Ce pierderi a acumulat Tarom în ultimii șase ani și cum au contribuit acestea la demisia directorului companiei aeriene de stat

Florel Manu 21/08/2017 | 11:27 Ştiri
Ce pierderi a acumulat Tarom în ultimii șase ani și cum au contribuit acestea la demisia directorului companiei aeriene de stat

Directorul general al Tarom a demisionat din funcție. Și asta după ce premierul Mihai Tudose a criticat în termeni duri rezultatele dezastruase înregistrate de compania de stat.

Șeful Guvernului a luat chiar decizia de a trimite corpul de control să verifice operatorul aerian. Mai mult, Tudose a avut și întâlnire pe această temă cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Decizia de a trimite corpul de control la Tarom a fost luată încă de săptămâna trecută, când Tarom a făcut publice rezultatele financiare pentru prima jumătate a lui 2017.

Astfel, între 1 ianuarie și 30 iunie 2017, Tarom a înregistrat pierderi de peste 104 milioane de lei, adică 23 de milioane de euro, în condițiile în care anul trecut, în aceeași perioadă, pierderile au fost de 28,6 milioane de lei, adică 6,37 milioane de euro.

Compania Tarom se află pe pierdere de zece ani, perioadă în care au fost anunțate mai multe startegii de relasare a companiei, însă operatorul aerian de stat a pierderi în fiecare an clienți, inclusiv de pe rutele interne, în favoarea companiilor low-cost.

Potrivit informațiilor existente pe site-ul ministerului de Finanțe, Tarom a continuat să aibă pierderi, chiar dacă compania a făcut restructurări de capital, începând cu 2011.

Pierderi pe bandă la Tarom

În 2011, la o cifră de afaceri de peste 210 milioane de euro, operatorul aerian de stat avea o pierdere de peste 58 de milioane de euro și 2.286 de angajați. În 2012, cifra de afaceri a crescut la peste 232,9 milioane de euro și pierderi de circa 51,2 milioane euro. Numărul salariaților a scăzut însă la 2.173.

Cifra de afaceri a Tarom crește îmsă în 2013, la 241,1 milioane de euro, iar pierderile se reduc la 28,9 milioane de euro. În scădere este și numărul de angajați care a ajuns la 2.005. În 2014, afacerile Tarom urcă la peste 253 de milioane de euro, în timp ce pierderile ajung la 24,4 milioane euro. Și numărul de angajați scade ușor, până la 1.969.

În 2015, veniturile totale ale Tarom scad ușor, la 252,6 milioane de euro, iar pierderile se reduc până la circa șase milioane de euro. Numărul angajaților continuă să se reducă, până la 1.880. Anul trecut, pierderile totale au fost de 10,4 miloane de euro, la o cifră de afaceri de 238,5 milioane de euro. Și numărul de angajați s-a redus ușor, la 1.841.

Revenind la nemulțumirile premierului Mihai Tudose, acesta le-a reproșat oficialilor din ministerul Transporturilor că Tarom este permanent pe pierdere, în timp ce operatorilor aerieni privați „le merge bine”.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.