Ce metode de evitare a băncilor au găsit dezvoltatorii imobiliari din România

Andreea Neferu 28/12/2017 | 11:56 Companii
Ce metode de evitare a băncilor au găsit dezvoltatorii imobiliari din România

Acest articol apare în numărul 30 (18 decembrie – 7 ianuarie) al revistei NewMoney

Creditul bancar este sfânt atunci când vine vorba de construcția marilor pro­iecte imobiliare, mai ales când acestea înghit milioane sau chiar zeci de mili­oa­ne de euro. Dar rețeta de finanțare a dezvoltatorilor din real estate-ul românesc se mai și schimbă.

Să dăm Cezarului ce e al Cezarului: con­si­derată „rățușca cea urâtă“ a economiei în criza de acum nici zece ani, piața imo­biliară românească pare că a prins aripi în ultimi anii, iar șantierele de construcții au împânzit Bucureștiul și marile orașe din țară, de la mici sau mari ansambluri rezidențiale la clădiri de birouri sau centre comerciale. Iar în perioade de euforie, apar și metode de finanțare pe mă­­sura noilor proiecte, altele decât clasicul împrumut bancar. Mai ales că, în momentul de față, investițiile imobiliare, care aduc randamente și de 7-9% pe an, sunt mai profitabile față de alte tipuri de plasamente, cum ar fi cele bancare, cu do­bânzi de sub 1% pe an.

Așadar, fie că este vorba de lansarea unor emisiuni de obligațiuni, de atra­ge­­rea în acționariat a unor investitori strategici sau de majorări de capital care să aducă lichidități în companie, jucă­torii de amploare din sectorul imobiliar au început să se uite cu mai multă aten­­ție către instrumente alternative de fi­­nan­­­­țare a expansiunii. Mai ales că valul investitorilor internaționali dispuși să-și plaseze banii în real estate scaldă acum și malurile românești.

„În prezent vedem un exces de lichiditate la nivel mondial, iar investitorii nu au alternative pentru a investi banii la un randament ridicat și la un risc scăzut, iar imobiliarele oferă această oportunitate“, explică Silviana Petre Badea, managing director și head of capital markets al com­paniei de consultanță imobiliară JLL România.

DIN ROMÂNIA ÎN POLONIA. Poate cel mai reprezentantiv exemplu de dezvoltator imobiliar care a folosit anul acesta un mix extrem de variat de instrumente de finanțare este cel al unuia dintre cei mai activi jucători de pe piața locală, Globalworth, care are în portofoliu active de peste un miliard de euro. Și a făcut-o nu doar pentru a-și consolida poziția în Ro­mânia, ci și pentru a-și face intrarea pe o piață nouă, Polonia.

Dacă pe ultima sută de metri a anului trecut fondul de investiții sud-african Growthpoint devenea principalul acțio­nar al Globalworth, aducând în compa­nie circa 186 de milioane de euro pentru noi proiecte imobiliare, dezvoltatorul a făcut în 2017 furori pe bursa de la Bucu­rești, unde a plasat o emisiune-record de obli­gațiuni de peste jumătate de miliard de euro.

E adevărat, bondurile au fost puse și pe bursa de la Dublin, unde lichiditatea este mai mare, însă mutarea celor de la Globalworth a demonstrat că și piața locală de capital devine interesantă pentru investitori. Pe final de an, dezvoltato­rul a reușit să mai atragă o finanțare, finalizând o emisiune de acțiuni prin care a obținut 340 de milioane de euro. „Acum avem posibilitatea de a ne extin­­de portofoliul în Polonia și România, prin intermediul oportunităților de in­ves­tiții identificate“, spune Dimitris Raptis, director general adjunct și director de investiții al Globalworth. Iar planurile de dezvoltare galopantă nu se opresc aici, mai ales că anul viitor compania și-a propus să intre la tranzacționare pe bur­sa principală de la Londra, acum fiind listată pe piața secundară din capitala Marii Britanii.

La o scară ceva mai mică, o formulă similară de finanțare a fost folosită în 2017 și de dezvoltatorul de apartamente de lux One United Properties, fondat de foștii bancheri de investiții Victor Căpi­­ta­­nu și Andrei Diaconescu. Dacă în luna septembrie cei doi oameni de afa­ceri au optat pentru o majorare a capitalului companiei cu 10 milioane de euro, prin vânzarea unui pachet de 8% către investitori privați, două luni mai târziu au lansat o emisiune de obli­ga­țiuni de 20 de milioane de euro.

(IN)DEPENDENȚA BANCARĂ. Oricum, chiar dacă numărul dezvoltatorilor care apelează la obligațiuni e încă destul de mic, exemplele de până acum arată to­tuși că diversificarea surselor de finan­țare a investițiilor imobiliare începe să prindă și pe piața locală. „Dezvoltatorii emit obligațiuni pentru că nu mai vor să fie dependenți de bănci și pentru că acest instrument oferă posibilitatea de a avea acces la mai multe tipuri de finan­țări“, explică Silviana Petre Badea, de la JLL România.

Principalele avantaje ale bondurilor nu sunt deloc de neglijat: o sumă mai mare de bani poate fi strânsă într-o pe­rioadă mai scurtă de timp, condițiile de utilizare a fondurilor sunt mai flexibile, iar în unele cazuri costurile ajung să fie mai reduse comparativ cu cele aferente cre­di­telor bancare. „Practic, în cazul obli­­ga­­țiu­nilor, plata principalului se face la ma­turitate, rezultând o capacitate de a investi mai mare“, detaliază Silviana Petre Badea. E drept, piața românească tes­tează acest model de finanțare de puțin timp, având în vedere că investitorii ins­tituționali precum fondurile de pensii – cei mai potriviți pentru a cum­păra bonduri – au avut o prezență mar­­gi­­nală în imobi­liarele locale.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.