Cauza reală a incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț. Tragedia putea fi evitată!

Elena Marinescu 12/02/2021 | 16:53 Ştiri
Cauza reală a incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț. Tragedia putea fi evitată!

Posibila cauză a incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț pare a fi un injectomat, susțin surse judiciare. Între timp continuă audierile în dosarul în care verifică modul în care a avut loc tragedia în urma căreia au murit în total 15 pacienți cu COVID-19.

Ideea care se desprinde până acum din audierile efectuate este că, practic, lucrările făcute în spitalul Piatra Neamț, nu au avut avize și autorizații legale. Astfel, incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț ar fi pornit de la un echipament medical, transmite Mediafax.

Lucrări la instalaţia electrică, subcontractate, fără aviz

Surse apropiate anchetei susțin că un scurt circuit la injectomat este varianta cea mai plauzibilă a cauzei tragediei de la unitatea sanitară. Injectomatul este o seringă automată care livrează medicamente continuu.

Conform surselor citate, „firma care a refăcut instalația electrică a spitalului a lucrat fără proiect avizat, iar pe secţia de ATI a «subcontractat» lucrarea către o alta firmă”. Potrivit acestora „se pare ca din declarațiile celor prezentila audieri, inginerul de proiect pentru instalațiile de oxigen si aer comprimat, «nu-și aduce aminte» să fi avizat un asemenea proiect în 2011„.

Procurorii de la parchetul instanţei supreme urmează că-i audieze pe administratorii firmelor care aveau încheiate contracte cu spitalul la momentul izbucnirii incendiului. Mai precis, este vorba despre firmele care se ocupau cu mentenanța echipamentelor sensibile din spital și a întregii unități sau chiar și cele care au furnizat echipamente. Tot vineri, anchetatorii au ridicat de la sediul Serviciului de Investigații de Criminalitate Economică Neamț (SICE) documente legate de aceste firme.

Un medic erou şi 15 decese

Dr Cătălin Denciu, unul dintre medicii care a încercat să-i salveze pe pacienți din flăcări,  a suferit numeroase arsuri și a fost transportat pentru tratament la un spital din Belgia.

Singurul supraviețuitor al incendiului din 14 noiembrie 2020, din secția de Terapie Intensivă COVID de la Piatra Neamț, este un bărbat de 70 de ani, care a fost externat în luna decembrie de la Spitalul din Lescani. Acesta a fost scos la timp din flăcări și nu a suferit arsuri. Atunci opt pacienți au murit în incendiu, iar alți doi după o oră. Șase au fost transferați la Lețcani, cinci decedând între timp.

Avocatul familiilor victimelor acuză: „Incompetenţă, nepăsare şi habarnism“

Avocatul Adrian Călin Cuculis, care reprezintă familiile a două victime decedate în incendiul soldat cu zece morţi de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, după ce anunţa că încep audierile în ancheta declanşată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vine cu noi precizări despre aces caz.

Într-o postare pe Facebook, spune că incendiul devastator nu a plecat de la un injectomat (o seringă automată care difuzează medicamente sub formă de soluţii injectabile continuu, conform unor doze prestabilite) şi că nenorocirea de la Secţia ATI ar fi fost provocată şi de „incompetenţă, nepăsare, necunoaştere şi habarnism”.

În urma discuţiilor de astăzi (10 februarie 2021 – n.red) de la Parchetul ICCJ, în legătură cu dosarul incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ, deschis cu privire la fapte de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, trag următoarele concluzii. Detaliile din anchetă de la incendiu sunt uluitoare. Incompetenţă, nepăsare, necunoaştere şi habarnism. Toate astea au dus la moartea celor internaţi pe secţia ATI de la spitalul Piata Neamţ“, detaliază avocatul.

Rămâne de văzut care vor fi concluziile anchetei şi câte persoane vor fi puse sub acuzare, dacă se vor stabili posibile vinovăţii.

Secţiile ATI, vulnerabilitate maximă

Dr. Radu Țincu, medic primar în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București, atrage atenţia că secţiile ATI sunt cele mai expuse la tragedii. „În secția ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) avem o mare vulnerabilitate. Orice posibil incendiu este amplificat de prezența oxigenului. Sunt multiple surse de oxigen, iar acesta va amplifica într-un mod incontrolabil extinderea incendiului.

În al doilea rând, toate materialele care se găsesc în ATI, pornind de la dezinfectante care sunt pe bază de alcool, reprezintă medii propice care amplifică la rândul lor incendiile.

Tot ce avem într-o secție de reanimare este realizat, în mare parte, din materiale plastice. Vorbim de paturi, de saltele, vorbim de aceste combinezoane de protecție împotriva infectării cu coronavirus, care și ele sunt realizate dintr-un material ușor inflamabil.

Dincolo de antrenamentul personalului care trebuie să se realizeze periodic pentru protecția împotriva incendiilor, secțiile ATI trebuie să fie dotate cu detectoare de fum, detectoare care trebuie să avertizeze fazele incipiente ale unui incendiu.

În unele secții de terapie intensivă trebuie să existe extinctoare care pot fi manipulate de personalul medical până la sosirea echipelor de intervenție, iar în unele secții moderne de ATI există chiar și sisteme de stingere automată a incendiilor„, a declarat medicul pentru spotmedia.ro.

2.000 de nereguli privind siguranța la incendii, găsite în spitalele româneşti

Pompierii și specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit 1.921 de deficiențe legate de apărarea împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost remediate în timpul verificărilor în urma controalelor la nivel național demarate după tragedia de la Piatra Neamț.

Rezultatele anchetei s-au soldat doar cu 91 de amenzi, în valoare totală de 448.401 lei, și 1.402 de avertismente, potrivit raportului dat publicității luni de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Din totalul de 1.392 de spitale publice sau private, doar 310 au autorizație de securitate la incendiu, iar alte 52 sunt autorizate parțial.

IGSU precizează că pentru 728 din cele verificate, potrivit legii, nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru a putea funcționa. În urma verificărilor, alte 120 de clădiri au primit aviz de securitate la incendiu., din cele 302 care nu aveau autorizația.

Printre neregulile constatate se numără:

  • nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;
  • funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu;
  • lipsa dotării, neasigurarea mentenanței ori nefuncționarea instalațiilor de hidranți interiori/exteriori de incendiu;
  • nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu);
  • neverificarea instalațiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații ori suprasolicitarea acestora;
  • marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat corespunzătoare, precum și neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ avea autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Doar două etaje superioare, nu și cel unde a izbucnit incendiul, fuseseră autorizate de ISU. Incendiul s-a produs la etajul doi al spitalului, însă doar etajele 4 şi 5, modernizate, au obţinut autorizaţii ISU în 2015 şi în 2016.

Aparatura din secția ATI de la Piatra Neamț era relativ nouă, cumpărată de Consiliul Județean, însă nu se știe încă dacă instalația electrică a spitalului fusese adaptată corespunzător pentru un consum crescut de curent și nici dacă aparatele fuseseră calibrate corespunzător.

Din noiembrie 2020, în România, au avut loc 5 incendii în spitale.