CBRE: Stocul modern de spații de birouri din România a ajuns la peste 4,3 milioane de metri pătrați

Andrei Dumitru 08/08/2022 | 15:44 Ştiri
CBRE: Stocul modern de spații de birouri din România a ajuns la peste 4,3 milioane de metri pătrați

Piața spațiilor de birouri din România a ajuns la peste 4,3 milioane metri pătrați după livrările din primul semestru al anului 2022, iar Bucureștiul este liderul autoritar al pieței, deținând circa 76% din stocul modern de spații de birouri, conform raportului Romania Office Destinations 2022, realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE România.

Mai mult, rata de neocupare pe segmentul de birouri este de doar 12%, fiind pe un trend descendent față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe segmentul office, Bucureștiul se află pe primul loc, cu un stoc total de 3,3 milioane mp, în contextul unei populații totale de 2,1 milioane și o rată a șomajului de 5,1%. Găzduind 31 de universități, atât publice, cât și private, Capitala furnizează peste 170.000 de absolvenți în fiecare an, contribuind la atractivitatea orașului ca destinație pentru companiile care doresc să-și extindă afacerile în România.

Unde sunt cele mai multe spații de birouri

Capitala este urmată de Cluj-Napoca (350.000 mp), Timișoara (294.000 mp), Iași (205.000 mp) și Brașov (155.000 mp). Totodată, piața cu cea mai rapidă creștere este reprezentată de București, stocul modern fiind cu 10% mai mare în Q2 față de același trimestru din 2021.

Cluj-Napoca are peste 740.000 de locuitori și o rată a șomajului de 2,1%. 72.000 de absolvenți își finalizează studiile în fiecare an în cele nouă universități publice și private ale acestui oraș. Populația Timișoarei a depășit 700.000 de persoane, în timp ce rata șomajului este de 1,8%. Cu șapte universități publice și private, Timișoara are peste 44.000 de absolvenți anual.

„După o perioadă de stagnare în timpul pandemiei, segmentul office își revine puternic. Am observat că a crescut atât numărul de tranzacții de închiriere de birouri, cât și cererea în principalele orașe ale României. Creșterea este susținută de reluarea hibridă a activității la birou, de extinderea companiilor și de intrarea pe piață a unor noi companii.

Dinamica pieței de birouri din orașele regionale indică noi modele de migrație într-o piață a muncii limitată și provoacă unele companii să gândească mai larg despre locații, confirmând o distribuție hibridă a forței de muncă.”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Tudor Ionescu, Head al A&T Services Office în cadrul CBRE România.