Ce cuprinde Programul de Guvenare al coaliției PNL-PSD-UDMR

Andrei Dumitru 23/11/2021 | 16:13 Ştiri
Ce cuprinde Programul de Guvenare al coaliției PNL-PSD-UDMR

Programul de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, intitulată în document Coaliţia pentru Rezilienţă, Dezvoltare şi Prosperitate, are 268 de pagini şi cuprinde Obiectivele pentru perioada 2021 – 2024.

Salariul minim

Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022.

Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim..

Salarii sistemul public

Eliminarea discrepanțelor salariale din sistemul bugetar.

Se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE;

Acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege;

Pensii

Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022; Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.

Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după̆ transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până̆ la 4,75% în 2024;

În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale.

Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminarii facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.

Legea Offshore

Modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 (legea offshore) până la sfârșitul anului 2021. De asemenea, completarea prevederilor legale pentru aplicarea aceluiași regim fiscal pentru perimetrele onshore deep (mare adâncime).

Reactoare modulare pe fostele centrale de cărbune

Finalizarea unui prim proiect SMR într-una dintre țările partenere din Inițiativa Trei Mări (I3M) este esențială pentru a demonstra eficiența strategiei de înlocuire a centralelor electrice pe cărbune cu SMR-uri. România are toate premisele pentru prima dezvoltare de SMR-uri în regiune pe un sistem de 50 Hz și poate deveni un hub pentru producerea de SMR-uri în regiune, precum și o bază pentru pregătirea și susținerea operării acestei noi tehnologii în alte țări din cadrul Inițiativei Trei Mări.

SMR-urile ar putea fi construite pe amplasamentele existente ale centralelor pe bază de cărbune, fiind o sursa de generare de energie curată, fără emisii de carbon, menținând locurile de muncă și veniturile fiscale, contribuind în același timp la economia locală.

Taxare și fiscalitate

Revizuirea distorsiunilor și lacunelor din legislația fiscală, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem pe principiul neutralității taxării.

Reducerea economiei informale, combaterea evaziunii fiscale, reintroducerea stopajului la sursă, abordarea reducerii fiscalității pe muncă mai ales în zona veniturilor mici trebuie să facă obiectul unei analize în primul an de guvernare.

Revizuirea cadrului fiscal

Analiza sistemului de impozitare din Romania în vederea elaborarii de recomandari pentru a asigura că sistemul de impozitare contribuie la promovarea şi păstrarea unei creşteri economice sustenabile

Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Fiscal prin care se reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi.

Intrarea în vigoare a: stimulente fiscale, cu scopul de a simplifica sistemul de impozitare pentru a fi mai eficient, transparent, echitabil până în 2024.

Intrarea în vigoare a legii pentru implementarea unui nou sistem de taxare pe baza distanței pentru vehiculele grele (camioane) și introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme / autobuze / autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului taxării ecologice.

La Capitolul sistemul sanitar şi de protecţie socială, programul de guvernare prevede construirea, reabilitarea şi dotarea a:

-200 de centre medicale în mediul rural-15 spitale judeţene – reabilitare

-30 de spitale municipale şi orăşeneşti – reabilitare

-7 spitale, inclusiv maternităţi.

Se propune construcţia de locuinţe pentru specialişti în sănătate, învăţământ şi alte categorii socio-profesionale.

La capitolul Modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene şi locale:

– 40% din drumurile judeţene şi locale vor fi modernizate, prin programele implementate de MDLPA;

– 3.000 de km de drumuri judeţene vor fi reabilitaţi;

– 10.000 km de drumuri sau străzi locale vor fi modernizaţi; Se doreşte implementarea programului naţional de construcţie de creşe, ca suport principal pentru crearea infrastructurii antepreşcolare, a creşterii natalităţii şi a sprijinirii familiilor.

