Companii

Ce rezultă din întâlnirea dintre un economist și un doctor? Răspunsul vine de la compania Theta, producător de mobilă și integrator de servicii la cheie de tip design & build

În prima jumătate a lunii iunie, compania Theta anunța finalizarea unei investiții de circa patru milioane de euro în amenajarea unei noi fabrici de mobilă cu 600 de metri pătrați destinați zonei de birouri și 4.000 de metri pătrați în care se vor desfășura activități de producție.

„Practic, avem toate utilajele care ne permit să fim total independenți, să nu mai externalizăm nimic“, spune acum Florin Gheorghe (48 de ani), cofondatorul Theta, adăugând că unitatea deschisă în comuna prahoveană Păulești, în apropiere de Plo­iești, are printre cele mai moderne facilități de producție din domeniul mobilierului.

Noua fabrică va avea o capacitate de pro­ducție de zece milioane de euro, pe un singur schimb, pe an. Orientat 98% către zona de persoane juridice, businessul Theta a generat anul trecut venituri totale de zece milioane de euro, compania ofe­rind, pe lângă producția propriu-zisă, și ser­vicii de integrator în ceea ce privește mo­­bilarea spațiilor. „Avem partea de arhi­tecți care pot explica și ce e mai bine pentru spațiul respectiv, după care avem partea de ingineri care vin și eficientizează pro­iectul, iar în final urmează partea de implementare“, detaliază Florin Gheorghe.

Pariul pe export

Cum businessul este orientat în cea mai mare parte către zona de B2B (business-to-business), circa 20% din venituri sunt generate de contractele la export, principalele piețe pe care acti­vează în acest moment Theta fiind cele din Belgia și Franța. „Am semnat un contract cu o companie din Franța care face mobili­erul pentru KFC. Anul ăsta am livrat opt restaurante și mai avem de livrat șapte până la sfârșitul anului“, explică antreprenorul.

Florin Gheorghe mai spune că Theta este implicată și într-un important proiect din sănătate din Belgia – asigurarea serviciilor pentru amenajarea celui mai mare spital al țării, un contract de circa opt mili­oane de euro care se derulează pe o peri­oadă de trei ani. Antreprenorul precizează că de-a lungul timpului a mai derulat pro­iecte și în țări ca Elveția sau Germania, însă cele mai mari contracte la export de până acum au venit dinspre Belgia și Franța.

Odată cu deschiderea noilor capacități de producție, Florin Gheorghe speră ca volumul proiectelor din afara țării să crească. Nu sunt mici nici contractele de la nivel local, unde Theta este implicată în proiecte pe care le derulează în spitale, clinici medicale, restaurante, benzinării sau hoteluri. Potrivit omului de afaceri, lu­crările Theta sunt expuse pe industrii cât mai diverse, așa încât să nu depindă doar de anumite tipuri de business. Chiar și așa, spune că a trecut printr-o perioadă critică la începutul pandemiei, în martie 2020. „Am avut un șoc foarte mare. Șase luni nu am putut să facem aproape nimic. Nu am avut dificultăți cu plățile, problema a fost cu proiectele, toate erau blocate, nimeni nu lua o decizie“, explică Florin Gheorghe.

Provocarea din Ucraina

Recu­noaște totodată că și în acest moment există unele probleme legate în principal de războiul din Ucraina. Compania sa nu are contracte directe cu firme din Ucraina, Rusia ori Belarus, însă o parte din furnizorii săi aduceau materialele necesare pro­iectelor Theta de pe aceste linii de apro­vi­zionare. Și pentru că furnizorii respectivi s-au orientat către alte piețe, prețurile de achi­ziție a materialelor sunt în continuă creștere.

„Înainte (de invazia Rusiei în Ucraina, n.r.) modificau prețurile cu cel mult cinci la sută pe an, cu rata inflației. Acum semnezi un contract, nu mai știi prețul. Anul ăsta, la profile, prețul e mai mare cu 50%, iar la alte categorii de materiale a crescut și de trei-patru ori“, mai spune Florin Gheorghe.

Pe acest fond, al schimbării continue a prețurilor, antreprenorul a adoptat o nouă strategie privind derularea unui contract. Spune că, în general, discută cu eventualii clienți de la început despre problemele legate de preț și le solicită acestora ca la demararea proiectului să achite un avans mai mare, care să permită achiziția a cât mai multe materiale necesare amenajării. În cazul în care nu pot face acest lucru, clienților li se spune că pe timpul derulării contractului trebuie să-și asume cheltuieli suplimentare, care vor veni din majorarea prețurilor la materiale.

