În ce domenii din sectorul privat se câștigă mai prost decât în administrația publică

Gabriel Bucur 06/04/2017 | 15:05 Ştiri
În ce domenii din sectorul privat se câștigă mai prost decât în administrația publică

Bugetarii ar urma să se bucure de noi creșteri de salarii, în condițiile în care mulți dintre ei sunt deja mai bine plătiți decât angajații din majoritatea ramurilor economice din România.

Proiectul legii salarizării unitare va fi principalul subiect de pe ordinea de zi a ședinței de joi a coaliției de guvernare și va fi semnată de premierul Sorin Grindeanu, președintele PSD, Liviu Dragnea, și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Digi24.

Salarizarea unitară, prin care se dorește întărirea clasei de mijloc, implică ierarhizarea câștigurilor salariale din sistemul bugetar în funcție de studii, vechime, funcții și volumul de muncă prestat de angajați. Această reclasificare ar urma să ducă la o creștere însemnată a salariilor unor anumite categorii de bugetari.

Citiți și: Ce salarii ar urma să câștige candidații controversați propuși la conducerea celei mai valoroase companii din România

Chiar și în aceste condiții, sindicaliștii din administrație au anunțat joi că vor protesta în stradă, după Paște, nemulțumiți că în proiectul legii salarizării unitare nu a fost introdus un articol care să prevadă că niciun angajat nu va avea salariul mai mic, după intrarea în vigoare a actului normative, informează News.ro.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a precizat miercuri că proiectul, „lucrat în proporție de 80% la partid (PSD, n.r.)”,  nu este perfect și va trece mai întâi prin dezbaterea din Parlament, anunță Știrile ProTV. Totodată, s-a declarat încrezătoare că proiectul salarizării unitare va intra în vigoare din 1 iulie 2017.

Printre cei care vor avea de beneficiat de pe urma acestei legi vor fi angajații din administrația publică, locală sau central, a căror lefuri sunt la ora actuală cu peste 40% mai mari decât salariul mediu net pe economie.

Citiți și: Concedieri în industrie: efectul de bumerang al majorării salariului minim

În administrația publică (primării, Fisc, Guvern etc.), câștigul salarial mediu net, care include salariul, sporurile și indemnizațiile, îl depășește pe cel înregistrat în alte domenii importante ale economiei, dominate de companii private, precum industrie, agricultură și comerț. Angajații din administrația publică au câștigat, în ianuarie 2017, un salariu mediu net de 3.320 de lei, în creștere cu 15,5% față de prima lună a anului trecut, arată Institutul Național de Statistică (INS).

De altfel, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, atrăgea atenția că raportul dintre salariile bugetarilor și cele ale angajaților din mediul privat este cel mai mare din regiune (bugetarii din România sunt mai bine plătiți decât cei din Cehia sau Polonia, raportat la salariile angajaților privați).

salarii_romania_bugetari_strainatate

 

Cine câștigă mai prost decât angajații statului

În industrie, per ansamblu, câștigul salarial mediu net a fost de 2.267 de lei, după o creștere de 13,5% față de ianuarie 2016. Mai puțin decât în administrația publică au câștigat și angajații din agricultură, acolo unde veniturile nete a fost de 1.674 de lei, în creștere cu doar 12,6% față de anul trecut.

În transport și depozitare, câștigul mediu net din ianuarie a ajuns la 2.198 de lei, cu 10,4% mai mult decât în ianuarie 2016, iar în construcții, câștigul mediu net a fost la începutul acestui an de 1.581 de lei, după o creștere asemănătoare, de zece procente.

Citiți și: O treime din angajații companiilor românești consideră că mediul de afaceri este afectat de corupție

În domeniul captării, tratării și distribuției apei, câștigul salarial mediu net a fost de 2.119 lei, în creștere cu 12,8% față de ianuarie 2016, sumă asemănătoare cu cea înregistrată în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, unde câștigul mediu net a fost în prima lună a anului de 2.129 de lei, după o majorare de 23,8% în ultimul an.

Dacă avansul salariilor din comerț poate fi pus, în principal, pe seama exploziei consumului care a dus la creșterea cifrei de afaceri din domeniu cu două cifre în 2016, creșterile salariale din celelalte zone ale economiei au fost stimulate și de majorările repetate ale salariului minim. În ultimul deceniu, acesta a fost majorat de 13 ori, de la 390 de lei la finalul anului 2007, până la 1.450 de lei începând cu februarie 2017.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este de părere că majorarea salariilor este inevitabilă, dar aceste creșteri trebuie ținute sub control, în contextul în care ritmul de majorare a salariilor îl depășește pe cel am creșterii productivității. Ca urmare a acestor evoluții, companiile românești riscă să fie mai puțin competitive pe plan internațional.

Cum au evoluat salariile din administrație

Per total, în prima lună a acestui an, câștigul salarial mediu net din România a fost de 2.300 de lei, cu 18,3% mai mare decât în ianuarie 2016, când era de 1.943 de lei.

Timp de patru ani, câștigul mediu net în luna ianuarie a crescut cu circa 100 de lei, de la 1.467 de lei (în 2012) la 1.548 de lei (2013), la 1.625 de lei (2014) și la 1.740 de lei (2015), după trei ani în care salariile aproape că au stagnat, între 2010 și 2012, ca urmare a revenirii lente de după criză.

În ultima decadă, în administrația publică, câștigul salarial mediu net a evoluat sinusoidal. În anii de dinaintea crizei angajații din administrație câștigau aproape dublu față de media pe țară, iar în 2012, veniturile lor scăzuseră la 1.860 de lei, cu 26% peste media națională (tabel jos).

tabel_salariul_mediu_net_administratie_newmoney
Sursa datelor: INS (sume în lei)

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.