Ce este, cât costă și cu ce ajută website-ul tău un certificat SSL

NewMoney 11/11/2019 | 16:28 Ştiri
Ce este, cât costă și cu ce ajută website-ul tău un certificat SSL

Oricine știe că un website are nevoie de trei elemente de bază pentru a fi online: un domeniu web (adresa de acces, calea spre server), găzduire web (eventual un server dedicat) și construcția efectivă (web design plus programare). Însă există un element opțional care este extrem de recomandat în prezent, mai ales că motoare de căutare precum Google pun tot mai mult preț și pe acest aspect: existența unui certificat SSL, adică o acțiune directă pentru securitatea utilizatorilor unui website.

Inițial, aceste certificate SSL erau utilizate doar de procesatorii de plăți online, fiind o chestiune obligatorie pentru siguranța tranzacțiilor și protejarea datelor personale (mai ales a datelor financiare). În ultimii ani, utilizarea certificatelor SSL a devenit foarte populară, astăzi cele mai multe magazine online și diverse alte tipuri de website-uri instalând asemenea măsuri de securitate pentru utilizatori.

De ce are nevoie site-ul tău de un certificat SSL?

Site-ul tău are nevoie de un certificat SSL, indiferent dacă activezi în e-commerce sau nu. Atât timp cât interacționezi cu date ale clienților, chiar și elementare, este mai mult decât indicat să instalezi un astfel de certificat. În primul rând, este o necesitate pentru siguranța business-ului tău, protejând așa cum trebuie datele utilizatorilor web și evitând incidentele nedorite. Astfel, informațiile personale ale vizitatorilor unui website sunt protejate în mod adecvat. Certificatul garantează o conexiune securizată între browser-ul clientului și website-ul tău.

Nu trebuie ignorată nici partea de reputație: dacă îți asiguri clienții că datele lor sunt mereu în siguranță pe website-ul tău, reputația brandului crește, la fel și potențialul de dezvoltare a afacerii online. Clientul va reacționa la fel ca Google, care va credita website-ul drept unul cu un plus la capitolul încredere. Motoarele de căutare iau în considerare certificatele SSL ca factori SEO importanți, iar astăzi niciun website nu își permite să nu fie exemplar în relația cu aceste instrumente de marketing vitale pentru business…

Un utilizator care accesează un website cu certificat SSL va observa lăcățelul verde în browser și va știi astfel că incursiunea sa online este sigură. Atenție, majoritatea browserelor existente în prezent afișează website-urile fără certificat SSL ca fiind nesigure, iar gradul de penalizare ar putea deveni și mai accentuat în viitor.

Nici măcar nu este scump să instalezi un certificat SSL. Cei de la THC.ro, experți în soluții de găzduire web și nu numai, propun certificate SSL cu prețuri de la doar 30 de euro / an. Un astfel de certificat oferă validare domeniu web, navigare https:// securizată, lăcățel verde în browser, licențe gratuite pentru server șu chiar asigurare în valoare de 10.000 de USD.

În concluzie, în mediul de business online, certificatul SSL nu mai este de mult timp un lux, o simplă chestiune opțională de imagine, ci un must-have. Lipsa unui certificat SSL poate aduce diverse probleme, începând cu cele sigure, legate de reputația scăzută și afișarea pe rezultate nesatisfăcătoare la căutările realizate pe Google și pe alte motoare de căutare. Este indicată colaborarea cu o firmă de servicii web din România, care oferă certificate SSL consacrate internațional ca tehnologie oferită, dar și suport tehnic adecvat, 24 / 7, inclusiv în limba română.