Ce așteptări are turismul românesc de la Campionatul European de Fotbal de anul viitor

Carmen Constantin 01/09/2020 | 09:01 Financiar
Ce așteptări are turismul românesc de la Campionatul European de Fotbal de anul viitor

Aproape răpus de pandemie, turismul ro­mânesc visează deja la 2021, când speră să facă primii pași spre revenire. Campionatul European de fotbal amânat pentru la anul e văzut ca un balon de oxi­gen, pentru că sute de mii de străini ar urma să vină în România pentru a-și susține echipele naționale.

Numai investitor sau lucrător în turism să nu fii în zilele acestea. Pierderile suferite în 2020 sunt dincolo de orice imaginație. Călin Ile (48 de ani), președin­tele Fe­de­raţiei Industriei Hoteliere din Ro­mânia (FIHR), spune franc că paguba sare lejer de 70% din cifrele pe 2019. „Anul trecut am fost undeva la 1,5 miliarde de euro, așa că, dacă facem o socoteală simplă, ajungem la concluzia că pierderile depășesc un miliard de euro. Enorm!“, explică Ile, care este și responsabilul pe turism al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox, două treimi din hote­lieri au simțit un impact rapid și drastic din pricina pandemiei, încă din ultima săp­tămână a lunii februarie. În aprilie, 100% din hotelieri erau afectați.

Costuri tăiate

Pentru a face față acestei crize neprevăzute, hotelierii au luat mă­suri drastice. Mulți au trecut inclusiv la con­cedieri. La șase luni după apariția pri­mului caz de co­ro­navirus în România, o treime din forța de muncă s-a pierdut deja. Cine a rămas s-a văzut cu salariul (care nu era mare) împuținat drastic.

Pentru Cristina M., care lucrează de aproape 10 ani la una dintre cele mai mari agenții de turism din România, destinată turismului de business, e semnalul că trebuie să-și caute o altă cale în viață. „Pas cu pas, am construit o carieră de care să fiu mândră, salariul se mai majorase în ultimii ani. Acum, am pierdut într-o clipă tot ce câștigasem după ultima criză economică. Cu diferența că acum am și un copil de cres­cut“, explică ea.

Președintele FIHR spune că singurele încasări din industrie vin din turismul de agre­ment. „În acest moment, 80% din uni­tă­țile hoteliere s-au redeschis. Lipsește însă în continuare piața de business“, pre­ci­zează Călin Ile.

Cum România e considerată de săptă­mâni bune țară cu risc ridicat de transmi­tere a coronavirusului, tot mai multe state europene le-au impus restricții călătorilor care vin de aici. În mod natural, s-au găsit și oameni de afaceri care să profite.

„Tu­ristul român a optat, neavând alternativă, pentru zonele de leisure din România. S-a observat o creștere, chiar, pe zonele din Deltă și zonele montane. Lumea a preferat aceste destinații pentru drumeții, dar în special pentru pensiunile rurale și hotelurile mici. Litoralul e mai slab ca anul trecut, nu merge în timpul săptămânii, e concentrat doar pe weekend. Iar balnearul și hotelurile de oraș suferă dramatic“, ex­plică situația Călin Ile.

În ciuda testelor negative de COVID-19 cerute de unele state, sunt și turiști pentru care vacanța a meritat orice efort. Alin Bur­cea, chief executive officer (CEO) al agen­ției Paralela 45, spune că și cererea pentru turism extern a scăzut dramatic. Dar nu complet. „Marea problemă e lipsa destinațiilor pentru turiștii români, întru­cât în majoritatea țărilor europene trebuie să stăm în carantină. Acum, putem merge în Franța, Spania, Croația fără carantină, dar celelalte țări fie introduc, fie scot ca­ran­­tina“, rezumă situația Alin Burcea. El pre­­cizează că, în această vară, românii au plecat în principal în Grecia, Turcia, Egipt, Bulgaria și România.

O altă formă de turism

Un studiu in­ternațional realizat de International Air Transport Association (IATA) arată că tu­ris­mul și-ar putea reveni la nivelul de dinaintea pandemiei abia în 2024. „Nimic nu e sigur, însă variabilele sunt încă prezente, nu se știe cât va dura această criză medi­cală, ca să putem prognoza mai sigur când își va reveni turismul“, judecă președintele FIHR.

Călin Ile prognozează, de asemenea, schimbări importante în industrie. „E clar că va fi o altă formă de turism, se schimbă lucrurile. Partea de siguranță sanitară va trece pe primul loc ca motivație pentru ale­­gerea unui hotel sau a unei destinații. Din acest punct de vedere, fiecare trebuie să-și repoziționeze oferta“, explică el.

Atât oamenii de afaceri, cât și profesio­niștii din turism așteaptă acum măsuri sal­vatoare din partea Guvernului. „Cerem, în primul rând, ridicarea restricțiilor, într-o formă agreată de ambele părți, în privința restaurantelor de hoteluri“, spune Călin Ile. General manager al hotelului Ibis Timi­șoara (programat să fie inaugurat în a doua jumătate a lunii octombrie), Ile îi contrazice pe specialiștii care se tem de răs­pân­­di­rea SARS-CoV-2 în restaurante.

„Ne obligă să ne direcționăm turiștii spre anumite terase independente, deși noi știm că acolo conformarea igienico-sanitară nu e la același nivel ca într-un hotel cu proceduri și personal specializate“, argumentează el. „A doua măsură pe care o solicităm e să se urgenteze granturile, sprijinul financiar pentru industrie. Ar fi, după aceea, sti­mularea consumului, așa cum fac și alte țări. Un exemplu ar fi acordarea unui vou­cher pentru susținerea meselor în restaurante sau cum face Franța, că asigură un voucher de 500 de euro/familie pentru va­canțe“, precizează responsabilul pentru tu­rism al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

La rândul său, Alin Burcea consideră că guvernul trebuie să pregătească un pachet de „măsuri speciale pentru turism“. „Acum au apărut aceste granturi, unde se pot înscrie și agențiile de turism, sper să apară și normele. Programul IMM Invest este un program bun, unde băncile îți fac analiza ca și cum nu am fi în această pandemie. Aș­teptăm, de asemenea, să apară în Monitorul Oficial și programul cu «munca scurt㻓, spune Burcea, care este și vice­pre­ședintele Asociației Naționale a Agen­țiilor de Turism (ANAT).

Cu gândul la EURO

 O rază de lu­mină la orizont: Campionatul European de fotbal, amânat pentru 2021, programat să se desfășoare și în România. Dacă totul merge bine între timp, ar putea aduce sute de mii de turiști străini în România. „Evident că, dacă se va încheia până atunci criza medi­cală, pentru noi va fi un balon cu oxigen“, spune Călin Ile.

„Chiar discutam cu Gică Po­pescu, care e conducătorul grupului de la guvern pentru organizarea EURO 2021, să vedem în ce măsură vom putea va­lorifica la maximum desfășurarea Campionatului European de fotbal în Ro­mânia. Într-adevăr, este o șansă, iar noi mizăm pe ea“, apre­ciază președintele FIHR.

De cealaltă parte, CEO-ul agenției Paralela 45 mărturisește că se numără printre investitorii din turism obligați la conce­dieri, încă din primăvară, și nu se hazar­dează să avanseze o dată la care turismul și-ar putea „reveni“. „Din păcate“, spune Alin Burcea, „e o întrebare la care nu pot să răspund. Este totul atât de imprevizibil, încât ar fi hazardat“.