Ce comisioane are, de fapt, Paypal și ce sume îți reține de-a lungul timpului

NewMoney 13/08/2020 | 12:24 Fapt Divers
Ce comisioane are, de fapt, Paypal și ce sume îți reține de-a lungul timpului

PayPal este un procesator de plăți prin intermediul căruia poți face tranzacții online, de la cumpărături până la transferuri internaționale de bani, dar și încasa bani în cazul în care ai un business, spre exemplu. Asta după ce ți-ai setat un cont pentru activarea căruia e nevoie să oferi mai multe informații, așa cum vei putea vedea în continuare, și i-ai atașat un card sau un cont bancar.

Este o metodă destul de populară pentru că este sigură și simplu de utilizat, dar comisioanele pot fi destul de mari. Iar cei care o folosesc și fac plăți ce presupun schimb valutar, plătesc un comision suplimentar de 2,5%, în condițiile în care convertirea banilor se face la cursul valutar stabilit de PayPal.

Ce comisioane are PayPal

Ca regulă generală, comisioanele PayPal depind de natura tranzacției. Prin intermediul PayPal poți face două tipuri de tranzacții:

  • Comerciale – atunci când cumperi sau vinzi bunuri și servicii sau primești bani
  • Personale – atunci când trimiți bani sau primești bani de la familie sau prieteni fără a face nicio achiziție. Tranzacțiile personale pot fi locale sau internaționale.

Serviciul PayPal este gratuit atâta vreme cât îl folosești pentru a face cumpărături online sau atunci când faci transferuri de bani locale. În ambele situații, tranzacțiile nu trebuie să implice conversie valutară.

Ca să primești bani de la rude sau prieteni, nu te costă nimic. Dacă ai o afacere și încasezi banii prin intermediul PayPal, comisionul este cuprins între 3.4% și 1.7% + 0.35 EUR per tranzacție în funcție de totalul vânzărilor.

Ca să retragi bani din contul tău PayPal în contul bancar, PayPal nu aplică niciun comision atât vreme cât transferul nu implică conversie valutară. Altfel, comisionul pentru schimbul valutar este de 2,5%.¹

Cu toate acestea, este posibil ca banca ta să perceapă comisioane și atunci este bine să verifici acest lucru pentru a-ți evalua corect costurile.

Sistemul de taxe și comisioane al PayPal poate fi destul de complex, iar dacă vrei să te asiguri că știi exact cât plătești pentru tranzacțiile pe care le faci, fie că sunt persoanale, fie comerciale, ar trebuie să îl analizezi cu atenție.

Sursa: TransferWise