Și asta nu este tot. „Termenele de livrare au sărit și la trei luni. Sunt multe linii de aprovizionare blocate și nu ai predictibilitate când vine marfa“, adaugă antreprenorul, cu precizarea că și transportul a de­venit în această perioadă o adevărată pro­vocare. Să găsești o companie din Uniunea Europeană care să asigure transportul materialelor sau echipamentelor, de exemplu, durează și până la două săptămâni.

Iar din această cauză, mai spune Florin Gheorghe, foarte multe proiecte, mai ales în zona de rezidențial, sunt blocate. Mai are, totuși, o speranță, pentru că proiec­tele din industria HoReCa nu s-au oprit, iar dez­voltările continuă. Potrivit unei analize a Chairry Design & Furniture, companie spe­cia­lizată pe segmentul de amenajări interioare, până în 2023 ar urma să fie li­vrate 20 de noi hoteluri, din care jumătate doar în București.

Născut pentru business

Florin Gheorghe dă de înțeles că are soluții pentru a trece de aceste perioade tulburi. Mai ales că a mai trecut printr-o criză. Theta a fost înființată în 2008, la începutul precedentei crize economice, dar antreprenorul are ex­periență în business încă de la începutul anilor ’90. A intrat în afaceri cu vân­zarea de mașini secondhand în târgul Vitan, din București. Inițial, mașinile erau aduse din Ungaria și apoi din Germania, dar și din alte țări europene. „Odată cu in­­tro­du­ce­rea nor­melor de poluare Euro 2, elve­țienii ajun­se­seră să vândă mașinile pe ni­mic“, detaliază Florin Gheorghe.

Din 2001 a intrat în afaceri și din zona construcțiilor. Tot în aceeași perioadă a mai avut o rețea de magazine pentru femei însărcinate, sub brandul Rococo, magazinele fiind dispuse în mai multe centre co­merciale mari. Însă la scurt timp după ce a început criza, a fost nevoit să închidă ma­ga­zinele, pentru că in­demnizația pentru mame a fost plafonată de stat la 600 de lei, iar vân­ză­rile s-au pră­bușit.

În 2008 însă, după o discuție la un pahar de vin, Florin Gheorghe a decis să des­chidă și o companie care să ofere mobilă la comandă. Era momentul în care voia să-și mobileze casa, iar soluțiile pe care i le ofereau producătorii de mobilier nu l-au mulțumit. Așa a apărut Theta, inițial ca pro­­­ducător de mobilier, iar apoi și integrator de soluții pentru amenajări.

Florin Gheorghe a absolvit Marketingul la ASE, iar asociatul său, Gelu Florian (53 de ani), Medicina. Dacă Florin Gheorghe a venit în afacere cu un trecut în vânzări, Gelu Florian are experiență în amenajări, lucrând mai mulți ani în afara țării pentru multina­ționale din acest domeniu.

În 2020, 50% din acțiunile Theta au fost preluate de fondul de investiții Black Sea. În momentul de față, Florin Gheorghe deține 38,47% din companie, iar Gelu Florian, 11,53%. Cu Black Sea în acționariat, Theta se va concentra pe viitor pe dezvol­tarea producției pe plan local și identificarea de noi piețe la export.

Acest articol a apărut în numărul 142 al revistei NewMoney.

FOTO: Laszlo Raduly

Florel Manu

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.

Recent Posts

Google Maps introduce noi funcții pentru proprietarii de mașini electrice

Proprietarii de mașini electrice vor avea la dispoziţie noi funcții ale Google Maps. Este vorba…

20 de ore ago

Aliaţii NATO, acord pentru trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de…

21 de ore ago

Cătălin Cîrstoiu: Nu am făcut nimic care să îmi dea mie perspectiva că sunt în dosare de incompatibilitate

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat într-o conferinţă de presă, în fața…

22 de ore ago

Mesaj tranşant: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina!

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a transmis vineri un mesaj tranşant: Rusia nu va…

22 de ore ago

Bursa asiatică, zguduită după anunţul că Israelul a atacat Iranul

Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi…

23 de ore ago

Maraton de șah în Times Square pentru un nou record mondial

Un campion nigerian de șah încearcă astăzi să doboare recordul mondial și să joace non…

o zi ago

Acest website folosește cookies