Ce schimbări propun autoritățile la legea redevențelor, care aduce anual la buget 300 de milioane de euro

Emil Popescu 24/10/2017 | 10:51 Ştiri
Ce schimbări propun autoritățile la legea redevențelor, care aduce anual la buget 300 de milioane de euro

Ministerul Economiei a finalizat după trei ani proiectul de lege privind redevențele, actualul sistem, care aduce statului încasări anuale de circa 300 de milioane de euro, fiind valabil din anul 2004, când grupul austriac OMV a preluat Petrom.

Noua legislație vizează, în premieră, toate tipurile de concesiuni – resurse minerale, petroliere și hidrominerale. Spre diferență de actuala legislație, sistemele de impozitare aferente segmentelor onshore și offshore sunt diferite, iar neplata pe o perioadă mai mare de șase luni atrage rezilierea contractelor de concesiune.

Pentru producția onshore de țiței și gaze, redevențele propuse rămân la nivelurile actuale (între 3,5% și 13%, în funcție de mărimea zăcământului), iar pentru cele din Marea Neagră vor fi formate dintr-o cotă fixă și una variabilă, în funcție de cantitățile extrase.

Pentru țiței, cota fixă este de 8%, iar cea variabilă între 4,5% și 5,5%. Pentru gaze, componenta fixă este de 10%, iar cea variabilă între 2 și 3%.

Schimbările afectează în cea mai mare măsură OMV Petrom, singurul producător de petrol și una dintre cele două mari companii de extracție a gazelor, alături de firma de stat Romgaz.

OMV Petrom va decide anul viitor, împreună cu partenerul american Exxon Mobil, dacă va exploata comercial perimetrul Neptum Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante elemente luate în calcul fiind nivelul redevențelor.

Proiectul de lege lansat în dezbatere publică dă posibilitatea Guvernului să actualizeze periodic cotele de redevență.

Anul trecut, bugetul de stat a încasat doar din redevențe petroliere o sumă de peste un miliard de lei.

 

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.