Ce proiect de succes a pornit o antreprenoare americană, în plină criză, pe piața imobiliară din România

Se ia un model de afaceri validat în Statele Unite, o antreprenoare de origine americană și o piață care ducea lipsă de proiecte de închiriere pe termen lung. Rezultatul?
Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney
„Studiourile și apartamentele construite aici nu se pot cumpăra ulterior, acesta este specificul proiectului“, spune Kim Vrânceanu, CEO al Bucharest Properties, dezvoltatorul complexului imobiliar Vitan Estates, construit pe model american și destinat exclusiv închirierii pentru o perioadă lungă de timp. Proprietatea este situată în vecinătatea Pieței Unirii, iar imobilul întins pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați pune la dispoziția chiriașilor 160 de locuințe (studiouri, apartamente de două și de trei camere). Prețul chiriei variază între 300 de euro și 475 de euro, în funcție de tipul de locuință ales și dacă este sau nu mobilată.
Kim Vrânceanu a venit în România în 2008, alături de soțul ei, un român cu afaceri imobiliare în țară și care făcea naveta între România și Statele Unite. Un du-te-vino care a devenit obositor la un moment dat, astfel că cei doi au decis să se mute în România „pentru maximum cinci ani“. Acest lucru se întâmpla în 2008, cu doar câteva luni înainte de declanșarea crizei economice și financiare. Zece ani mai târziu, Kim Vrânceanu își petrece majoritatea timpului tot la București. Cu toate că sectorul imobiliar a fost puternic afectat de criză, au reușit să se mențină pe linia de plutire, iar proiectul Vitan Residence (construit pe filosofia build-to-buy) a fost un succes din punctul lor de vedere. Dacă ar fi să tragă linie, cele mai importante două lecții învățate în urma crizei ar fi acelea că un proiect trebuie să aibă mai multe surse de finanțare și că nu trebuie să depindă de etapa de prevânzare pentru a finanța proiectele curente. Poate de aceea a și început, din 2013, să contureze proiectul Vitan Estates, pe care l-au transpus în teren doi ani mai târziu, în urma unei investiții care s-a ridicat la zece milioane de euro, sumă asigurată inclusiv din împrumuturi bancare.
POPOR DE PROPRIETARI. Ideea unui astfel de proiect este mai degrabă atipică, în condițiile în care românul-statistic a pus și continuă să pună accentul pe proprietatea personală atunci când vine vorba despre locuințe. Fapt confirmat și de datele Eurostat, potrivit cărora aproape 97% din români dețin (măcar) o casă. Varianta chiriei, preferată în general de occidentali, este considerată în România o soluție de compromis și, în cele mai multe cazuri, de scurtă durată. Interesul pentru achiziții se menține la fel de ridicat, mai ales acum că salariile au început să crească, iar dobânzile la creditele bancare se află într-un teritoriu relativ scăzut.
„Fiind un tip de proiect nou pentru România, acesta a fost mai greu (față de Vitan Residence, n.r.). L-am construit cu gândul că o să-l putem închiria ușor, dar nu știam dacă acest lucru se va întâmpla, pentru că nu a mai fost încercată această variantă până atunci“, mărturisește antreprenoarea. Cu toate acestea, complexul Vitan Estates a prins rapid și printre locuitorii Capitalei, astfel că în scurt timp de la inaugurare s-a ajuns la un grad de ocupare de 100%, care se menține și acum. Astăzi, la aproape doi ani de la inaugurarea complexului, două treimi dintre chiriași și-au reînnoit contractele pentru cel puțin încă un an. Durata minimă de închiriere este de cel puțin un an, iar garanția este echivalentul unei luni de chirie. Toate apartamentele sunt dotate cu centrală proprie, aer condiționat și balcon, iar complexul pune la dispoziția chiriașilor o spălătorie și uscătorie, un magazin de proximitate, o sală de sport și locuri de parcare.
COMUNITATE ÎN DEVENIRE. În plus, se lucrează acum la dezvoltarea unui bistro și a unui salon, unde vecinii să poată socializa între ei.
De altfel, visul lui Kim Vrânceanu este să creeze o comunitate în acest complex, motiv pentru care organizează adesea diferite activități tematice în care sunt implicați toți locatarii. Iar cel puțin din punct de vedere al naționalităților, pare un pariu reușit, alături de români numărându-se printre chiriași și arabi, turci, americani sau australieni. Kim Vrânceanu spune că atenția pentru clienți vine pe primul loc. De pildă, locuințele care au fost eliberate de chiriași sunt renovate și readuse la stadiul la care au fost în momentul în care proiectul a fost finalizat.
Și-ar dori să replice acest model, iar compania are deja terenuri achiziționate, tot în București, în sectoarele 2, 3 și 4, însă deocamdată „nu este nimic în construcție. Explorăm oportunitățile“. Iar explicația este simplă: ea și soțul ei au mai trecut printr-o criză economică, iar Vitan Estates este un proiect „pe termen lung“, care se va amortiza abia în 20 de ani, spre deosebire de proiectele destinate direct vânzării, în cazul cărora investiția este recuperată aproape imediat. Deși nu crede în iminența unei crize, spune că: „Piața imobiliară este supraîncălzită, cu mulți dezvoltatori, atât mici, cât și mari. Suntem atenți pe termen mediu în ceea ce privește proiectele noi destinate vânzării, pentru închiriere stau altfel lucrurile. Dar suntem optimiști pe termen lung“, mărturisește antreprenoarea.
Iar pentru un proiect de închiriere pe termen lung, trebuie să se asigure cât se poate că nu vor întâmpina dificultăți. Astfel că, deocamdată, „nu ne grăbim cu proiectele“.
Schiță de portret
După zece ani petrecuți în România, Kim Vrânceanu e convinsă că aici încă există destule oportunități.
- 1990. Kim Vrânceanu a venit pentru prima dată în România la începuturile tranziției, fiind implicată în proiecte internaționale ce vizau orfelinatele din România.
- 2008. Împreună cu soțul și fiica lor se mută în România, o schimbare pe care și-o imaginau doar pe termen scurt.
- 2016. Inaugurează Vitan Estates, în urma unei investiții de zece milioane de euro, proiect destinat exclusiv chiriașilor.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney