Ce proiect de succes a pornit o antreprenoare americană, în plină criză, pe piața imobiliară din România

Cristina Dobreanu 24/10/2018 | 11:48 Oameni
Ce proiect de succes a pornit o antreprenoare americană, în plină criză, pe piața imobiliară din România

Se ia un model de afaceri validat în Sta­tele Unite, o antreprenoare de origine americană și o piață care ducea lipsă de proiecte de închiriere pe termen lung. Rezultatul?

Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney

„Studiourile și apartamentele construite aici nu se pot cumpăra ulterior, acesta este specificul proiectului“, spune Kim Vrân­ceanu, CEO al Bucharest Properties, dezvoltatorul complexului imobiliar Vitan Estates, construit pe model american și destinat exclusiv închirierii pentru o perioadă lungă de timp. Proprietatea este situată în vecinătatea Pieței Unirii, iar imobilul întins pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați pune la dispoziția chiriașilor 160 de locu­ințe (studiouri, apartamente de două și de trei camere). Prețul chiriei variază între 300 de euro și 475 de euro, în funcție de ti­pul de locuință ales și dacă este sau nu mobilată.

Kim Vrânceanu a venit în România în 2008, alături de soțul ei, un român cu afa­ceri imobiliare în țară și care făcea naveta între România și Statele Unite. Un du-te-vino care a devenit obositor la un moment dat, astfel că cei doi au decis să se mute în România „pentru maximum cinci ani“. Acest lucru se întâmpla în 2008, cu doar câteva luni înainte de declanșarea crizei economice și financiare. Zece ani mai târ­ziu, Kim Vrânceanu își petrece majoritatea timpului tot la București. Cu toate că sectorul imobiliar a fost puternic afectat de criză, au reușit să se mențină pe linia de plutire, iar proiectul Vitan Residence (cons­­­truit pe filosofia build-to-buy) a fost un succes din punctul lor de vedere. Dacă ar fi să tragă linie, cele mai importante două lecții învățate în urma crizei ar fi acelea că un proiect trebuie să aibă mai multe surse de finanțare și că nu trebuie să depindă de etapa de prevânzare pentru a finanța proiectele curente. Poate de aceea a și început, din 2013, să contureze pro­iectul Vitan Estates, pe care l-au trans­pus în teren doi ani mai târziu, în urma unei investiții care s-a ridicat la zece mili­oa­ne de euro, sumă asigurată inclusiv din împrumuturi bancare.

POPOR DE PROPRIETARI. Ideea unui astfel de proiect este mai degrabă atipică, în condițiile în care românul-statistic a pus și continuă să pună accentul pe proprietatea personală atunci când vine vorba despre locuințe. Fapt confirmat și de datele Eurostat, potrivit cărora aproape 97% din ro­mâni dețin (măcar) o casă. Varianta chiriei, preferată în general de occidentali, este considerată în România o soluție de compromis și, în cele mai multe cazuri, de scurtă durată. Interesul pentru achiziții se menține la fel de ridicat, mai ales acum că salariile au început să creas­că, iar dobânzile la creditele bancare se află într-un teri­toriu relativ scăzut.

„Fiind un tip de proiect nou pentru Ro­mânia, acesta a fost mai greu (față de Vitan Residence, n.r.). L-am construit cu gândul că o să-l putem închiria ușor, dar nu știam dacă acest lucru se va întâmpla, pentru că nu a mai fost încercată această variantă până atunci“, mărturisește antreprenoa­rea. Cu toate acestea, complexul Vitan Estates a prins rapid și printre locuitorii Ca­pitalei, astfel că în scurt timp de la inaugurare s-a ajuns la un grad de ocupare de 100%, care se menține și acum. Astăzi, la aproape doi ani de la inaugurarea complexului, două treimi dintre chiriași și-au reînnoit contractele pentru cel puțin încă un an. Durata minimă de închiriere este de cel puțin un an, iar garanția este echivalen­tul unei luni de chirie. Toate apartamentele sunt dotate cu centrală proprie, aer condiționat și balcon, iar complexul pune la dispoziția chiriașilor o spălătorie și us­că­torie, un ma­ga­zin de proximitate, o sală de sport și lo­curi de parcare.

COMUNITATE ÎN DEVENIRE. În plus, se lucrează acum la dezvoltarea unui bistro și a unui salon, unde vecinii să poată so­cia­­liza între ei.

De altfel, visul lui Kim Vrân­cea­nu este să creeze o comunitate în acest complex, motiv pentru care orga­nizează adesea diferite activități tematice în care sunt implicați toți locatarii. Iar cel puțin din punct de vedere al națio­nali­tăților, pare un pariu reușit, alături de români nu­mărându-se printre chiriași și arabi, turci, americani sau australieni. Kim Vrânceanu spune că aten­ția pentru clienți vine pe pri­mul loc. De pildă, locuințele care au fost eliberate de chiriași sunt renovate și readuse la stadiul la care au fost în momentul în care pro­iectul a fost finalizat.

Și-ar dori să replice acest model, iar compania are deja terenuri achiziționate, tot în București, în sectoarele 2, 3 și 4, însă deocamdată „nu este nimic în cons­trucție. Ex­plo­răm oportunitățile“. Iar explicația este simplă: ea și soțul ei au mai trecut printr-o criză economică, iar Vitan Estates este un proiect „pe termen lung“, care se va amortiza abia în 20 de ani, spre deosebire de pro­iectele destinate direct vânzării, în cazul cărora in­vestiția este recuperată aproape imediat. Deși nu crede în iminența unei crize, spu­ne că: „Piața imobiliară este su­pra­încălzită, cu mulți dezvoltatori, atât mici, cât și mari. Suntem atenți pe termen mediu în ceea ce privește proiectele noi destinate vânzării, pentru închiriere stau altfel lucrurile. Dar suntem optimiști pe termen lung“, mărturisește antreprenoarea.

Iar pentru un proiect de închiriere pe termen lung, trebuie să se asigure cât se poate că nu vor întâmpina dificultăți. Astfel că, deocamdată, „nu ne grăbim cu proiectele“.

 

Schiță de portret

După zece ani petrecuți în România, Kim Vrânceanu e convinsă că aici încă există destule oportunități.

  • 1990. Kim Vrânceanu a venit pentru prima dată în România la începuturile tranziției, fiind implicată în proiecte internaționale ce vizau orfelinatele din România.
  • 2008. Împreună cu soțul și fiica lor se mută în România, o schimbare pe care și-o imaginau doar pe termen scurt.
  • 2016. Inaugurează Vitan Estates, în urma unei investiții de zece milioane de euro, proiect destinat exclusiv chiriașilor.

FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.