CE alocă doar 10 milioane euro compensaţii pentru producătorii români, afectaţi de importurile de cereale din Ucraina

Elena Marinescu 21/03/2023 | 17:55 Ştiri
CE alocă doar 10 milioane euro compensaţii pentru producătorii români, afectaţi de importurile de cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri, după ce Comisia Europeană a decis să aloce României doar 10,05 milioane euro, din rezerva UE, drept compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, mai puţin decât Bulgaria şi Polonia.

El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, „în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.

„Timpul meu este rezervat muncii şi acţiunii permanente. Sumele nu sunt stabilite. Ele vor fi validate în Comitetul din data de 30, unde România este prezentă. Voi vedea ce informaţii îmi dau colegii după întâlnirea care se desfăşoară la această oră. Indiferent de sumă, sprijinul nostru pentru fermieri este tot timpul constant.

Suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale. Am fost primul ministru din Consiliul de miniştri care am ridicat problema la comisari privind intervenţia urgentă astfel încât fermierii să fie ajutaţi cu ajutoare financiare”, a mai precizat Daea, în conferinţa de presă de marţi.

Ministrul Agriculturii a mai spus că a putut consta că formula de calcul a Comisiei Europene pentru alocarea sumelor celor trei state deformează realitatea. „Am putut să constant o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar – că formula pe care a ales-o ascunde adevărul şi deformează realitatea.

Această formulă prelucrată înainte de a ajunge la Bruxelles, pe care a dat-o Comisia Europeană, e pur şi simplu opera pe care au realizat-o pe documentele pe care le aveau la dispoziţie şi să reţineţi: România a dat toate datele la timp şi fără echivoc”, a explicat Daea.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.