Ce se întâmplă cu Tezaurul României din Rusia? Mugur Isărescu dezvăluie de ce nu poate fi recuperat

Elena Marinescu 16/06/2021 | 20:23 Ştiri
Ce se întâmplă cu Tezaurul României din Rusia? Mugur Isărescu dezvăluie de ce nu poate fi recuperat

La aproape 105 ani de când România a adăpostit aur și bijuterii la Moscova, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat care este situaţia tezaurului trimis în Rusia.

Tezaurul Băncii Naţionale a României rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredinţată cu acte în regulă şi cu toate garanţiile depozitarului, Imperiul Rus, că va fi returnată oricând la cererea proprietarului pentru ca ulterior, într-adevăr şi datorită istoriei, aceste obligaţii asumate conform tuturor normelor şi cutumelor internaţionale să nu mai fie respectate”, a declarat Mugur Isărescu în cadrul dezbaterii volumului „Destinul tezaurului românesc. Argumente din arhivele ruse”.

Guvernatorul Băncii Naţionale a amintit modul în care România s-a comportat cu Polonia, care a trimis aurul la Mănăstirea Tismana, pe care l-a primit înapoi, în anul 1948. Isărescu a declarat că acest lucru s-a realizat fără documente, deci doar pe bază de încredere.

Potrivit șefului BNR, România a trimis în Primul Război Mondial, ca primă tranșă la Moscova, 1.738 de casete cu aur, în valoare de 314.580.456,84 de lei și două casete cu bijuteriile Reginei Maria, în valoare declarată de 7.000.000 de lei. Un tren a transportat tezaurul, care a fost depus la Banca de Stat a Rusiei, în „Sala Armelor” de la Kremlin. Potrivit lui Isărescu, valoarea întregului depozit făcut la Moscova pe numele BNR era de 321.580.456 lei aur.

În iulie 1917 a început pregătirea unui alt transport, în care au fost incluse şi valori ale Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, o parte din documentele păstrate la Arhivele Statului, arhivele unor instituţii publice şi particulare, lucrări de artă şi alte piese de valoare aparţinând colecţiilor particulare, odoare mănăstireşti, cărţi rare, manuscrise, documente şi colecţiile numismatice ale Academiei Române, ale Muzeului de antichităţi, valori ale unor mari bănci comerciale, respectiv acţiuni, obligaţiuni, depozite ale clienţilor etc.

Au fost încărcate 188 de casete cu aur, în valoare de 1.594.757.083 de lei, iar cantitatea totală a aurului era de 91,5 tone, la o valoare de 315.154.980 de lei.

 

Se afirmă foarte des că numai o decizie politică a Moscovei poate să rezolve această problemă. Dar, reamintesc, că un drept care nu este mereu afirmat cade în uitare. A dezbate problema Tezaurului evacuat la Moscova este o responsabilitate a tuturor instituţiilor care şi-au pierdut averea în 1916 şi 191, dar şi a istoricilor, care, după 1990, au avut posibilitatea să se pronunţe indiferent de felul în care se desfăşurau demersurile din punct de vedere politic şi diplomatic.

Noi credem că trebuie să continue cercetarea şi documentarea în arhive, fototeci şi biblioteci. Volumul pe care îl propunem astăzi pentru dezbatere este o bună dovadă în acest sens”, a afirmat Isărescu, potrivit Agerpres.