Ce se întâmplă cu dosarele de corupţie din pandemie? DNA are în lucru peste 90 de anchete

Elena Marinescu 22/05/2022 | 12:11 Ştiri
Ce se întâmplă cu dosarele de corupţie din pandemie? DNA are în lucru peste 90 de anchete

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a declarat că sunt în lucru ”90 sau 93” de dosare care au legătură cu pandemia de COVID-19. În unele dosare s-au dat şi sentinţe, iar în altele inculpaţii au încheiat acord de recunoaştere cu procurorii anticorupţie.

Crin Bologa a declarat duminică la Prima TV că zilnic primeşte raportări privind dosarele care au legătură cu pandemia de coronavirus. ”Legat de pandemie, în prezent, avem în lucru 90 sau 93 de dosare, din care avem 73 de suspecţi şi 51 de inculpaţi. De ce ştiu? Pentru că am dat o circulară la toţi colegii din DNA şi în fiecare zi se raportează la cabinetul procurorului şef situaţia dosarelor legate de pandemie şi în fiecare zi ştim când se clasează un dosar, când se finalizează rechizitoriu, când se pun sub acuzare persoane”, a declarat Bologa.

Şeful DNA: Persoane cu funcții importante în stat profită de pandemie

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a declarat că infracțiunile de corupție s-au înmulțit în perioada pandemiei, deoarece există persoane cu funcții importante în statul român care profită de situațiile de criză și „încearcă să se îmbogățească pe seama suferinței cetățenilor”.

„În ultimii doi ani, începând cu martie 2020, am constatat că în pandemie, ca și în alte situații de criză, infracțiunile de corupție și cele asimilate infracțiunilor de corupție se înmulțesc, deoarece există persoane cu funcții importante în statul român care profită de aceste situații și încearcă să se îmbogățească pe seama suferinței cetățenilor”, a spus Bologa, la prezentarea bilanțului activității DNA pe anul 2021.

Crin Bologa a explicat faptul că, de la declararea stării de urgență în martie 2020, la DNA au fost înregistrate 175 de dosare având ca obiect infracțiuni legate de pandemia de COVID-19, scrie Agerpres.

13 dosare trimise în judecată, cu 26 de inculpaţi, care au legătură cu pandemia

Şeful DNA a precizat că sunt 13 dosare trimise în judecată, cu 26 de inculpaţi, care au legătură cu pandemia. ”Trimise în judecată avem 13 dosare cu 26 de inculpaţi. Avem şi la Braşov şi la Oradea, avem şi la Bucureşti dosarul Unifarm. Am avut două instituţii importante care au făcut achiziţii în pandemie, Unifarm şi ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate). Statul român prin aceste două entităţi a făcut achiziţii de produse medicale”, a precizat şeful DNA.

Crin Bologa a explicat că sunt şi unele dosare în care au existat acorduri de recunoaşterea vinovăţiei. ”Avem şi sentinţe, au fost inculpaţi care au făcut acord de recunoaştere cu noi, atât la Oradea, cât şi la Bucureşti. Cred că şi în dosarul Unifarm am avut persoane pe care le-am pus sub acuzare, şi-au recunoscut vinovăţia şi au semnat acorduri de recunoaştere pe anumite pedepse. Şi la Oradea, unele persoane care au beneficiat de vaccinări fictive au făcut acorduri de recunoaştere cu procurorii DNA”, a declarat Bologa.

Dosar penal pentru achiziția de măști sanitare în pandemie

Cel mai recent dosar penal deschis de DNA vizează achiziţia de măşti în pandemie. Procurorii au extins ancheta penală şi pe numele Corneliei Nagy, președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).

Anchetatorii precizează faptul că Mădălina Ioana Hohan Fostă Deaconescu, consilier achiziții publice în cadrul aceleiași instituții publice și președintele ONAC au făcut infracțiunea de abuz în serviciu. În cauză s-a mai dispus efectuarea urmăririi penale față de SC ROMWINE & COFFE SRL și față de alte persoane administratori de societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut infracțiuni de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru