Ce așteptări au antreprenorii din turism în 2022, după doi ani în care s-au zbătut să-și țină afacerile pe linia de plutire

La mai bine de doi ani de la începutul pandemiei de COVID-19, operatorii din turism se așteaptă ca businessurile lor să-și revină. Ofertele sunt cel puțin la nivelul lui 2019, la fel și capacitatea de transport, iar restricțiile sanitare sunt ridicate și ele pe majoritatea destinațiilor.
O analiză Reuters din mai 2022, care citează date ale marilor companii hoteliere și aeriene din Europa, anticipează o revenire a numărului de rezervări cel puțin la nivelul înregistrat înainte de pandemie. Însă precauția se menține. Mulți turiști se simt mai confortabil dacă vor călători pe distanțe mai scurte, și nu neapărat din cauza problemelor sanitare, cât a costurilor crescute. În România, agențiile de turism nu au așteptat să crească brusc cererea și s-au pregătit cu mai multe destinații decât în perioada restricțiilor sanitare. Atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Numai că rezervările încă se lasă așteptate.
Cerere în creștere
Operatorii din turism care au în portofoliu destinații din Turcia se așteaptă ca hotelierii parteneri să vină cu oferte preferențiale pentru turiștii români, în condițiile în care cei care veneau din Rusia și Ucraina vor fi simțitor mai puțini decât în anii trecuți, pe fondul războiului de la granițele noastre.
„Din peste 15 milioane de turiști, câți au venit în 2019 în Antalya, aproape 7 milioane erau ruși și ucraineni, aproape 45%, și se simte lipsa acestora“, spune Alin Burcea, chief executive officer (CEO) și proprietar al agenției de turism Paralela 45. Anul trecut, agenția sa a dus doar în Antalya, cea mai căutată destinație din Turcia pentru turiștii români, 7.500 de persoane, Burcea estimând pentru anul în curs o creștere la un total de 12.500. În condițiile în care Bulgaria, Grecia, Italia și Turcia au anunțat ridicarea restricțiilor sanitare la intrarea în țară, mai spune antreprenorul, cererea pentru aceste destinații va crește. Iar unii operatori turistici au constatat deja acest lucru, încă din perioada sărbătorilor pascale. „Spre Antalya, zborurile au început odată cu vacanța de Paști, spre Dalaman, aeroportul pentru destinațiile Marmaris, Fethyie și Sarigerme, dar și spre Bodrum, care acoperă și zona Kuşadası, au început din iunie“, spune Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays.
Operatorii de vacanțe externe mai spun că o creștere semnificativă a cererii – atât față de perioada restricțiilor sanitare, cât și față de 2019 – este înregistrată și pe destinațiile din Grecia. „Pentru că avem multe zboruri charter spre Grecia, pentru că este o destinație și pentru transportul individual, probabil va înregistra cel mai mare număr de turiști din acest sezon, peste cel din 2019“, estimează Alin Burcea.
Tur-operatorii de la Hello Holidays mizează anul acesta pe cereri semnificative și pentru Bulgaria, introducând mai multe curse inclusiv cu autocarul. În plus, antreprenorii din turism au mai observat o creștere a cererii pentru circuitele turistice, care înainte de pandemie erau tot mai populare. Pentru a face față unei eventuale cereri mai mari, agențiile de turism au început deja să angajeze personal suplimentar și să deschidă noi agenții. Mai mult, pe fondul restricțiilor de circulație din pandemie, aproape toți operatorii din turism au făcut investiții semnificative în propriile platforme de rezervări online.
Înapoi în România
Cererea de destinații turistice este în creștere și pe plan local. Potrivit operatorilor din turism, cea mai mare cerere pe litoralul românesc vine de la familiile cu copii, care preferă servicii all-inclusive. „Hotelurile all-inclusive de pe litoralul românesc însumează peste 6.000 de camere“, au transmis înainte de începerea sezonului estival, la 1 mai, reprezentanții Paradis Vacanțe de Vis, unul dintre cei mai mari operatori de pe litoralul românesc. Fondatorul agenției Paradis Vacanțe de Vis, Aurelian Marin, spune că a observat că turiștii care vin pe litoralul românesc au început să solicite inclusiv circuite de o zi în zona Dobrogei.
După ce în ultimii ani sectorul construcțiilor a înregistrat un avans vizibil în zona litoralului românesc, dar și în alte stațiuni din țară, mulți investitori au început să ofere servicii de cazare în regim hotelier. Majoritatea operatorilor de acest gen oferă condiții de cazare de cel puțin patru stele, însă și ceva în plus. „Pentru litoral, cele mai apreciate facilități, pe lângă cele legate de dotarea apartamentelor și standardele înalte de curățenie, sunt șezlongurile de pe plaja din fața complexului și locurile de parcare asigurate în subteranul clădirii“, detaliază Alexandra Bogatu, fondatoarea Rezident, companie care închiriază apartamente în regim hotelier.
Ea mai spune că anul acesta se așteaptă ca numărul turiștilor străini să crească, la fel și volumul cererilor din partea turiștilor români. Și asta, pentru că autoritățile au aprobat din nou vouchere de vacanță pentru bugetari. În 2019, valoarea voucherelor de vacanță emise a fost de peste 300 de milioane de euro, bani care au intrat în turismul intern.
Ce, cât, unde
Atât autoritățile, cât și operatorii din turism speră ca în 2022 valoarea pieței să se apropie de cea din 2019, când au fost înregistrate unele dintre cele mai bune rezultate. Anul acesta, ofertele agențiilor de turism au crescut atât pe plan intern, cât și pentru destinații externe.
- PREȚURI. Tur-operatorii spun că prețurile vacanțelor din acest an ar urma să crească cu circa 10-15% pentru turismul intern și cu 20-25% pentru destinațiile externe.
- PIERDERI. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, unitățile de cazare din România au primit cu 30% mai puțini turiști față de 2019, o pierdere de circa patru milioane de turiști, din cauza restricțiilor sanitare impuse pe fondul pandemiei.
- TENDINȚĂ. Potrivit unui studiu realizat de Szallas Group, din care face parte platforma hotelieră online Travelminit.ro, ponderea rezervărilor la hoteluri a scăzut de la 26%, în 2019, la 24%, în 2020, în timp ce ponderea rezervărilor non-hoteliere a crescut de la 20% la 24%.
Acest articol a apărut în numărul 142 al revistei NewMoney.
FOTO: Getty