Ce arată cifrele din buget despre ambiția Guvernului de a dubla pensiile

Alexandra Pele 30/08/2018 | 13:37 Financiar
Ce arată cifrele din buget despre ambiția Guvernului de a dubla pensiile

Sistemele de pensii din toată lumea se confruntă cu mari dificultăți: îmbătrâ­ni­rea popula­ției sau impactul crizelor și re­ce­siunilor asupra economiilor popula­ției. În România, pensiile pu­blice trebuie să răspundă unei întrebări mai pre­­sante: de unde vor fi plătite peste trei ani.

Acest articol a apărut în numărul 47 (27 august – 9 septembrie) al revistei NewMoney

Modificările pe care Guvernul vrea să le aducă legii pensiilor au fost fundamentate pe două principii. Un prim obiectiv anun­țat este dublarea cuantumului acestora, iar un al doilea – recalcula­rea pentru asigurarea echității. Cu alte cu­vinte, doi angajați care s-au pensionat de la locuri de muncă similare, în condiții similare, ar trebui să beneficieze de pensii similare.

Orice intervenție asupra nivelului pensiilor trebuie însă analizată cu atenție. Asta pentru că judecătorii Curții Constitu­ționale au motivat, în 2010, după decizia din timpul recesiunii, de a tăia pensiile cu 15%, că acestea nu pot fi micșorate, întru­cât cuantumul lor este stabilit pe principiul contributivității. Prin urmare, pensia este un drept câștigat. Altfel spus, odată mărite, pensiile nu pot fi reduse, nici în momente de criză, când nivelul acestora se poate dovedi nesustenabil în raport cu veniturile de care dispune statul.

Cea mai importantă întrebare, în contextul noii legi, este așadar sustenabilitatea măririlor și în ce măsură vor putea acestea să fie acomodate într-un buget întins deja la maximum, pe fondul redu­cerilor succesive de taxe și impozite, ope­rate concomitent cu majorări ale salarii­lor angajaților statului.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.