsură este ea o surpriză?

Nu aduce anul ce aduce sectorul imobi­li­ar, ar putea fi noul motto al marilor antreprenori din România. Pentru că real estate-ul local a început să facă (din nou) cu ochiul în ultima perioadă și oamenilor de afaceri români. Aproape intrați în clubul investitorilor în imobiliare: Dragoș și Adrian Pavăl, cei doi frați din Bacău care controlează cel mai mare business antreprenorial local, retailerul de bricolaj De­deman. Și nu o fac oricum, ci printr-o achiziție care ar putea deveni cea mai mare tranzacție imobiliară de după criză.

Potrivit informațiilor din piață, cei doi ar fi semnat o scrisoare de intenție pri­vind achi­­zi­­ți­­a unuia dintre cele mai mari complexuri office de pe plan local, AFI Park din Bu­­cu­­rești, dezvoltat de israelienii de la AFI în jurul mallului AFI Cotroceni. Tranzac­­ția nu a fost încă confirmată oficial, iar până la închiderea ediției niciuna dintre cele două părți implicate, nici Dragoș Pavăl, nici israelienii de la AFI, nu au răs­­puns solicitărilor NewMoney pri­vind acordul de vânzare.

„Tranzacția ar urma să se finalizeze în martie“, spun în schimb sursele redacției NewMo­­ney. Estimate la o valoare de pia­ță de peste 160 de milioane de euro, birourile AFI Park reprezintă un proiect de anver­­gură, cu o suprafață închiriabilă de 70.000 de metri pătrați.

Dar ce i-ar putea determina pe frații Pavăl să facă un pas dincolo de zona de confort a domeniului care i-a consacrat, bricolajul? Mutarea ar veni în contextul în care piața de birouri din România, și, în special, din Bu­­cu­­rești, a cunoscut o revenire importantă în ultimii ani, iar din ce în ce mai multe companii caută să își schimbe sediul sau să se extindă, în timp ce altele vor să intre pe piața locală.

Clădirile de birouri din România încă se tran­­zac­­țio­­nea­­ză la prețuri bune față de alte țări din regiune. Un studiu recent al companiei de con­­sul­­tanță Cushman& Wakefield arată că randamentul pe zona de birouri, adică raportul procentual dintre veniturile ge­ne­rate de o clădire și suma plătită pentru cum­­părarea ei, se ridica în România la ni­­velul trimestrului al treilea al anului tre­­cut la 7,25%, față de 5,5% în Polonia sau 4,75% în Cehia.

PROFIT ȘI DIVERSIFICARE. Privită din alt unghi, posibila intrare pe segmentul de birouri poate fi văzută nu doar ca o diversificare a domeniilor în care investesc frații Pavăl, ci și ca o metodă de plasament, având în vedere că dobânzile pentru depozite au scăzut, în medie, la sub 1%, în timp ce piața locală bursieră nu reprezintă nici ea o variantă ofertantă. Indicele BET, referința Bursei de Valori București, a crescut anul trecut cu doar 1,15%, potrivit estimărilor NewMoney.

Discuția privind plasarea surplusului de bani vine în contextul în care rezultatele financiare ale Dedeman, busines­sul-fanion al fraților Pavăl, au fost tot mai bune de la an la an, în perioada 2010-2015 retailerul de bricolaj înregistrând profituri nete cumulate de aproape 1,9 miliarde de lei (peste 420 de milioane de euro).

Proprietarii Dedeman ar putea face, într-o oarecare măsură, o mișcare diferită față de alți antreprenori locali din imobiliare, având în vedere că cea mai mare parte a dezvoltatorilor români au prefe­rat să ridice proiecte de la zero pe care ulterior să le vândă altor investitori sau, pur și simplu, să rămână cu ele în portofoliu, în ideea obținerii unor venituri pe termen lung din închirierea spațiilor.

Oricum, intrarea pe piața de birouri aduce aminte de strategia de business a suedezului Ingvar Kamprad, fondatorul celui mai mare retailer de mobilă din lu­­me, IKEA, care s-a orientat, printre altele, și către domeniul imobiliar prin divizia Vastint. De altfel, Vastint este pre­­zent și în România, unde în acest moment con­stru­­iește proiectul Timpuri Noi Square din București.

EXIT CALCULAT. Mai multe detalii referitoa­­re la vânzarea complexului AFI Park, cum ar fi valoarea de peste 160 de milioane de euro a celor cinci clădiri, au fost făcute publice anul tre­­cut, însă numele cumpărătorului a ră­­mas învăluit în mister.

Cu chiriași precum Electronic Arts, Ca­­me­­ron sau Endava și cu un grad de ocupare de 97%, potrivit celor mai recente in­­formații, clădirile de birouri ce gravi­­tea­­ză în jurul centrului comercial AFI Co­­tro­­ceni reprezintă una dintre cele mai ten­­tante investiții imobiliare din Bucu­­rești. Apropierea de campusurile universitare ale Politehnicii, care pot furniza angajați pentru companiile chiriașe, dar și prezența unei stații de metrou și a Pa­­sa­­jului Basarab, care facilitează transportul angajaților, reprezintă, printre altele, câteva dintre plusurile birourilor AFI Park.

Mai mult, partea de centru-vest a Capi­­ta­­lei, unde se află și acest proiect office, a început în ultimii ani să se contureze ca viitor pol al birourilor bucureștene, mai mulți dezvoltatori anunțând că vor să ridice clădiri în zonă, printre ca­­re suedezii de la Skanska, românii de la Forte Partners sau austriecii de la CA Immo.

MILIARDUL DE LA BACĂU. Achiziția AFI Park nu este în totalitate o surpriză, având în vedere că proprietarii Dedeman și-au mai manifestat interesul pentru piața de birouri, iar un prim semnal a fost dat anul trecut, când compania a cerut autorităților bucureștene aprobare pentru construcția unui turn de birouri în cartierul Pantelimon – destinat închirierii, dar care să deservească și angajații retailerului de bricolaj.

De menționat că preluarea birourilor AFI Park nu ar fi prima tranzacție pe care proprietarii Dedeman și AFI ar bate pal­­ma. În 2010, rețeaua de bricolaj a cum­­pă­­rat de la israelieni un teren de trei hec­tare în zona Bucureștii Noi, din Capi­­ta­­lă, pentru 16 milioane de euro.

Frații Pavăl au clădit cea mai mare afacere antreprenorială locală, ajungând în 2015 la afaceri de aproape un miliard de euro. În contrast cu ceilalți competitori din piața de bricolaj, care au preferat să închirieze spații de la proprietarii de parcuri comer­ciale pentru a-și extinde lan­­țu­­ri­­le, Dedeman a făcut un alt pariu, achi­­zi­­țio­­nând terenuri pe care a dezvoltat de la zero magazine și punându-se astfel la adăpost de potențiale schimbări pe care proprie­tarii spațiilor le-ar putea impune.

Vor reuși antreprenorii băcăuani să spargă bariere și în domeniul imobiliar? Doar timpul o poate spune.

 


FOTO: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ar putea deveni proprietarii AFI Park în martie. Sursa foto: AFI Park  Cotroceni

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.