Ce corporație a cumpărat acțiuni de la Ghiță când SRI îl considera deținător de „informații de interes pentru securitatea națională”

Florel Manu 27/01/2017 | 11:09 Ştiri
Ce corporație a cumpărat acțiuni de la Ghiță când SRI îl considera deținător de „informații de interes pentru securitatea națională”

Sebastian Ghiță era considerat de SRI, între 2010 și 2012, drept o persoană cu „informații de interes pentru securitatea națională”, a spus recent șeful Comisiei de Control a activității Serviciului Român de Informații, Adrian Țuțuianu.

Era perioada în care Sebastian Ghiță și-a dezvoltat afacerile și apoi a ieșit din unele businessuri pe care le controla. Unul dintre exemple este legat de ieșirea din eMag, cel mai mare retailer online. Acest lucru s-a petrecut în vara lui 2012, când grupul media și de comerț electronic din Africa de Sud, Naspers, a cumpărat de la Asesoft și alți acționari 70% din eMag, într-o tranzacție de 83 de milioane de euro. Ghiță ieșea total din afacere, însă omul său de încredere de atunci, Iulian Stanciu, rămânea acționar minoritar cu 21,6 % din acțiuni și director al retailerului online.

În același an în care și-a vândut acțiunile de la eMag, Ghiță și-a vândut și părțile pe care le deținea la Flanco și Asesoft Distribution către Iulian Stanciu. Acesta din urmă a rebrenduit Asesoft Distribution în Network One Distribution (NOD).

Tot în 2012, Sebastian Ghiță ajungea deputat în Parlamentul României, la doar trei luni după ce își „ajustase” afacerile.

De remarcat că în perioada în care era considerat de SRI presoană cu „informații de interes pentru securitatea națională”, Sebastian Ghiță semna în 2010 un contract de management, ceea ce reprezenta o investiție de 75 de milioane de euro, cu Realitatea TV. Potrivit contractului 80% din profit revenea către Asesoft, iar 20% ajungea la Realitatea.

Colaborarea cu Realitatea avea să se încheie, însă după tensiunile apărute între Sebastian Ghiță și Sorin Ovidiu Vîntu (SOV). A fost și momentul 2011, când Ghiță l-a denunțat pe Vîntu pentru șantaj, dosar care i-a adus lui SOV și condamnarea la închisoare cu executare.

Ghiță era în „grațiile” SRI și în perioada în care a pornit proiectul România TV. În dezvăluirile recente, facute după ce a fost dat în urmărire generală, Ghiță amintea și de relațiile sale de prietenie cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.