Ce au în comun fondatorul Mobexpert, coproprietara Musette și antrenorul Mircea Lucescu

Andreea Neferu 18/07/2017 | 11:49 Oameni
Ce au în comun fondatorul Mobexpert, coproprietara Musette și antrenorul Mircea Lucescu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Acest articol apare în numărul 19 (10-23 iulie) al revistei NewMoney

Cum îți diversifici afacerile astfel încât să profiți din plin de noul val de creș­tere economică a României? De la întrebare la răspuns e doar un pas, făcut de tot mai mulți oameni de afa­ceri (nu doar) locali: imobilia­rele.

Nu mai e nicio noutate că piața imo­bi­liară își trăiește acum o a doua tine­rețe și că în ultima perioadă a devenit unul dintre cele mai expansive domenii locale de investiții, atrăgând inclusiv atenția companiilor din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. În aceste condiții, nu e deloc de mirare că mulți antreprenori locali consacrați în dife­rite alte domenii au început să inves­tească și în imobiliare, în special în construcția de case și apartamente. „Piața imobiliară, în special segmentul rezidențial, este extrem de atrac­tivă în această perioadă“, spune Andreea Comșa, managing director al firmei de consultanță imobiliară Premier Estate Ma­na­ge­ment. Iar aceasta în contextul în care, după criza de acum câțiva ani, investitorii au putut să cumpere tere­nuri cu un amplasament destul de bun la prețuri tentante, iar piața arată constant că are un apetit în creștere pentru lo­cuințele noi, pe fondul unei ce­reri tot mai mari.

Citiți și: Ce spune Rodion Cămătaru, fosta glorie a Universității Craiova, despre cele mai mari investiții pe care le face în afara fotbalului

Ca o paranteză, un studiu recent al portalului Imobiliare.ro arăta că 60% dintre potențialii cumpărători ar opta în momentul de față pentru o lo­cu­ință nouă în detrimentul uneia vechi. Iar o mare parte din stocul de apartamente construite chiar înainte de criză, deci relativ noi, s-a epuizat. De mențio­nat și faptul că, în ansamblu, doar 10% din cele 8,5 milioane de locuințe din România au fost construite după Revo­luție.

„Toate aceste lucruri au creat mediul propice pentru un val nou de investiții. Acest val nou atrage investitori din alte domenii, care, chiar dacă nu au un isto­ric în imobiliare sau în rezidențial, au re­sursele financiare necesare și capacitate de business pentru a crea concepte viabile“, mai spune Comșa.

Înapoi la antreprenorii care au decis recent să investească în rezidențial, unul dintre aceștia este Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, cel mai mare retailer de mobilă. „E o ambiție a mea de a în­țelege mai bine nevoile clien­tului încă din faza de dezvoltare a unui apartament, din momentul în care intră în re­lația cu constructorul“, a motivat Șucu, pentru NewMoney, decizia de a intra în sectorul rezi­dențial.

Șucu a încheiat un parteneriat cu fir­ma argeșeană de construcții Conarg, controlată de Valentin Vișoiu, urmând să cons­truiască un proiect rezidențial în Bucu­rești, a cărui valoare preferă să o păs­treze confidențială. O strategie prin care Șucu mărturisește că vrea să sus­țină de fapt businessul său princi­pal: „Mobexpert vrea să dezvolte și colecția pentru apartamente (de dimensiuni mai mici sau medii, n.r.), nu doar case sau apartamente mari. Încercăm să facem o colecție relevantă (și pentru astfel de locuințe, n.r.), de aceea am vrut să vedem cum merge și zona de dezvoltare de astfel de apartamente“.

PORTRET(E) DE INVESTITOR. „Vedem deja din ce în ce mai mulți antreprenori activi în zona rezidențială. În total, în țară sunt peste o mie de ansambluri rezi­dențiale mai mici sau mai mari în diverse etape de dezvoltare, investiții care în bună parte sunt inițiate de antreprenori fără un istoric în zona imo­bi­liară“, schițează Andreea Comșa un ta­blou general al pieței.

Pe segmentul investițiilor imobiliare vrea să intre și Cristina Bâtlan, fondatoarea brandului de modă Musette. Aceasta a cumpărat într-un interval de cinci-șase ani un teren de 30.000 de metri pătrați în zona Timpuri Noi din Capitală, unde ar urma să construiască în jur de 5.000 de locuințe în clădiri „verzi“, realizate din materiale inovatoare. „Nu o să facem niște blocuri doar ca să câștigăm niște bani. Dacă nu o să venim cu un plus de inovație în aces­te blocuri, mai bine nu le facem. (…) Cred că pe la sfârșitul anului dema­răm con­strucția, acum suntem în faza de proiectare (…). Acum bugetăm inves­tiția. Nu vrem să greșim, vrem să fie to­tul perfect“, spunea antreprenoarea într-o discuție recentă cu NewMoney.

Și Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45, a investit într-un complex de apartamente de vacanță pe marginea lacului Snagov. E adevărat, Burcea nu se află la primul proiect rezi­dențial, având în vedere că în 2003 a mai construit un complex cu 180 de apartamente și 8 vile în stațiunea Neptun, iar ulterior a ridicat apartamente și în Predeal. De altfel, omul de afaceri mai are în pregătire și un bloc cu 54 de apartamente în zona Barbu Văcărescu din București, potrivit revistei Capital.

Dar nu numai românii au intuit poten­țialul pieței rezidențiale locale. Grecul Evangelos Poulios, unul dintre proprie­tarii magazinelor de modă BSB, a cum­părat prin dezvoltatorul imobiliar Belize Development un proiect rezidențial la Cernica, în zona de est a Capitalei, unde investește 6 milioane de euro pentru finalizarea a 12 blocuri până la sfârșitul acestui an. De remarcat că omul de afa­ceri grec a pus bazele Belize Development în urmă cu cinci ani, când România încă mai resimțea ecourile crizei, iar de atunci a mai construit peste 230 de apartamente în proiecte rezidențiale din București sau județul Ilfov, potrivit informațiilor de pe site-ul propriu al com­paniei.

Iar euforia de pe piața locală a locuin­țelor a atras în ultima perioadă și câteva dintre numele cunoscute ale sportului ro­mânesc. Un prim exemplu este cel al antrenorului de fotbal Mircea Lucescu, care nu doar că și-a înființat propria firmă de dezvoltare imobiliară anul trecut, dar a și preluat aproape jumătate dintr-o altă firmă cu profil similar, în care îl are ca partener pe omul de afa­ceri Dimciu Tașu, care a ridicat un complex rezidențial în zona Lacul Morii din București, potrivit Profit.ro.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.
d