Ce oferă România ca piață pentru producția de jocuri video. Studiu de caz, Keywords Studios

Florel Manu 19/04/2023 | 10:15 Companii
Ce oferă România ca piață pentru producția de jocuri video. Studiu de caz, Keywords Studios

Companiile din industria globală a jocurilor pe calculator își dezvoltă permanent operațiunile pe care le desfășoară în Ro­mânia. E și cazul irlandezilor de la Keywords Studios.

Industria locală dezvoltatoare de jocuri video a generat în 2021 o cifră de afaceri de circa 312 milioane de dolari, cu 20% mai mult decât în 2020 și de peste două ori mai mare față de valoarea înregistrată în 2016, arată cele mai recente date ale Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). O picătură în oceanul de 195,65 miliarde de dolari reprezentat de valoarea din 2021 a pieței globale de profit.

Iar potrivit raportului Global Entertainment and Me­dia Outlook 2022-2026, realizat de PwC, industria globală a jocurilor video ar putea atinge o valoare estimată la 321 de miliarde de dolari până în 2026.

Un mediu atractiv

Potrivit informațiilor RGDA, în studiourile dezvoltatoare de jocuri video din România lucrau la sfârșitul lui 2021 circa 6.700 de specialiști, cu 13% mai mulți față de 2020, acest avans repre­zen­tând și cea mai mare creștere de până acum a numărului de angajați din industria creativă. România a devenit interesantă pentru marii dezvoltatori de jocuri video încă de la sfârșitul anilor ’90, când pe piață au început să apară giganți din domeniu, pre­cum Electronic Arts, Ubisoft sau Gameloft.

Două decenii mai târziu, piața locală con­tinuă să atragă nume mari din domeniul jo­curilor pe calculator. În august 2021, Keywords Studios, companie irlandeză de servicii pentru industria jocurilor video, listată la bursa din Londra, intra în România prin preluarea AMC RO Studio, firmă de artă și design 3D fondată de Cristina și Marcel Neamț; achiziție care a însemnat totodată primul pas făcut de compania irlandeză în Europa de Est.

„Lucrăm cu 23 din primii 25 de jucători de pe piață. Noi oferim servicii, nu dez­voltăm jocuri proprietate intelectuală proprie“, spune acum Vlad Alexandru (34 de ani), director regional al Keywords Studios, fost responsabil pe zona de business deve­lop­ment la AMC RO Studio. Concret, Keywords Studios oferă servicii integrate de creație artistică, servicii de marketing, dezvoltare de jocuri, testare, localizare, servicii audio și de asistență pentru jucători în peste 50 de limbi.

Piața serviciilor pentru jocuri video este extrem de vastă, spune Alexandru, pentru că majoritatea dezvoltatorilor preferă să externalizeze anumite activități. „Având un portofoliu foarte mare de proiecte, apelează la parteneri externi, pentru că este imposibil să aibă intern toate resursele necesare unei dezvoltări de jocuri“, detaliază acesta. Alexandru adaugă că, în prezent, bugetele pentru producția unui joc pot ajunge și la peste 100 de milioane de euro. Iar cum dezvoltatorul nu își permite să-și includă toată echipa într-un singur proiect, apelează la parteneri externi.

Strategia Keywords

Keywords a fost fondată în 1998, în Irlanda, de italienii Giorgio Guastalla și Teresa Luppino, furnizând inițial servicii de software pentru business. Din 2009, odată cu numirea în funcția de director exe­cutiv a lui Andrew Day, compania s-a reorientat către piața jocurilor video, oferind diverse servicii, inclusiv traducerea jocurilor în 50 de limbi.

În 2013, compania a finali­zat oferta pentru listarea la bursa din Londra. Cu o absorbție de 28 de milioane de lire sterline, Keywords și-a stabilit ca model de business achiziția de pe piață a unor mici studiouri cu potențial, furnizoare de servicii pentru industria jocurilor. Odată cu aceste achiziții, Keywords a început să intre pe piața de testare, suport pentru jucători, dezvoltare, programare în joc, concept de artă, ilustrații 2D și 3D.

Până în 2016, compania a ajuns la 2.600 de anga­jați. A urmat o dezvoltare accelerată, Keywords având în momentul de față o echipă de circa 12.500 de salariați la nivel global. Incluzând și subsidiara din România, firma are acum 70 de birouri în 26 de țări din Asia, Australia, America de Nord și Europa.

Potrivit reperelor financiare și operaționale publicate recent, grupul irlandez a avut în 2022 venituri totale de 690,7 milioane de euro, în creștere cu 34,8% față de cifra de afaceri de 512,2 milioane de euro din 2021.

În România, Keywords are 67 de angajați și urmează ca în scurt timp să atragă încă 35 de persoane pe zona de servicii de player support. Vlad Alexandru recunoaște că atra­gerea de personal este o adevărată provocare.

„Sunt mulți tineri care înainte să aplice pentru job întreabă dacă se poate lucra de acasă“, spune acesta, adăugând că firma a adoptat un program flexibil, astfel încât angajații să-și poată alege singuri modul de lucru.

Din experiența pe care a avut-o și în alte companii locale de IT, Vlad Alexandru spune că partenerii străini aleg România pentru că oferă un echilibru între talent și preț pe piața software. Și comunicarea este un atu pentru România, pentru că firmele din străinătate apreciază că angajații ro­mâni cunosc limbi străine.

În ceea ce privește jocurile, piața a devenit și ea interesantă, pentru că au început să apară mici dezvoltatori independenți. Vlad Alexandru spune că acești mici produ­cători de jocuri au fost încurajați de apariția platformelor digitale pe care poți lansa un joc fără a mai investi suplimentar în marke­ting. Piața locală rămâne însă dominată de mari jucători la nivel global, ca Ubisoft, Electronic Arts ori Gameloft.

În ultimii ani, interesul pentru jocurile video este și el în creștere, inclusiv în Ro­mânia. Un studiu comandat de RGDA companiei de cercetare iZi Data și publicat în noiembrie 2022 arată că, în România, 7,8 mi­lioane de utilizatori se joacă pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete.

Acest articol a apărut în numărul 161 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.