Ce priorităţi are noul ministru al Educaţiei. Cine este Ligia Deca?

Elena Marinescu 04/10/2022 | 17:49 Ştiri
Ce priorităţi are noul ministru al Educaţiei. Cine este Ligia Deca?

Noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca, a preluat marţi portofoliul de la Sebastian Burduja, care fusese numit interimar. Fost consilier prezidenţial, aceasta a ajuns ministru după votul de susţinere al conducerii PNL.

”Un obiectiv esenţial al mandatului meu este asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie din timp cum se desfăşoară procesul de învăţământ”, a transmis noul ministru.

”Astăzi, la sediul Ministerului Educaţiei, a avut loc procesul de predare-primire a mandatului de ministru al Educaţiei. Mulţumesc domnului Sebastian Burduja pentru asigurarea continuităţii instituţionale. O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei”, a transmis, marţi, Ligia Deca.

Noul ministru al Educaţiei a precizat că, pe baza observaţiilor primite în procesul de dezbatere publică, se va consulta cu vocile relevante din domeniul educaţiei şi va armoniza actele normative cu recomandările care susţin calitatea, echitatea, integritatea şi predictibilitatea în sistemul românesc de educaţie.

”Totodată, în colaborare cu membrii Guvernului României şi cu autorităţile publice locale, ca ministru al Educaţiei, voi face toate demersurile necesare, astfel încât unităţile de învăţământ să nu aibă de suferit în contextul dificil generat de situaţia economică şi energetică existentă la nivel global şi să trecem iarna cu bine împreună”, a mai transmis Deca.

”Promit să acţionez cu transparenţă, integritate şi curaj”

Aceasta a precizat că ştie că una dintre nevoile fundamentale ale sistemului de educaţie este predictibilitatea. ”Promit să acţionez cu transparenţă, integritate şi curaj”, a mai transmis noul ministru al Educaţiei.

”Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru încrederea acordată! La momentul la care m-am alăturat echipei de la Administrația Prezidențială, eram cel mai tânăr consilier al Preşedintelui. Probabil nu o alegere simplă, însă am primit multă încredere şi apreciere, autonomie şi responsabilitate. Iar provocarea de a demara o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social, a constituit o onoare”, a precizat Ligia Deca.

Cine este Ligia Deca?

În vârstă de 40 de ani, Ligia Deca preia Ministerul Educației fără a avea nicio experiență de management în educație, direct de pe postul de consilier al președintelui Iohannis care a coordonat proiectul prezidențial România educată, proiect criticat pentru lipsa unei direcții clare de acțiune în educație.

Ligia Deca este lector universitar la SNSPA de doar 8 luni, din februarie 2022, potrivit informațiilor publicate pe contul său de LinkedIn. Anterior, a mai deținut poziții de cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și la SNSPA (2019-2021), conform unei prezentări de pe site-ul președinției.

Este primul ministru al Educației care a fost președintele unei asociații studențești (ANOSR) și care nu are toate gradele de profesor sau cercetător, potrivit edupedu.ro.

Inginer diplomat în inginerie navală și navigație şi expert al Comisiei Europene

Ligia Deca este inginer diplomat în inginerie navală și navigație, fiind absolventă a Facultății de Navigație și Transport Naval de la Universitatea Maritimă Constanța, unde a urmat și un master în management maritim și portuar. În 2016 a obținut titlul de doctor în științe politice de la Universitatea din Luxemburg. De asemenea, Deca este şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. A colaborat în calitate de expert cu instituţii precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În 2001 a absolvit Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experţi „Ştiinţa în educaţie” înfiinţat la iniţiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Deca a fost numită consilier de stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcţia de consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare.

Ea a fost unul dintre susținătorii Danielei Vișoianu în cabinetul fostului ministru Monica Anisie. Vișoianu a fost prezentă în mai multe grupuri de lucru la Cotroceni în elaborarea proiectului România Educată.

Ligia Deca, al 29-lea ministru al Educației de după 1990

LISTA MINIŞTRILOR EDUCAŢIEI

  1. Daniel Funeriu 23 decembrie 2009 — 9 februarie 2012 (PD-L) (are cel mai lung mandat din perioada analizată – promovează actuala Lege a Educației prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, introduce camere de luat vederi în sălile de clasă, la examenele naționale.
  2. Cătălin Baba 9 februarie 2012 — 7 mai 2012 (PD-L) (un mandat de doar trei luni)
  3. Ioan Mang 7 mai 2012 – 15 mai 2012 (PSD) (ministrul demisionează după o săptămână, în urma a numeroase acuzații de plagiat)
  4. Liviu Pop 15 mai 2012 – 2 iulie 2012 (Ajuns în fruntea ministerului ca politician independent, Liviu Pop a fost președinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) Maramureș și printre primele sale măsuri ca ministru s-a numărat reintroducerea reținerii cotizațiilor sindicale direct prin statele de plată ale profesorilor membri de sindicat.
  5. Ecaterina Andronescu 2 iulie 2012 – 21 decembrie 2012 (PSD), care a revenita la minister pentru al treilea mandat după o serie de modificări susținute în Parlament asupra legii Educației.
  6. Remus Pricopie 21 decembrie 2012 – 14 decembrie 2014 (PSD) (al doilea cel mai lung mandat de ministru al Educației, deținut alături de Mihnea Costoiu – ministru delegat pentru Cercetare și Învățământ Superior).
  7. Sorin Mihai Cîmpeanu 14 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015 (susținut de PC). La puțin timp de la intrarea sa în guvern, executivul a modificat legea educației astfel încât doctorii să poată renunța la titlul de doctor.
  8. Adrian Curaj 17 noiembrie 2015 – 5 iulie 2016 (tehnocrat)
  9. Mircea Dumitru 7 iulie 2016 – 4 ianuarie 2017 (tehnocrat)
  10. Pavel Năstase 4 ianuarie 2017 – 28 iunie 2017 (PSD) (a introdus posibilitatea ca foștii directori, numiți politic, să poată fi numiți din nou pe funcții, cu mandat temporar)
  11. Liviu Marian Pop 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018 (PSD) (a introdus manualele editurii unice, care au fost atât de pline de greșeli, încât unele au fost reeditate)
  12. Valentin Popa 29 ianuarie 2018 – 27 septembrie 2018 (PSD) (a pus în practică planul lansat de Liviu Pop privind realizarea tuturor manualelor de editura unică a statului, trecând peste deciziile nefavorabile date de Curtea Constituțională și în lipsa unei legislații care să îi permită acest monopol)
  13. Ecaterina Andronescu 16 noiembrie 2018 – 2 august 2019 (PSD) pentru al patrulea mandat marcat de o avalanșă de propuneri de modificări ale legislației, lansate pe bandă rulantă în primele luni și retrase, negate, anulate cu o rapiditate fără precedent. A preluat mandatul cu promisiunea lansată sindicatelor de a produce 3 noi legi ale educației, până la 31 martie 2019. Nu a produs niciuna. A fost demisă de Viorica Dăncilă pentru o declarație considerată deplasată în scandalul Călărași.
  14. Monica Anisie 4 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020 (PNL)
  15. Sorin Cîmpeanu 23 decembrie 2020 – 29 septembrie 2022 (PNL) Al doilea și al treilea mandat de ministru deținute de Cîmpeanu sunt marcate de afacerea de plagiat care i-a adus demisia și de cele două proiecte de legi ale educației pe care le-a lansat în dezbatere în vara 2022, sub egida proiectului prezidențial România Educată.