În ce condiții vor dona supermarketurile produsele aflate la limita datei de expirare

Florel Manu 17/11/2016 | 12:31 Ştiri
În ce condiții vor dona supermarketurile produsele aflate la limita datei de expirare

Adoptată în urmă cu o lună de Parlament, legea privind reducerea risipei alimentare a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, retailerii din sectorul alimentar vor fi obligați să vândă la preţ redus sau să doneze anumite produse aflate la limita datei de expirare pentru consum. Încălcarea legii aduce sancțiuni de până la 10.000 de lei.

Proiectul de lege a fost, inițial, respins de Senat, însă a fost adoptat de Camera Deputaților. Acest act normativ a fost considerat de retaileri drept unul „puțin prea ambițios”. Ei au spus că nici în celelalte țări din Uniunea Europeană subiectul privind donarea produselor alimentare nu este unul „prea matur”.

Legea prevede ca operatorii economici din sectorul agroalimentar să întreprindă acţiuni de prevenire a ripisei de alimente, începând cu „producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea produselor”.

Agenții care nu respectă prevederile legii riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei pentru microîntreprinderi, de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri, şi de la 6.000 la 10.000 de lei, pentru întreprinderi mari.

Deocamdată, legea nu se poate aplica, urmând ca autoritățile și Ministerul Agriculturii să elaboreze normele metodologice, în termen de șase luni de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.