Ce avere are azi Zoltán Teszári, cel mai secretos om de afaceri din România

Alexandra Pele 11/05/2017 | 13:15 Ştiri
Ce avere are azi Zoltán Teszári, cel mai secretos om de afaceri din România

Prețul unei acțiuni DIGI (RCS&RDS) a fost stabilit la 40 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea totală a companiei s-ar ridica la circa 850 de milioane de euro, în condițiile în care, în prospectul Ofertei Publice Inițiale, operatorul era evaluat între 0,78 și 1,2 miliarde de euro.

Odată cu listarea oficială a companiei, preconizată să aibă loc pe 16 mai, averea fondatorului Zoltan Teszari, care controlează direct și indirect un pachet de circa 57% din DIGI, ar urma să se ridice la 484 de milioane de euro.

Pe segmentul de retail, al persoanelor fizice, oferta a fost suprasubscrisă de peste 20 de ori. Compania a suplimentat tranșa alocală cu peste un milion de acțiuni pentru a răspunde cererii foarte mari.

„Suntem de părere că sprijinul puternic venit din partea investitorilor reprezintă un testimonial cu privire la soliditatea activităților noastre existente și a perspectivelor noastre de creștere pe viitor. Așteptăm cu nerăbdare admiterea la tranzacționare”, a precizat Serghei Bulgac, CEO DIGI.

În plin proces de listare, procurorii DNA au anunțat începerea urmăririi penale față de fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, fostul administrator al companiei RCS&RDS, Ioan Bendei, și fostul director general al RCS&RDS, Alexandru Oprea, într-un dosar legat de acordarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1. Compania a anunțat ulterior că este la rândul său direct vizată de ancheta DNA.

Pe fondul situației create, RCS&RDS a amendat oferta de subscriere aflată în desfășurare și a anunțat că le permite investitorilor care au făcut deja plasamente să-și retragă ordinele de cumpărare. Interesul față de liderul pieței locale de televiziune și internet fix nu pare să fi fost însă afectat de ancheta procurorilor anticorupție.

În 2016, DIGI a generat venituri de 842,8 milioane de euro, iar EBITDA ajustat și marja EBITDA ajustată s-au ridicat la 263,3 milioane de euro și respectiv 31,2%, reprezentând o rată de creștere anuală compusă (RCAC) de 8%, din 2014 până în 2016.

 


Ilustrație de Alexandru Ciubotariu

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.