Ce se întâmplă când două galaxii se ciocnesc. Satelitul Hubble a surprins imagini incredibile. FOTO

Andrei Dumitru 16/02/2021 | 11:26 Fapt Divers
Ce se întâmplă când două galaxii se ciocnesc. Satelitul Hubble a surprins imagini incredibile. FOTO

Deși poate dura mai mult de un miliard de ani, astfel de coliziuni grandioase sunt destul de frecvente. Deoarece galaxiile sunt în esență un spațiu gol, stelele interioare probabil că nu se vor ciocni. Mai degrabă, gravitatea fiecărei galaxii va distorsiona sau distruge o altă galaxie, iar galaxiile se pot uni în cele din urmă într-o galaxie mare. Norii uriași de gaz și praf se ciocnesc și declanșează valuri de formare a stelelor.

Cum arată două galaxii care se ciocnesc

În această imagine spectaculoasă, obţinută de telescopul spaţial Hubble, aparţinând NASA şi ESA, galaxia NGC 2799 (din stânga) pare atrasă în centrul galaxiei NGC 2798 (din dreapta).

Imaginea a fost surprinsă în octombrie 2020.

Aceste două galaxii aflate în interacţiune produc aparenţa unei „cascade”, datorită stelelor din galaxia NGC 2799 care par să cadă în centrul galaxiei NGC 2798 ca nişte picături de apă.

La începutul anului 2021, ESA (Agenția Spațială Europeană) a prezentat noi imagini cu șase galaxii care se ciocnesc:

Ciocnirile dintre galaxii se pot derula pe perioade foarte lungi de timp, de la câteva sute de milioane de ani până la peste 1 miliard de ani. Chiar dacă o ciocnire între două galaxii poate părea un fenomen catastrofal pentru sistemele stelare din cele două galaxii, în realitate distanţele dintre stele sunt atât de mari încât ciocnirea fizică dintre stelele celor două galaxii este puţin probabilă, corpurile cosmice trecând unele pe lângă altele până se formează între ele noi legături gravitaţionale.