De asemenea, accesul în mod egal la educaţie al copiilor şi al tinerilor şi pentru asigurarea condiţiilor de desfăşurare a procesului educaţional într-un singur schimb, vor fi realizate proiecte privind:

• 500 de creşe, grădiniţe şi şcoli, constând atât în construcţii noi, cât şi în reabilitări

• 15 campusuri şcolare, constând în şcoală, liceu, internat, teren de sport, ateliere, laboratoare, cantină

• 20 de cămine studenţeşti

• 5 centre universitare

• 20 de tabere şcolare

• 20 de centre de excelenţă, informare şi documentare pentru copii (construire).

Domeniul Rutier

Continuarea proiectelor în execuţie şi finalizarea acestora, respectiv:

o          A3, Autostrada Transilvania

o          A1, Autostrada Sibiu–Piteşti:

o          A0, Autostrada de centură a municipiului Bucureşti, inclusiv pregătirea implementării drumurilor radiale;

o          A10, Autostrada Sebeş-Turda – lotul 2;

o          DX12, Drum expres Craiova–Piteşti

o          Drum expres Brăila–Galaţi

o          Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, inclusiv drum de legătură.

o          Autostrada Lugoj – Deva (Margina – Holdea)

         Dezvoltarea infrastructurii rutiere în mod echilibrat şi sustenabil prin demararea şi finalizarea unor secţiuni de autostrăzi şi drumuri expres din regiunea Moldovei, Dobrogei, Regiunii de Sud, Transilvaniei în baza unor documentaţii mature şi bine fundamentate, care vor  stabili traseul optim şi valoarea de investiţie, după cum urmează:

▪           Autostrada A8, Târgu Mureş – Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni

▪           Autostrada A7, Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani-Suceava-Siret

▪           Autostrada A13, Braşov – Bacău

▪           Autostrada A13, Sibiu – Braşov, în continuarea secţiunii Braşov-Bacău

▪           Autostrada A9, Timişoara-Moraviţa

▪           Autostrada A3 Târgu Mureş – Braşov;

▪           Drum expres Craiova – Piteşti (loturile 3 şi 4);

▪           Drumurile expres din zona Dobrogei, a căror rentabilitate economică impune cu prioritate realizarea lor (Drum de legătură Brăila – A7 – ramurile Buzău şi Focşani, Brăila – Tulcea, Constanţa – Tulcea, Tişiţa – Albiţa), din care se va finaliza Drum de legătură Brăila – A7 – ramurile Buzău şi Focşani;

▪           Drum expres Calafat – Lugoj;

▪           Drum expres Sfântu Gheorghe – Ditrău, respectiv Sovata – Miercurea Ciuc;

▪           Drum expres Bucureşti-Târgovişte.

▪           Drum expres Suceava – Botosani

▪           Drum expres Bucureşti-Alexandria

▪           Drum expres Piatra Neamt-Bacau

▪           Trans Regio Brăila-Călăraşi-Chiciu cu VO la Slobozia, VO Insuratei, VO Viziru,VO Baraganu

▪           Drum expres Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava

▪           Legătura A3-Aeroport Henri Coandă

         Creşterea mobilităţii în zona Valea Prahovei prin:

o          Finalizarea proiectării şi licitarea execuţiei lucrărilor pentru construcţia Autostrăzii Ploieşti-Braşov;

La Capitolul Sport de performanţă, noua coaliţie îşi propune:

– 5 săli polivalente (2.000-16.000 locuri);

– 8 bazine olimpice; – 5 patinoare artificiale pentru competiţii;

– 7 complexuri sportive, capacitate între 3.000 şi 30.000 de locuri.

– 150 săli de sport;

– 30 bazine didactice de înot;

– 100 patinoare artificiale cu scop didactic;

– 120 baze sportive;

– 5 centre sportive de performanţă pentru sporturi olimpice, constând în săli de antrenament, şcoală, internat, cantină, şcoală de antrenori, centru medical.

Programul de Guvernare complet poate fi descărcat AICI.