Ce proiect de succes a pornit o antreprenoare americană, în plină criză, pe piața imobiliară din România

Cristina Dobreanu 24/10/2018 | 11:48 Oameni
Ce proiect de succes a pornit o antreprenoare americană, în plină criză, pe piața imobiliară din România

Se ia un model de afaceri validat în Sta­tele Unite, o antreprenoare de origine americană și o piață care ducea lipsă de proiecte de închiriere pe termen lung. Rezultatul?

Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney

„Studiourile și apartamentele construite aici nu se pot cumpăra ulterior, acesta este specificul proiectului“, spune Kim Vrân­ceanu, CEO al Bucharest Properties, dezvoltatorul complexului imobiliar Vitan Estates, construit pe model american și destinat exclusiv închirierii pentru o perioadă lungă de timp. Proprietatea este situată în vecinătatea Pieței Unirii, iar imobilul întins pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați pune la dispoziția chiriașilor 160 de locu­ințe (studiouri, apartamente de două și de trei camere). Prețul chiriei variază între 300 de euro și 475 de euro, în funcție de ti­pul de locuință ales și dacă este sau nu mobilată.

Kim Vrânceanu a venit în România în 2008, alături de soțul ei, un român cu afa­ceri imobiliare în țară și care făcea naveta între România și Statele Unite. Un du-te-vino care a devenit obositor la un moment dat, astfel că cei doi au decis să se mute în România „pentru maximum cinci ani“. Acest lucru se întâmpla în 2008, cu doar câteva luni înainte de declanșarea crizei economice și financiare. Zece ani mai târ­ziu, Kim Vrânceanu își petrece majoritatea timpului tot la București. Cu toate că sectorul imobiliar a fost puternic afectat de criză, au reușit să se mențină pe linia de plutire, iar proiectul Vitan Residence (cons­­­truit pe filosofia build-to-buy) a fost un succes din punctul lor de vedere. Dacă ar fi să tragă linie, cele mai importante două lecții învățate în urma crizei ar fi acelea că un proiect trebuie să aibă mai multe surse de finanțare și că nu trebuie să depindă de etapa de prevânzare pentru a finanța proiectele curente. Poate de aceea a și început, din 2013, să contureze pro­iectul Vitan Estates, pe care l-au trans­pus în teren doi ani mai târziu, în urma unei investiții care s-a ridicat la zece mili­oa­ne de euro, sumă asigurată inclusiv din împrumuturi bancare.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.