Ce artificii și petarde putem folosi de sărbători. Totul despre materialele pirotehnice legale și ilegale

NewMoney 16/12/2019 | 16:28 Fapt Divers
Ce artificii și petarde putem folosi de sărbători. Totul despre materialele pirotehnice legale și ilegale

Ce artificii și petarde putem folosi de Sarbatori? Legea despre materialele pirotehnice este destul de drastică, iar sancțiunile pot fi atât penale, cât și contravenționale. Persoanele care nu vor respecta condițiile și termenii de utilizare ale produselor pirotehnice riscă amenzi sau chiar închisoare de la 3 luni la un an.

Legea materialelor pirotehnice

Dacă aveți de gând să folosiți materiale pirotehnice în locuri interzise ar trebui să vă mai gândiți o dată, deoarece acest lucru va duce la aplicarea unei amenzi contravenționale de la 3.000 la 6.000 de RON.

Comercializarea unor astfel de produse se va face de către persoanele fizice sau juridice autorizate, în caz contrar vânzătorul va fi sancționat cu o amndă de la 2.000 la 5.000 de RON. De asemenea, dacă produsele nu sunt inscripționate pe ambalaj, în limba română , a clasei din care fac parte, instrucțiuni de folosire, termenul de garanție, dar și pericolele la care se pot supune utilizatorii, precum și depozitarea, manipularea sau folosirea acestora va duce la o sancțiune cu amendă de la 5.000 la 7.500 de RON.

Amenzi usturătoare și pedeapsa cu închisoarea

Înainte de a cumpăra aceste articole ar trebui să te informezi și să conștientizezi că astfel de materiale sunt periculoase și pot pune în pericol integritatea corporală sau chiar viața.  Pot achiziționa materiale pirotehnice  din categoria 1 și P1 (focuri bengale, jerbe, artificii, steluțe, granule scânteietoare, lumânări de tort)  persoanele care au minim 16 ani.

Pe articolele cumpărate trebuie să găsiți următoarele informații inscripționate în limba română:

  • denumirea şi categoria din care fac parte
  • instrucţiunile de folosire
  • termenul de garanţie
  • pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice:

  • între orele 22,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţii de locuinţe cu 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale, şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane.
  • la o distanta mai mică de 500 de metri de păduri.

Ce spune Poliția Română

„Vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă”, se spune în comunicatul Poliției Române.

„Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni se pedepseşte tot  cu închisoare de la 3 luni la un an”, scrie în manualul de Drept Penal, cu privire la regimul materialelor pirotehnice, petarde și artificii.


FOTO: Mediafax