Ce planuri are pentru România platforma bulgărească nPloy, cunoscută drept Tinderul locurilor de muncă

Lansarea în România este un pas strategic prin care Tinderul locurilor de muncă, platforma bulgărească nPloy, își consolidează prezența în regiune. Obiectivul său: 150.000 de utilizatori în 2023.
Specializată în căutarea online de locuri de muncă, aplicația bulgărească nPloy tocmai și-a anunțat intrarea în România, în urma unei runde de investiții de două milioane de euro. „Intenția noastră este de a reinvesti 100% din veniturile generate pe piața românească în următorii patru-șase ani“, spune din start Konstantin Tzonev, cofondator nPloy. Dacă accentul este pus în momentul de față pe dezvoltarea companiei în România și în Bulgaria, până la sfârșitul acestui an urmează să fie finalizată și strategia pentru noi investiții în alte țări din Europa Centrală și de Est.
Cunoscută drept „Tinder for Jobs“, platforma folosește modelul unei aplicații de dating pentru a conecta angajatorii cu candidații. Acesta este, de altfel, „un avantaj competitiv“ punctat de Konstantin Tzonev în interviul pentru NewMoney, dar nu și singurul.
nPloy s-a lansat în anul 2019 în Bulgaria, însă povestea businessului a început cu mai bine de doi ani înainte, timp în care, spune Konstantin Tzonev, a fost pus la punct un model de afaceri viabil și a fost construită platforma.
„Ideea a apărut odată cu primul contact pe care l-am luat cu piața muncii, o experiență deloc pozitivă care nu doar că m-a dezarmat, dar m-a și îngrijorat. M-am întors în Bulgaria de la studii din străinătate și a trebuit să încep să caut un loc de muncă. Doar că întregul proces a fost foarte complicat, m-a stresat foarte mult și m-a stors foarte repede de toată motivația pe care o aveam“, își amintește antreprenorul.
Acela a fost punctul în care a început să se gândească la modalitățile prin care procesul de recrutare poate fi îmbunătățit, decizând că trebuie să se lanseze într-un astfel de business. I-a fost alături un coleg de facultate, împreună cu care a căutat cele mai bune soluții care să se potrivească pieței de recrutare. Investiția din primul an a fost de aproximativ 50.000 de euro, obținută de la un angel investor și utilizată în principal pentru marketing și dezvoltare.
„Prima versiune a produsului, MVP (minimum viable product, n.r.), a fost dezvoltată de o companie IT în schimbul unor acțiuni în afacere. După ce am validat necesitatea produsului nostru și am văzut cum se potrivește acesta în piață, am continuat să dezvoltăm nPloy, îmbunătățind constant platforma și adăugând noi funcționalități. În centrul întregului proiect nPloy se află candidații, oamenii care își caută un loc de muncă“, detaliază Konstantin Tzonev.
De altfel, un sondaj pe care l-a făcut printre potențialii utilizatori ai unui astfel de serviciu l-a ajutat să înțeleagă cât de mult i-ar ajuta pe aceștia dacă informațiile lor personale nu ar fi disponibile angajatorilor decât după ce se produce selecția sau potrivirea cu locul de muncă respectiv – „celebrul «match»“.
„În acest fel, eliminăm diferite tipuri de discriminare și prejudecăți. Mai mult, această opțiune îi ajută și pe candidații care sunt îngrijorați că angajatorul lor actual ar putea afla că își caută o nouă provocare profesională.“ Disponibil inițial sub forma unei aplicații mobile, serviciul a fost extins și în online, sub forma unei platforme web. „Dacă trebuie să numesc cea mai mare piatră de hotar de până acum, aceasta este intrarea pe piața din România. Planificăm și ne pregătim pentru acest pas de mult“, punctează antreprenorul.
Astăzi, interfața aplicației nPloy este similară cu cea a unor servicii de dating, „utilizatorii făcând «swipe» între diferite «job cards» pentru a le căuta pe cele care corespund așteptărilor lor“.
Aplicația folosește un algoritm de inteligență artificială (AI) care ajută talentele să-și găsească locuri de muncă pe baza unui set de criterii prestabilite, cum ar fi așteptările salariale, aptitudinile, experiența, locul sau tipul de job vizat. Astfel, atât recrutorii, cât și candidații pot să evite întâlnirile nepotrivite pentru ei și să câștige timp.
O piață matură
Lansarea recentă pe piața românească este un pas firesc pentru dezvoltarea nPloy la nivel de regiune, următoarea țară vizată pentru extindere fiind Polonia. „Piața din România este mult mai matură față de cea din Bulgaria. Există deja foarte mulți competitori în această zonă, ceea ce ne ajută să inovăm și să ne dezvoltăm sănătos. Mai mult decât atât, această competiție ajută la modelarea obiceiurilor tuturor participanților de pe piață. Companiile, obișnuite deja cu astfel de platforme, sunt deschise să experimenteze noi practici“, sintetizează Tzonev contextul pieței.
Un studiu realizat de platforma de recrutare online BestJobs a arătat că pe parcursul lui 2022 „candidatul român a fost foarte hotărât să își schimbe jobul, aplicând la cel puțin șase joburi lunar, dublu față de 2021“, în timp ce numărul total al aplicanților a fost cu 62% mai mare. Și începutul de an 2023 a fost pe creștere. Astfel că în luna ianuarie s-au înregistrat cu 15% mai multe joburi și cu 34% mai multe cereri față de aceeași perioadă din 2022. Potrivit datelor recensământului, în România sunt 8,18 milioane de persoane active pe piața muncii.
„Oricine poate să-și creeze un profil în platformă și poate vedea ce oferă angajatorii de pe piața din România, chiar și atunci când nu este în căutare activă pentru un loc de muncă. Obiectivul nostru este să atragem aproximativ 150.000 de utilizatori în 2023. Rata de creștere anuală pe care ne-o dorim pentru următorii ani este de 75-100%, cu obiective chiar și mai ambițioase, de 150-175% pentru 2024“, detaliază Konstantin Tzonev. De remarcat că nPloy este singura platformă de recrutare din Europa Centrală și de Est prin intermediul căreia candidații pot afla în timp real în ce stadiu se află cererea lor – revizuită, aprobată sau respinsă.
Estimările companiei bulgărești arată că recrutorii care folosesc nPloy economisesc aproximativ 1,5 ore pe zi. În plus, peste 95% dintre cei care își caută un loc de muncă sunt interesați să cunoască intervalul de salariu înainte de a-și depune candidatura, iar algoritmul nPloy se asigură că aceștia vor vedea doar ofertele disponibile care îndeplinesc așteptările lor salariale.
O altă analiză a BestJobs arată că 2022 a adus creșteri salariale angajaților de la noi, din domenii precum medicină, HoReCa, turism și construcții. Practic, în România, între dorința de a atrage talente relevante pentru pozițiile deschise și aceea de a se alinia la tendințele europene, tot mai multe companii aleg să publice informații despre salariul oferit. În momentul de față, 22% dintre joburile active pe platforma de recrutare BestJobs au o marjă salarială afișată, această tendință fiind în creștere față de anul trecut, când doar 16% dintre anunțuri afișau informații despre remunerație.
În ceea ce privește nPloy, Konstantin Tzonev spune că ținta companiei este să atragă în principal companii din domenii precum finanțe, marketing, vânzări & business development sau IT, precum și oameni cu competențe lingvistice. „Dar, bineînțeles, nu ne vom limita la acestea. Însă aici se vor concentra eforturile noastre.“
Acest articol a apărut în numărul 160 al revistei NewMoney
Ilustrație: Vali Ivan