Ce se întâmplă când se scumpesc carburanții? Rata inflației, la nivelul maxim al ultimilor patru ani

Florel Manu 11/10/2017 | 11:06 Ştiri
Ce se întâmplă când se scumpesc carburanții? Rata inflației, la nivelul maxim al ultimilor patru ani

Inflația anuală a urcat luna trecută la 1,8% de la 1,2% cât era în august. Potrivit datelor INS, inflația se află la nivelul maxim al ultimilor patru ani, fiind mai mică față de nivelul înregistrat în noiembrie 2013, 1,83%.

Creșterea inflației vine și pe fondul majorării prețurilor la carburanți, cu 2,19%, în timp ce mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,54% față de luna august. Și serviciile au înregistrat un avans de 0,32%. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la legume și conserve de legume (5,11%), în timp ce ouăle s-au scumpit și ele cu 4,16%. Potrivit analiștilor, avansul prețurilor ar fi fost influențat de reintroducerea accizei la carburanți care a provocat majorări de prețuri la mai multe produse, dar și la servicii.

În prognoza din august a BNR, rata inflației pentru sfârșitul acestui an este estimată la 1,9%, față de 1,6% cât a fost calculată anterior.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.