Ce salarii ar urma să câștige candidații controversați propuși la conducerea celei mai valoroase companii din România

Alexandra Pele 05/04/2017 | 14:55 Ştiri
Ce salarii ar urma să câștige candidații controversați propuși la conducerea celei mai valoroase companii din România

Ministrul Energiei Toma Petcu, a propus șase noi membri care să asigure conducerea interimară a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, spre nemulțumirea Fondului Proprietatea, acționar minoritar al producătorului de enegie, care nu susține un nou consiliu interimar. Odată numiți oficial în funcție, candidații ministrului vor beneficia de indemnizații mai mari decât salariul mediu pe economie.

„Suntem dezamăgiţi că Ministerul Energiei a ales să propună un alt Consiliu interimar la Hidroelectrica. Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat”, a precizat Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea și Manager de Portofoliu.

Pe lista propunerilor se află o fostă jurnalistă, un fost operator de producție grafică, actualul consilier la Secretariatul General al Guvernului și secretarul general adjunct al Guvernului.

Cât câștigă șefii Hidroelectrica

Ovidiu Agliceru, președintele directoratului Hidroelectrica, are un salariu mediu lunar de aproape 40.000 de lei pe lună (circa 8.900 de euro), reiese din cea mai recentă declarație de avere, depusă la jumătatea anului trecut. Agliceru deține un apartament de 54 de metri pătrați în București, precum și două case și trei terenuri (dintre care unul agricol, de 3,6 hectare, la Hunedoara). La data depunerii declarației, directorul Hidroelectrica avea peste 156.000 de euro în conturi.

Ca membru provizoriu în consiliul de supraveghere al Hidroelectrica, Ana Bucheru a încasat o indemnizație de 3.000 de lei pe lună, reiese din declarația de avere depusă. În 2015, Bucheru a încasat peste 50.000 de lei salariu de la Ministerul Energiei, dar și numeroase indemnizații, mai exact: 45.337 de le ca reprezetant al statului în comisia de pregătire a privatizării Complexului Energetic Oltenia, 12.860 de lei ca reprezentant al statului la Complexul Energetic Hunedoara, 36.000 pentru participarea la o comisie de negociere de la Nuclearelectrica, 27.866 de lei ca reprezentant al statului în AGA Electrocentrale Grup, 18.508 lei ca reprezentant al statului în AGA Electrocentrale Constanța și 30.384 de lei ca administrator la Societatea de Administrare a Participațiilor Statului în Energie. În total, peste 170.000 de lei a primit actualul președinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica ca reprezentant al statului în companiile din portofoliu.

Nicu Romeo Susanu, membru în același consiliu, dar care nu a declarat niciun venit de la Hidroelectrica, are la rândul său mai multe indemnizații de la o serie de companii de stat. Mai exact, el a câștigat 35,980 ca reprezentant al Ministerului Energiei în consiliul CE Oltenia, 5.644 de lei ca reprezentant Hidroelectrica în AGA Hidroserv, 530 de lei ca reprezentant ME în AGA Societății de Administrare a Participațiilor în Energie și 226 de lei ca membru al AGA în Compania Națională a Uraniului.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.