Ce soluții au oamenii de afaceri din România pentru însănătoșirea mediului de business și apropierea lui de performanțele occidentale

NewMoney 23/11/2018 | 11:48 Ştiri
Ce soluții au oamenii de afaceri din România pentru însănătoșirea mediului de business și apropierea lui de performanțele occidentale

Într-un an de încărcătură istorică, revista NewMoney, în parteneriat cu Romanian Business Leaders, a demarat un proiect special prin care a ajuns anul acesta în cele mai importante orașe din țară, cu evenimente dedicate mediului de business local.

Sub un numitor comun, „Centenar 2018  –  100 de idei pentru România“, această suită de evenimente și-a propus să centralizeze de la oamenii de afaceri din întreaga țară posibile soluții pentru eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile istorice, dar și dintre România și Uniunea Europeană.

„Moldova are nevoie de autostradă nu pentru biciclete, nu pentru motociclete, nu pentru trasee turistice, ci ca motor de reechilibrare a dezvoltării Europei între vestul și estul ei și o pună la priorități“, declara primarul Iașiului, Mihai Chirica, la 8 februarie, momentul în care a fost declanșată campania „Centenar 2018 – 100 de idei pentru România“.

Infrastructură de care estul țării are nevoie pentru că sunt afaceri care au început să evolueze odată cu începutul unui ciclu de maturizare a mediului de afaceri local.

„După mulți ani de pribegie în Europa și în lume m-am întors în țară și am investit în Iași. Toată lumea m-a întrebat de ce Iași, de ce România pentru că primul meu gând a fost să emigrez cu familia, cu tot ce avem aici, să mă stabilesc în altă țară”, spunea fondatrul fabricicii de bere artizanală Capra Noastră, Ionel Păsărică, recent intrat în business.

Acesta fost doar începutul unui periplu de peste 2.400 de kilometri prin principalele regiuni ale României. Au urmat Râmnicu Vâlcea, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca.

Câștigătorii Premiilor New Money

Joi, 22 noiembrie, Caravana NewMoney s-a încheiat, în București, odată cu o Gală în urma căreia au fost premiați cei mai populari oameni de afaceri despre care noi am scris pe parcursul întregului an. Povești de business cărora li s-au adăugat și 100 de idei strânse de la mediul de afaceri în cei peste 2.400 de kilometri parcurși prin țară anul acesta. Ultimele au fost rostite la Gala de joi, care a marcat și doi ani de existență a revistei NewMoney.

Măriuca Talpeș, cofondatorul Bitdefender, a pus accent pe educație și are chiar un plan care să aducă până în 2035 România în top 10 european în ceea ce privește învățământul. Educația este privită de mediul de afaceri drept o consecință a lipsei forței de muncă. Acționarul majoritar al lanțului de restaurante City Grill, Dragoș Petrescu, povestește cu satisfacție cum a reușit să integreze în companie două fete preluate de la casa de copii, dar s-a arătat destul de îngrijorat de faptul că resursa umană calificată din România este tot mai prezentă în Europa. Și asta printr-o scurtă povestire în care, la recepția unui hotel din Barcelona, o găsește pe Elena, o recepționeră plecată din România.

Fondatorul Eurolines, care controlează și operațiunile grupului TUI România, Dragoș Anastasiu, dezvoltă subiectul și vorbește de o lipsă generalizată a forței de muncă în întreaga Uniune Europeană, dând ca exemplu discuțiile pe care le-a avut cu oameni de afaceri nemți și cehi.

Momentul culminant al Galei a fost anunțarea numelor antreprenorilor câștigători ai Premiilor NewMoney din acest an. Au fost cinci categorii, iar cei mai populari oameni de afaceri au fost stabiliți prin votul cititorilor siteului newmoney.ro, care au nominalizat în total între 85 de persoane.

La categoria Rising Star, care reunește afaceri de sub un milion de euro, premiul a fost adjudecat de Cristi Ignat, fondator al Canopy, o agenție de marketing online.

Grupul businessurilor cuprinse între un milion și zece milioane de euro, Challenger, a fost dominat de Sergiu Drăgănuș de la CriptoCoyn.Pro, o platformă de tranzacționare a monedelor virtuale.

Trofeul pentru cel mai votat om de afaceri la categoria Leader, businesuri cu venituri anuale de peste zece milioane de euro, a ajuns în posesia lui Nicolae Căpușan. Un om de afaceri din Cluj care deține afaceri imobiliare și lanțul de hoteluri SunGarden Golf&Spa Resort. Căpușan a încheiat seara cu o invitație la Revelionul 2021, la Herculane, unde urmează să restaureze o clădire de patrimoniu, Hotelul Decebal, unitate hotelieră lăsat de mai bine de zece ani în ruină.

Iulia Cucurezeanu este câștigătoarea premiului la categoria Businesswoman, o tânără care vrea să dezvolte rețeaua Pizza Station.

Premiul la categoria Family a ajuns la businessul DocProcess, reprezentat de Daniela și Liviu Apolozan.