Ce se întâmplă după ce călătorești printr-o gaură neagră? Unde ai putea să ajungi

Andrei Dumitru 13/02/2020 | 15:30 Fapt Divers
Ce se întâmplă după ce călătorești printr-o gaură neagră? Unde ai putea să ajungi

Găurile negre se află la limita dintre SF și fapt științific. Pe de-o parte, oamenii de știință au văzut în acțiune găuri negre adevărate care înghit stele întregi. Pe de altă parte, orizontul evenimentelor este locul unde realitatea se termină și ficțiunea trece în prim plan. Motivul este simplu: niciun obiect făcut de om nu a ajuns până acolo.

Prin urmare, ce se întâmplă dacă treci printr-o gaură neagră? Nimeni nu știe. Oameni de știință sunt de părere că dacă reușești să avansezi suficient de mult în interiorul unei găuri negre, cel mai probabil vei fi strivit de forțele gravitaționale extrem de puternice.

Găurile negre, găuri de vierme?

Cu toate acestea, filmele SF prezintă o viziune mai optimistă, înfățișând găurile negre drept portaluri prin spațiu-timp sau porți către alte dimensiuni. Într-un mod surprinzător, unii oameni de știință sunt de părere că scenariile SF s-ar putea să nu fie în totalitate aburde. Găurile negre ar putea să fie potrivite pentru călătoriile hiperspațiale. Este nevoie doar de o gaură neagră potrivită.

La mijlocul oricărei găuri negre se află un punct cu o densitate infinită, numit singularitate. Este ceea ce determină forța gravitațională a găurilor negre. Decenii la rândul, oamenii de știință au crezut că singularitățile sunt toate la fel. Prin urmare, orice ar încerca să treacă prin orizontul evenimentelor ar fi distrus în același mod: întins și tras ca o bucată de spaghete infinit de lungă.

Totul s-a schimbat la începutul anilor 1990 când mai multe echipe de cercetare din Canada și SUA au descoperit un al doilea tip de singularitate, numită singularitatea inflației în masă. Aceasta exercită în continuare o forță gravitațională puternică, dar teoria este că te va întinde într-un mod finit și, potențial, nu te-ar omorî. Ceea ce presupune că ai putea supraviețui călătoriei printr-o gaură neagră. Mai exact, este vorba despre o gaură neagră mare rotativă, singurele care au astfel de singularități.

Cum ar putea să arate călătoria printr-o gaură neagră

Evident, astronomii nu pot călători printr-o gaură negră, încă, pentru a testa această teorie. De altfel, cel mai bun loc pentru a testa teoria este gaura neagră supermasivă care se află în centrul galaxiei noastre. Iar aceasta se află 27.000 de ani lumină de noi.

Așadar, oamenii de știință rulează simulări pe calculator pentru a determina ce s-ar putea întâmpla dacă am reuși să călătorim până la o gaură neagră rotativă. Pentru prima oară, o echipă de cercetători de la universitățile Dartmout și Georgia Gwinnett au realizat un astfel de model computerizat.

“Ai simți o ușoară creștere a temperaturii, dar n-ar fi o creștere dramatică. Problema e că nu ai suficient timp pentru a răspunde forțelor extrem de puternice. Ar trece prin tine prea repede”, spune Lior Burko, unul dintre cercetătorii de la Georgia Gwinnett.

Burko mai spune că trecerea printr-o singularitate slabă se aseamănă cu trecrea degetului prin flacăra unei lumânări care are 1.000 de grade Celsius. Dacă ții degetul în flacără suficient de mult, o să te arzi, dar dacă îți treci degetul suficient de rapid aproape că nu simți nimic. În mod similar, dacă treci printr-o singularitate slabă, la momentul potrivit, având viteza și impulsul potrivite atunci nu vei simți nimic.

În legătură cu ce s-ar putea să se întâmple când ajungi pe partea cealaltă, răspunsul este că nimeni nu știe. Burko are propriile idei cu privire la aces aspect. Acesta spune că una dintre posibilități este aceea că am putea ajunge într-o parte îndepărată a galaxiei, la ani lumină de alte planete sau stele. O a doua posibilitate, mult mai fascinantă, este că trecerea printr-o gaură neagră n-ar putea trimite într-o altă galaxie.

Oamenii de știință spun că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a fi oriunde aproape de a călători cu succes printr-o gaură neagră. Dar, când vom fi gata, unul dintre cele mai sigure pasaje ar putea fi chiar gaura neagră super-masivă din centrul galaxiei noastre, Sagittarius A* și s-ar putea să fie  biletul nostru de plecare din Calea Lactee.


Sursa: Business Insider
FOTO: Pixabay