CCR va judeca pe 15 iulie sesizarea Guvernului cu privire la dublarea alocaţiilor

Elena Marinescu 23/06/2020 | 20:25 Ştiri
CCR va judeca pe 15 iulie sesizarea Guvernului cu privire la dublarea alocaţiilor

Curtea Constituţională a anunţat, marţi seară, că va dezbate, în 15 iulie, sesizarea Guvernului cu privire la dublarea alocaţiilor. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap.

”Termen de judecată 15 iulie pentru sesizarea referitoare la Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrarii în vigoare a art. I pct.1 din Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61 /1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap”, a transmis, marţi seară Curta Constituţională, potrivit News.ro.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că Guvernul va ataca la CCR proiectul de lege care respinge amânarea dublării alocațiilor copiilor. Sesizarea a ajuns la CCR marţi, 23 iunie. „Decizia pe care am luat-o a fost să atacăm la Curtea Constituțională, pentru că este un proiect in care nu sunt prevăzute sursele de finanțare, cum sunt multe proiecte care au fost adoptate fără un punct de vedere al Guvernului și fără o încercare de colaborare și deja am câștigat la CCR câteva sesizări pentru că ele (legile n.r.) nu au prevăzut sursa de finanțare și nu au posibilitatea efectivă de punere în practică”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că Guvernul va ataca la CCR acest proiect de lege. „În baza raportului semestrial privind starea economiei, vom stabili cu cât vom putea stabili cu cât creșc alocațiile. Ne dorim creșterea. Vom stabili un grafic de creștere progresivă, astfel încât, să reușim creșterea cum a fost votată în Parlament, dar nu din primul moment”, a mai spus Orban.

La începutul lunii iunie Camera Deputaților a respins ordonanța de urgență a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă și 98 de abtineri.