Ce presupune, mai nou, implicarea Rusiei în Orientul Mijlociu

Mimi Noel 16/01/2017 | 14:11 Global
Ce presupune, mai nou, implicarea Rusiei în Orientul Mijlociu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ce presupune, mai nou, implicarea Rusiei în Orientul Mijlociu? Aceasta merge de la de­monstrația militară de forță din Siria până la acorduri co­mer­ciale cu Qatarul pe zona energe­tică și imixtiune în politica de la Tripoli.

Prin etalarea de forță devastatoare pe care a făcut-o recent, intervenind în răz­boiul civil din Siria, Rusia tocmai s-a reafirmat ca putere militară în Orientul Mijlociu. Reversul medaliei: rușii sta­bi­liți în apropierea zonei de conflict de­vin ținte predilecte ale asasinatelor și violenței, după cum s-a văzut și pe 19 decembrie, când ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, a fost asasinat la un eveniment public.

Diplomatul rus este doar una dintre victimele demersului pe care liderul de la Kremlin îl face pentru a-și consolida puterea și influența în regiune. Este de așteptat ca uciderea lui Karlov să ducă la o apropiere între Turcia și Rusia bazată pe rațiuni de securitate – ambele state se tem ca regiunea să nu fie contaminată de conflictul sirian.

De altfel, la nivel regional, influența lui Vladimir Putin bate mult dincolo de Siria. Scopul lui? Să restaureze poziția hegemonică de care Rusia se bucura înainte de destrămarea Uniunii Sovie­tice. „Rusia este decisă să-și sporească influența în Orientul Mijlociu prin orice pârghii“, indică pentru Bloomberg News Fiodor Lukianov, preșe­din­tele Consiliului rus de politică externă și apărare.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.