CCR a decis când va discuta sesizarea USR pe legea bugetului pentru 2022

Elena Marinescu 24/12/2021 | 18:13 Ştiri
CCR a decis când va discuta sesizarea USR pe legea bugetului pentru 2022

Curtea Constituţională a României a anunţat vineri că a stabilit termenul pentru analiarea sesizării referitoare la Legea bugetului de stat ( Plx 611/2021) la şedinţa din 29 decembrie.

USR a atacat la CCR legea bugetului de stat pentru 2022, pe care îl consideră un buget al clientelismului iresponsabil şi al discriminării pe criterii politice. Printre motivele invocate de în sesizarea de constituţionalitate se numără şi faptul că bugetul pentru 2022 a fost adoptat de către Parlament fără ca legea plafoanelor să fie adoptată şi cu alocări către ministere care nu au încă hotărârile de Guvern de înfiinţare sau reorganizare.

USR nu a votat astăzi, în Parlament, proiectul bugetului de stat pentru 2022 şi va sesiza Curtea Constituţională pentru alocările discreţionare de fonduri către primării pe criterii de apartenenţă politică. În bugetul pentru 2022 localităţile cu primari USR nu primesc bani, ceea ce reprezintă o evidentă discriminare pe criterii politice. Putem înţelege că există priorităţi diferite (coaliţia PSD – PNL a mărit bugetul Administraţiei Prezidenţiale şi al serviciilor secrete), dar nu putem să tolerăm discriminări pe criterii de apartenenţă politică şi pedepsirea comunităţilor care nu au votat cu PSD şi PNL”, se arăta într-un comunicatul de presă al partidului.

Potrivit sursei citate, în bugetul pentru 2022 nu a fost acceptat niciun amendament al USR, în schimb au fost acceptate amendamente de la AUR şi au fost introduse amendamente cu dedicaţie pentru PPUSL, arătând astfel că singurul partid de opoziţie care le încurcă planurile este USR.

PSD şi PNL au adoptat un amendament neconstituţional prin care extind subvenţia partidelor politice astfel încât PPUSL să beneficieze de finanţare din bani publici. Amendamentul prevede vor fi finanţate partidele după numărul de parlamentari de la sfârşitul primei sesiuni parlamentare din 2021. Singurul partid care va beneficia de acest amendament este PPUSL, care are câţiva parlamentari afiliaţi la PSD. Amendamentul cu dedicaţie modifică în mod neconstituţional o lege organică, Legea finanţării partidelor politice”, mai arăta sursa menţionată.

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de joi, proiectul de buget pentru anul 2022 şi proiectul de buget al asigurărilor sociale pentru anul 2022. Proiectul de lege al bugetului pe anul 2022 a fost adoptat cu 294 de voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”. De asemenea, proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2022 a fost adoptat cu 291 de voturi „pentru” şi 119 „contra”.