Ce salariu are, în medie, un administrator de bloc în București

Andrei Dumitru 05/05/2021 | 11:38 Fapt Divers
Ce salariu are, în medie, un administrator de bloc în București

Salariul unui administrator de bloc poate varia în funcție de numărul de apartamente și negocierea care are loc între asociația de proprietari și administrator.

Astfel, administratorii de bloc au venituri ce variază între 30 și 50 lei pentru fiecare apartament din scară pe care o administrează. Spre exemplu, un administrator al unui bloc cu 4 scări care are 60 de apartamente poate câștiga un minim de 1800 de lei pe lună, la care se pot adăuga sume suplimentare precum citirea repartitoarelor și apometrelor.

Cerințe pentru a deveni administrator de bloc

  • o atestare obligatorie din partea primăriei în raza căreia se află asociaţia. Conform Hotărârii nr. 400 din 2003, administratorul este persoana fizică, atestată în condiţiile prezentelor norme metodologice şi care asigură managementul de proprietate şi managementul financiar.
  • administratorii trebuie să aibă capacitate deplină de exercitare a acestei funcţii, dar să şi fi urmat un curs de pregătire profesională organizat de către Consiliul Local, în colaborare cu asociaţiile guvernamentale.

Ce trebuie să facă un administrator:

  • întocmirea de registre ale proprietăţii;
  • să aibă grijă de întreţinerea şi de repararea clădirii;
  • să ţină inventarul fizic al proprietăţii;
  • să facă o serie de calcule.

Pentru a profesa în acest domeniu este nevoie de absolvirea unor cursuri care costă aproximativ 500 de lei, dar și de capacități de gestionare a situațiilor de criză foarte bune.

Mai exact, este nevoie de o atestare obligatorie din partea primăriei în raza căreia se află asociația. Potrivit Hotărârii nr.400 din 2003, administratorul este persoana fizică, atestată în condițiile prezentelor norme metodologice și care asigură managementul de proprietate și managementul financiar. De asemenea, administratorii trebuie să aibă capacitate deplină de exercitare a acestei funcții, dar să și fi urmat un curs de pregătire profesională organizat de către Consiliul Local, în colaborare cu asociațiile guvernamentale.

„Poate deveni administrator de imobile oricare persoană fizică care absolvă un curs de calificare organizat de instituţii de profil şi obţine un atestat de la autoritatea publică locală”, susţine Radu Opaina, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.