Ce legătură mai puțin obișnuită există între Africa de Sud, China, SUA, Sin­ga­pore și imobiliarele românești

Andreea Neferu 29/06/2017 | 10:49 Financiar
Ce legătură mai puțin obișnuită există între Africa de Sud, China, SUA, Sin­ga­pore și imobiliarele românești

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nu e un exercițiu retoric, iar în­trebarea își găsește un răspuns nea­părat (și) în industria imobiliară din România.

Nu mai e nicio noutate pentru nimeni că piața imobiliară din România pare că a prins aripi în ultimii ani, iar lista de investitori dispuși să pompeze bani în clă­diri de birouri, depozite, malluri sau pro­iecte rezidențiale pare că se îngroașă de la o lună la alta. Ce e drept, și profitul este pe măsură, având în vedere că piața româ­nească aduce randamente investițio­nale mult mai bune decât alte țări din Europa Centrală și de Est.

Iar în acest context, nu e deloc de mirare că una dintre ști­rile de impact ale începutului de vară a fost mutarea prin care Iulian Dascălu, unul dintre „greii“ români ai pieței locale de real estate, a vândut către sud-africanii de la Atterbury 50% din rețeaua de malluri pe care o deține în țară, precum și din viitorul ansamblu mixt Openville din Timișoara. Practic, Iulius, compania de dezvoltare a lui Dascălu, a înființat un fond financiar alături de Atterbury Europe, divizia europeană de investiții imobiliare a Atterbury, în cadrul căruia cele două părți vor avea cote egale de participare (50%-50%), iar parteneriatul implică și deține­rea în comun a părților sociale ale mallurilor Iulius din Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava (Palas Iași nu intră în tranzacție). „Vedem România ca pe o piață solidă, în creștere, iar strategia noastră este să încheiem parteneriate puternice, și nu neapărat să intrăm pe noi piețe pe cont propriu“, a motivat pentru NewMoney decizia de a intra pe piața românească prin această achiziție Raoul de Villiers, director de dezvoltare și new business în cadrul Atterbury Europe.  El nu a precizat valoarea tranzacției dintre Iulius și Atterbury, invocând „acordul de confidențialitate“, însă, potrivit surselor din piață, sud-africanii preiau 50% din pro­iec­tele imobi­liare dezvoltate de Dascălu pentru 100-150 de milioane de euro.

Pe de altă parte, mutarea aduce, pe cale de consecință, și planuri de intrare pe alte piețe din regiune cu brandul de centre comerciale Iulius Mall. „Planurile (…) vizează, în principal, finalizarea ansamblului multifuncțional Openville Timi­șoara și extinderea rețelei Iulius Mall pe piața internațională din regiune“, a arătat Iulian Dascălu pentru NewMoney.

Ce este interesant este că Atterbury Europe este deţinută în comun de compania de investiții cu capital privat Atterbury Property Holdings din Africa de Sud și de către Steinhoff International Holdings, prin filiala sa, Hemisphere International Properties. Steinhoff, care este tot o companie din Africa de Sud, are în portofoliu branduri precum retailerul de mo­bilă kika sau rețeaua de magazine Pepco, prezente și pe piața locală.

Investiții din Sud. Iar, dacă tot suntem la ca­pitolul investitori sud-africani, trebuie men­ționat că și cei mai mari doi dezvoltatori imobiliari de pe piața locală, NEPI și Globalworth, au atras investiții de pe Continentul Negru. NEPI, spre exemplu, se pre­gă­tește să fuzioneze cu grupul sud-african Rockcastle, iar cele două companii vor pune la comun active esti­mate la peste patru miliarde de euro.

Tot pe filiera sud-africană, Globalworth a atras la finalul anului trecut în acțio­nariat fondul de investiții Growthpoint, cu sediul la Johannesburg și cu active de peste 8 miliarde de euro. Iar acest pas, alături de mutarea recentă a Globalworth prin care a ieșit la rampă cu o primă emi­si­une de obligațiuni deno­mi­nate în euro, cu o valoare de 550 de mili­oane de euro, va sprijini dezvoltatorul să devină la rândul său un jucător de talie regională. „Această tranzacție (…) ne permite să ne întărim poziția astfel încât să trecem la următorul nivel de dezvoltare nu doar în Ro­mânia, ci și în Europa Centrală și de Est, și mai ales în Po­lonia“, a spus Dimitris Raptis, director adjunct și director de investiții al Globalworth.

„România redevine o piață recu­nos­cută pentru faptul că poate oferi investitorilor oportu­ni­tăți la prețuri atractive prin pris­­ma raportului dintre risc și randament“, spune Tim Wilkinson, partner ca­pi­tal mar­­kets în ca­drul companiei de con­sul­tanță imobiliară Cush­man & Wake­field Echinox. Iar cifrele con­firmă din plin ten­dința: randamentul sau yield-ul, adică raportul dintre venitul anual net generat de o proprie­tate și prețul sau valoarea acesteia, arată că România oferă profituri mai bune decât alte state din regiune.

