Ce îi sperie și ce îi ispitește pe marii investitori imobiliari de pe Bursa de la București

Andreea Neferu 26/07/2017 | 12:30 Financiar
Ce îi sperie și ce îi ispitește pe marii investitori imobiliari de pe Bursa de la București

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Unii vin, alții pleacă – așa se contu­rea­ză, în linii mari, tabloul bursei de la București când vine vorba de marii ju­că­tori din piața imobiliară. Ce a mers și ce nu a mers bine?

Doi dintre cei mai mari și cei mai activi jucători de pe piața imobiliară din România, NEPI și Globalworth, au multe în comun când vine vorba de traiectoria de business din ultimii ani: ambii și-au concentrat atenția asupra proiectelor de real estate de pe plan local și ambii sunt legați, într-o măsură mai mare sau mai mică, de investitori sud-africani.

În timp ce NEPI a încheiat recent procesul de fuziune cu grupul sud-african Rockcastle, Globalworth a atras la finalul anului trecut un investitor tot de pe fili­era celei mai sudice țări de pe Continentul Negru, Grow­thpoint, care a devenit, cu 26,8% din titluri, principalul acțio­nar al compa­niei fondate în urmă cu doar patru ani de grecul Ioannis Papalekas.

Pe de altă parte, când vine vorba de interesul față de piața de capital româ­nească, strategia celor doi giganți din real estate a urmat în această vară drumuri diferite. Dacă NEPI – cu un portofoliu imobiliar eva­luat la 2,55 miliarde de euro la sfâr­șitul anului trecut – și-a făcut exitul de pe Bursa de Valori București (BVB), Globalworth a decis să intre la tran­zacționare pe piața de capital de la București cu o emisiune de obligațiuni de 550 de milioane de euro.

Dar să nu pierdem din vedere imagi­nea de ansamblu. NEPI s-a delistat și de pe bursa de la Johannesburg, iar Rockcastle a ieșit de pe piețele de capital din Johannesburg și Mauritius la jumătatea lunii iulie. Noua companie rezultată din fuziunea celor doi jucători, NEPI Rockcastle, a revenit însă la tranzacționare doar pe bursele din Johannesburg și Amsterdam (Euronext), cu o valoare de piață la listare de 6,1 miliarde de euro.

Prin exitul celor de la NEPI, piața de capital din București a pierdut un business cu o valoare de piață de 13 miliarde de lei (2,9 miliarde de euro), în condițiile în care capitalizarea bursieră cumulată a companiilor listate la BVB se ridica la sfâr­șitul lunii iunie la aproximativ 37 de miliarde de euro.

Johannesburg, Africa de Sud FOTO: Guliver / Getty Images

 

GARANȚII? De cealaltă parte a compa­rației, Globalworth a ales să își aducă o emisiune de obligațiuni gigant, de 550 de milioane de euro, și pe bursa de la Bucu­rești. Iar aceasta în condițiile în care fondul de investiții, în al cărui portofoliu se află doar proiecte imobiliare din România, este listat pe bursa londoneză, dar tranzacționează emisiunea de eurobonduri și pe piața de capital irlandeză.

„Nu există garanții că (…) o piață acti­vă de tranzacționare se va dezvolta la Bursa de Valori București (pentru emi­siunea de obligațiuni de 550 de milioane de euro, n.r.)“, recunoaște compania în prospectul emisiunii. Între timp, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că a investit 50 de milioane de euro în emisiunea dezvoltatorului imobiliar. Oricum, trăgând linie, Globalworth vrea să folosească banii obținuți pentru plata unor datorii, dar și pentru finanțarea dezvoltării în România și în alte țări din regiune.

Iar prima pe lista fondului de investiții, care avea la finalul anului trecut un portofoliu imobiliar de 977,5 milioane de euro, este Polonia. De menționat că, în ultima perioadă, Globalworth a fost foarte activ și la capitolul „semnări de contracte“, fie că a fost vorba de achi­zi­ția unei noi clădiri din complexul de birouri Green Court – dezvoltat de suedezii de la Skanska –, fie de semnarea unui acord cu francezii de la Renault pentru construcția noului lor sediu din Bucu­rești, unde vor lucra 3.000 de oameni.

O CHESTIUNE DE DIMENSIUNI. „Bursa de la București oferă o lichiditate scă­zută pentru companii mari, regionale. Din păcate, în România nu există o legis­lație care să încurajeze investițiile în companii imobiliare listate, cum sunt REIT (Real Estate Investment Trust)“, spune Andrei Văcaru, associate director capital markets în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL România. El dă exemplul Poloniei, o țară care a pornit demersurile pentru implementa­rea unei astfel de legislații începând de anul viitor.

O diferență majoră între cele două țări este dată însă și de dimensiunea pieței la care se pot raporta investitorii: la Var­șovia, capitalizarea bursieră se ridica la finalul lunii iunie la 311,5 miliarde de euro, valoare de peste opt ori mai mare față de cea a pieței de capital de la Bucu­rești. Iar în termeni de tranzacții, dis­tanța între cele două burse prinde și mai mult contur: în prima lună de vară, rulajul pieței poloneze a fost de 7,2 miliarde de euro, de peste 30 de ori mai mare decât cel de la București, potrivit datelor de pe site-urile celor două burse.

„Teoretic, am putea să vedem și alte companii listate (la bursa de la Bucu­rești, n.r.) și credem că astfel de opera­țiuni ar fi de bun augur, atât pentru piața de capital, cât și pentru piața imobiliară din România“, mai spune reprezentantul JLL România.

Cert este că, indiferent de prezența sau absența de pe bursă, proprietățile imobiliare românești au intrat pe radarul investitorilor din cele mai îndepărtate locuri din lume, din Africa de Sud până în Statele Unite, China sau Singapore. Până la urmă, totul este posibil.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Mișcare de Impact” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Dezvoltatorul imobiliar Impact, listat la BVB și controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a anunțat recent o mutare interesantă.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • INVESTITOR NOU. Compania a emis obligațiuni de 12 milioane de euro, achiziționate de fonduri gestionate de Credit Value Investments (CVI), o companie poloneză de administrare a activelor. Tranzacția reprezintă prima investiție a CVI în România.
  • PROIECTE REZIDENȚIALE. „Concret, vom folosi această finanțare pentru a continua dezvoltarea proiectelor începute, dar și pentru achiziția de noi terenuri și dezvoltarea de noi proiecte rezidențiale în Capitală“, a declarat Bartosz Puzdrowski, CEO al Impact.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.