Ce nevoie mai e de hackeri? Doi din zece utilizatori și-au șters din greșeală date din dispozitiv

Gabriel Bucur 10/05/2017 | 16:01 Ştiri
Ce nevoie mai e de hackeri? Doi din zece utilizatori și-au șters din greșeală date din dispozitiv

Deși posesorii de dispozitive digitale sunt conștienți de pericolul reprezentat de infractorii cibernetici, modul în care le utilzează arată că nu își protejează datele în mod corespunzător, concluzionează o cercetare semnată de Kaspersky Lab.

Aproape jumătate dintre utilizatorii de dispozitive digitale nu își iau nici măcar măsuri elementare de securitate, cum ar fi setarea unor parole sau a unui cod PIN.

Majoritatea utilizatorilor recunosc existența amenințărilor de securitate la adresa informațiilor deținute. Trei sferturi (73%) sunt de acord că infractorii cibernetici și hackerii reprezintă un mare risc pentru datele lor, iar două treimi din respondenți (65%) spun că programele malware sunt o amenințare cu un grad mare de risc.

Doar jumătate din utilizatori își protejează însă dispozitivele cu o parolă: 53% folosesc una pentru smartphone, 42% – pentru tablete și 48% – pentru computere. În plus, o persoană din zece nu face nimic pentru a-și proteja datele (19% – pe tablete, 10% – pe computer și 11% – pe smartphone-uri).

Deși amenințarea reprezentată de infractorii cibernetici și de programele malware este considerată de mulți drept un risc major pentru datele lor, doar aproximativ o treime dintre ei au instalată o soluție de securitate pe dispozitive.

„Datele valoroase salvate pe dispozitivele digitale pe care le folosim în fiecare zi nu primesc protecția pe care o merită”, comentează Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.

Mai puțin de jumătate din utilizatori (47%) recunosc că propria lor neatenție poate să compromită serios siguranța datelor. Totuși, când au fost întrebați cum și-au pierdut datele în trecut, 19% din aceștia au admis că le-au șters chiar ei, accidental. Această cauză se află pe locul al doilea, după persoanele care pierd date în urma defectării dispozitivului (23%).

Fotografiile și filmele sunt văzute de mulți drept cele mai valoroase și de neînlocuit forme de date stocate pe dispozitivele digitale. Acestea sunt pierdute mai ales de pe smartphone-uri, potrivit răspunsurilor a 44% din oameni, în timp ce 37% din utilizatorii de internet și 30% din utilizatorii de tablete au experimentat același lucru.

Sfaturi pentru siguranța cibernetică

„Având în vedere câtă încredere este acordată dispozitivelor pentru a proteja amintiri și informații, este important ca măsurile de securitate pe care oamenii se bazează să fie capabile să se adapteze la aceste responsabilități și să le mențină protejate – indiferent de dispozitiv și de modul în care va fi folosit. Dacă ne bazăm pe dispozitive multiple pentru stocarea datelor importante, este nevoie de o altă abordare, mai solidă și mai sigură. Doar atunci pot fi acoperite toate punctele de vulnerabilitate, inclusiv orice problemă care ține de cunoștințele pe care le au utilizatorii sau de pierderile accidentale de date“, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.

Pentru îmbunătățirea protecției datelor importante de pe dispozitive, utilizatorii pot să ia câteva măsuri simple de precauție, spun specialiștii Kaspersky. Prin realizarea unui backup în cloud, datele pot fi recuperate ușor în orice moment, de oriunde, dacă dispar de pe dispozitivul folosit. Criptarea informațiilor sensibile și protejarea cu parole a dispozitivelor și a aplicațiilor vor îngreuna accesarea datelor dacă un dispozitiv ajunge la cineva rău intenționat. Soluțiile de management al parolelor pot să ajute la crearea și stocarea sigură a unor parole unice.

Utilizatorii ar trebui, de asemenea, să activeze conexiunile VPN pentru a-și proteja datele atunci când folosesc rețele Wi-Fi publice. Ca măsură suplimentară, datele sensibile pot să fie șterse de la distanță prin instrumente de administrare de la distanță, dacă dispozitivul este pierdut sau furat.

 


FOTO: securelist.com

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.