Ce capcane ascunde proiectul de înființare a Fondului Suveran, publicat aproape de miezul nopții

NewMoney 31/08/2017 | 16:01 Ştiri
Ce capcane ascunde proiectul de înființare a Fondului Suveran, publicat aproape de miezul nopții

Proiectul de Lege privind înființarea Fondului Suveran de Investiții a fost pus, miercuri, la ora 22.45, în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor, iar printre controversele iscate stă și faptul că acesta va fi condus de oameni numiți politic, scrie HotNews.ro.

Au trecut luni bune de când Guvernul și-a anunțat intenția de a înființa un fond care să sprijine investițiile și dezvoltarea României. Cu ajutorul acestuia, în următorii patru ani, în economie ar urma să intre 10 miliarde de euro.

Finanțarea Fondului se va face din venituri obținute din dividende încasate de la societățile aflate în portofoliul acestuia, din cele rezultate din operațiuni cu instrumente financiare proprii și din cele emise de alte entități, din venituri din vânzarea de pachete de acțiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligațiuni, dar și din alte surse prevăzute de lege, arată expunerea de motive din proiectul propus dezbaterii, miercuri.

Citiți și: O nouă găselniță a Guvernului: cine va câștiga, de fapt, de pe urma fondului-mamut pe care vrea să-l înființeze statul

Pe lângă faptul că cei din conducere vor fi numiți politic, un alt lucru care a stârnit controverse legate de Fondul Suveran este că acesta va putea vinde acțiuni și active ale statului fără să respecte legislația privind privatizările, mai arată HotNews.

În fond vor fi reunite pachetele majoritare sau minoritare pe care statul le mai deține la anumite companii. „La noi, așa cum arată – nu știu cât o să-l capitalizeze și cu altceva sau ce vor reuși să atragă – fac un fel de FPS, Fondul Proprietății de Stat, care gestiona acele companii în care statul mai avea participații, mici sau mari“, a explicat, pentru NewMoney, Valeriu Ionescu, specialist în investiții.

Citiți și: Fondul suveran al României urmează să investească în economie 10 miliarde de euro

Companiile incluse în fond sunt, potrivit Adevărul: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională Aa Sării (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compsnis Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%).

 


FOTO: Premierul României, Mihai Tudose / Mediafax