De la teorie la exemplul concret, randamentele pentru tranzacționarea clă­dirilor de birouri se ridicau la nivelul primului trimestru la 7,25% în Bucu­rești, în timp ce pe segmentul de retail indicatorul era de 7,5%, iar în zona de logistică, de 8,75%, arată datele Cush­man & Wakefield. Un mo­tiv, așadar, suficient de convingător pentru investitorii de anver­gură să se uite cu un ochi tot mai atent asupra României.

În plus, piața locală a devenit o desti­nație de business interesantă și din pers­pectiva generală a indicatorilor macro­eco­no­mici: creșterea PIB pentru anul în curs este estimată la 4,4% (potrivit Băncii Mon­­diale), iar salariile sunt în creștere. „România are o po­veste foarte interesantă de spus din punct de vedere macroecono­mic și poate beneficia de (faptul că există, n.r.) un nu­măr redus de proprietăți dispo­nibile în piețe mai dezvoltate“, mai spu­ne Wilkinson.

Iar în această ecuație care pare să aibă necunoscute doar în cantități neglijabile, nu e deloc de mirare că mari fonduri de in­vestiții, considerate „exotice“ din pers­pec­tivă geografică, au început și ele să inves­tească în piața românească. Totuși, se im­pune o precizare: unele intrări s-au în­tâmplat și în mod indirect, în urma unor tran­­zacții cu ecou la nivel internațional, prin care investitorii și-au securizat pre­zența pe mai multe piețe.

Depozitul chinezesc. Un exemplu recent este cel al fondului suveran al Chinei, China Investment Corporation, care a încheiat un acord cu fondul ame­rican de investiții Blackstone pentru pre­lua­rea companiei de logistică Logicor, într-o tranzacție de peste 12 miliarde de euro. Deal-ul include și spații de logistică de peste 100.000 de metri pătrați din Ro­mânia, închiriate de companii precum Profi (rețea de supermarketuri) sau Fre­se­nius (servicii de dializă). Mișcarea vine în contextul în care Blackstone abia pre­lua­se în urmă cu un an și jumătate un por­­tofoliu logistic pe mai multe piețe europene (inclusiv România), pe care le integrase în divizia sa Logicor, acum vân­dută chinezilor.

„Nu putem oferi detalii privind compania în acest moment“, a spus Mark Ro­berts, director de comunicare în cadrul Logicor, întrebat de NewMoney care va fi strategia companiei după intrarea în portofoliul fondului suveran al Chinei.

Anul trecut, și fondul suveran al statului Singapore, GIC, unul dintre cele mai mari vehicule de investiții din lume, cu active de peste 100 de miliarde de dolari, a cumpărat grupul ceh P3, care deține cel mai mare parc logistic din România. P3, unul dintre marii jucători de pe piața eu­ro­peană de logistică, a intrat în portofoliul GIC în urma unei tranzacții inter­națio­nale de 2,4 miliarde de euro, iar mișcarea a venit în contextul în care alți giganți, fondul american TPG Capital – cu active de 62 de miliarde de dolari – și compania canadiană Ivanhoé Cambridge – cu active de peste 55 de miliarde de dolari canadieni –, intraseră în acționa­ria­tul P3 în 2013.

Iar pe lista tuturor acestor investitori non-europeni care privesc imobiliarul ro­mâ­nesc ca pe o piață a oportunităților apare și fondul de investiții american Lone Star, care controlează dezvoltatorul imobiliar GTC, ce a preluat în ultimul an și jumătate birourile City Gate, Premium Plaza și Premium Point.

Cu cifrele pe masă. Anul trecut, aproape 70% din valoarea tranzacțiilor imobiliare de pe piața lo­cală, care s-au ridicat în total la 850 de milioa­ne de euro, a implicat investitori din afara Europei, potrivit datelor Cush­man & Wa­ke­field Echinox. „Până la finalul acestui an, ne așteptăm la o creștere a fluxului de ca­pi­­tal dinspre Europa către România, fapt care cel mai probabil va determina o reducere a ponderii investitorilor străini din afara Europei compara­tiv cu 2016“, mai spune Wilkinson. Totuși, adaugă el, ca­pitalul venit din afara Europei ar putea crește în valoare absolută, mai ales că volumul de inves­tiții imobiliare din România este aștep­tat să atingă sau chiar să depă­șească pragul de un miliard de euro.

Doar proiecte imobiliare să fie la vânzare, pentru că bani în piața (internațio­nală) încă sunt.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Contra curentului” color=”juicy_pink”][vc_column_text]2017 a adus un acord total atipic pentru piața locală – o companie românească ce cumpără activele unui grup străin.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • BIROURI DIN BRICOLAJ. Proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, frații Pavăl din Bacău, au semnat un antecontract cu dezvoltatorul israelian AFI Europe România pentru cumpărarea complexului de birouri AFI Park. Tranzacția este estimată la 164 de milioane de euro.
  • CUFĂRUL CU BANI. Dedeman a încheiat anul trecut cu un profit net de circa 159 de milioane de euro, suma fiind aproape egală cu valoarea tranzacției de cumpărare a birourilor AFI Park.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.