Ce mai poți cumpăra la Bursă. Unul dintre cei mai cunoscuți retaileri online se gândește să se împrumute pe piața de capital

Alexandra Pele 16/08/2018 | 11:42 Financiar
Ce mai poți cumpăra la Bursă. Unul dintre cei mai cunoscuți retaileri online se gândește să se împrumute pe piața de capital

Dacă ofertele publice par a întâmpina difi­cultăți, companiile nu au (încă) pro­ble­me în strângerea de bani prin emisiuni de obligațiuni.

Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney

Boardul Elefant Online, compania care ope­rează elefant.ro, unul dintre cei mai mari retaileri online din România, a aprobat lansarea unei oferte de obligațiuni în valoare de un milion de euro. Cupoanele vor fi lansate cel mai probabil pe piața secundară a Bursei de Valori București (BVB), AeRO, și vor fi disponibile unui nu­măr restrâns de investitori, în cadrul unui plasament privat.

Elefant este primul retailer care se aven­­turează pe bursă pentru atragerea de finanțare, listarea obligațiunilor fiind mai mult un exercițiu de testare a apetitului investitorilor, în contextul în care magazinul online a reușit să atragă în acționariat nume mari din lumea fondurilor de inves­tiții. Cu afaceri de 28,6 milioane de euro anul trecut, Elefant are în spate fondurile Catalyst și Emerging Europe Accession Fund (EEAF).

Și dacă emisiunea de obligațiuni repre­zintă pentru Elefant o variantă de diversificare a surselor de finanțare și de testare a interesului pentru o potențială ieșire pe AeRO, o ambiție mai veche a acționarului principal Ion Sturza, fost premier al Repu­blicii Moldova, pentru alte companii această formă de atragere de capital s-a dovedit a fi formula câștigătoare de dezvoltare. Poate cel mai notabil exemplu în acest sens este cel al Bittnet Systems, una dintre cele mai active companii de pe AeRO. Bittnet a încheiat în această vară cea de-a treia emisiune de obligațiuni, reu­șind să atragă aproximativ un milion de euro, destinați finanțării achi­ziției Elian Solutions și Equatorial Gaming. Cristian Logofătu, unul dintre fondatorii compa­niei, spunea într-un interviu pentru New­Money că AeRO umple un „gol de fi­nan­țare“ pentru companiile mai mici, care nu sunt pe radarul marilor fonduri de in­vestiții. „Până acum, companiile care cău­tau o finanțare de o sută, cinci sute de mii de euro, poate chiar un milion, nu aveau cui să se adreseze“, explica el.

Sofisticare. Nu doar cei în căutare de finanțări mai mici au găsit resurse pe bursă. Anul 2017 a fost unul dintre cei mai activi, BVB acomodând și emisiuni de ordinul a sute de milioane de euro sau de lei. Piața obligațiunilor cunoaște o dina­mică extraordinară, spune șeful insti­tuției, Adrian Tănase. Și nu doar prin prisma va­lorilor, ci și a com­ple­xității subs­crierilor. „E o tendință evidentă de creștere pe care am constatat-o încă de anul trecut. Cel mai îmbucurător aspect este că e însoțită de multiple premiere: de anul trecut este po­si­bilă decontarea direct în euro, iar din acest an au fost listate obli­gațiuni în euro cu dobândă variabilă. Așadar, segmentul obligațiunilor nu se dezvoltă doar pe ori­zontală, ca număr și sume, ci și pe verti­cală, la nivel de caracteristici, ceea ce se traduce printr-un grad mai mare de diversitate oferit investitorilor“, spune Tănase, pentru NewMoney.

Deși BVB a avut parte de un eșec în acest an – oferta secundară Alro –, pe zona de obligațiuni s-au consemnat deja două subscrieri mari. Banca Transilvania a atras 285 de milioane de euro, iar dezvoltatorul Globalworth a listat o a doua tranșă, de 550 de milioane de euro.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.