Ce avertismente transmite Mugur Isărescu Guvernului, legat de scăderea consumului

NewMoney 11/10/2018 | 11:36 Ştiri
Ce avertismente transmite Mugur Isărescu Guvernului, legat de scăderea consumului

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a purtat o serie de discuții, săptămâna trecută, cu membrii Consiliului de Administrație al băncii centrale și a transmis, indirect, Guvernului patru mesaje esențiale, transmite HotNews.ro.

Primul mesaj constă în faptul că evoluția inflației de bază continuă să fie marcată de frânarea neașteptat de bruscă a cererii de consum. Apoi, membrii Consiliului au remarcat diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei față de anul trecut, în vreme ce datele statistice indică o reamplificare a gradului de tensionare a pieței muncii. Cel de-al patrulea mesaj ține de investiții, care își vor spori contribuția negativă la dinamica PIB, ca, de altfel, și exportul net.

Au fost aduse în discuție și riscurile legate de performanța economică a Zonei Euro, induse de protecționismul comercial și de incertitudinile existente cu câteva luni înainte de Brexit. Totodată, situația din Italia și volatilitatea pieței financiare internaționale sunt factori de luat în seamă. HotNews arată și că, în discuția de la BNR, s-au făcut referiri la conduita politicii monetare a Băncii Centrale Europene și la relevanța acesteia din perspectiva deciziilor băncilor centrale din regiune.

De asemenea, au fost menționate și recentele turbulențe financiare din unele economii emergente, care au afectat, în mod limitat, doar economiile vulnerabile din punct de vedere al fundamentelor macroeconomice.

Un alt mesaj important a fost transmis de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în această vară, când a spus că românii care au luat credite pentru a-şi cumpăra case nu au devenit prizonierii băncilor, ci ai propriilor aspiraţii, în vreme ce perioada dobânzilor foarte scăzute sau chiar negative a apus.

Isărescu a mai precizat că Raportul asupra stabilității financiare din acest an evidenţiază şi riscul de nerambursare a creditelor, care poate fi atenuat de găsirea unui echilibru între aspiraţii şi riscuri. „Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a declarat Isărescu.

Recent, Mugur Isărescu a lăsat de înțeles că a venit vremea retragerii sale din funcția de guvernator al BNR, odată cu sfârșitul mandatului său, în 2019. Totuși, surse apropiate insituției arată că Isărescu va rămâne în funcție, interimar, încă doi ani, până la alegerile parlamentare, pentru a asigura o continuitate a politicii monetare şi chiar o stabilitate a dobânzilor şi a cursului şi a nu periclita acordarea preşedinţiei Uniunii Europene ţării noastre, notează Economica.net.

 


FOTO: Mediafax